• yan etkileri tamamen yapanın ustalığına ve hastanın işbirliği yapmadaki becerisine kalmış bir solunum sistemini inceleme yöntemi. çoğunlukla akciğer kanseri teşhisinde kullanılır. doktor bu yötemle solunum yollarını etraflıca inceler. uygun aparatlarla parça almak, lavaj yapmak (serum verip serum emmek) suretiyle patolojik yada sitolojik incelemeler için örnek elde edebilir.
    eğer burun yapınız dar ise örneğin burun etiniz varsa ağızdan yapılması kaçınılmaz olur. bu işlem yapılmadan önce hasta kendine şunu telkin etmelidir: sokulacak boru, nefes almayı engellemeyecek kadar incedir.
    evet sonuçta bir boru ta ciğerlere kadar iner ve siz onu hissedersiniz ama eğer mevcut duruma aldırış etmeden düzenli olarak ağızdan nefes almaya devam ederseniz hem vücudunuz rahatlar, hem doktorun işi kolaylaşacağından işlem süresi kısalır hem de işlem sonrası yan etkiler en aza iner.
  • eğitim sevdalısı uzmanların hastadan çok bronkoskop cihazına önem verdiğini gördüğümüz işlem.
    efendim önce hasta bu uzmana sunuluyor, larinks ca nedeniyle bilmem kaç yılında total larenjektomi, bilateral bilmemnektomi, bilateral lenf nodu diseksiyonu vs. bir sürü şey sayılıyor.
    ne varsa çıkarmışlar kbbciler.
    5. sınıf öğrencisi olarak adam trakeostomilidir kesin herşeyi çıkarmışlar diyorum içimden. ondan sonra hastaya şurada şu şu nedeniyle bt çekilmiş bilmem ne deniyor. asistan abla birşey daha diyor.
    uzmanın ağzından çıkan ilk cümle: aa trakeostomisi mi varmış?
    ee yuh!
    her neyse eğitim aşkıyla yanıp tutuşan uzmanımız, bronkoskopi sırasında herşeyi açıklıyor. işlem bitiyor, uzmanımız trakeostomiden uzattıkları fiberoptik bronkoskopu çıkarırken alet takılıyor, çekiyor gelmiyor. burası keskin kıvrımmış, nasıl soktunuz aleti, bunu çıkarırken bronkoskop zarar görebilir diyor asistanı ve hemşiresine.
    onu çıkarırken adamın mukozası zarar görmez zaten!
  • zaturre ve verem ilerisi hastalıkların teşhisi ve tedavisi için uygulanan yöntem. içeri hortum salıp su vermek sureti ile örnek alınır. gerekli tanılar koymak için kullanılan en etkili yoldur.
  • bronkoskop aracılığıyla, akciğerlerin içine girip, bronş yapılarını görme işlemi.
  • bronkoskopide carina trachea'da gorulen degisiklikler akciger hastaliklarinin tanisinda onemlidir.
    carina trachea, trakeobronsiyal agacin en duyarli alanlarindan biridir. buraya temas oldugunda hemen oksuruk baslar.
  • hafif sedasyon eşliğinde (bkz: bilinçli sedasyon da denir) yapılır.hastaya işlem öncesi aç kalması söylenir en az 12 saat gerektiren bi açlık sadece tansiyon hastaların çok az su ile ilacını içmesine izin verilir.işlemden önce lokal lidokain uygulanır ki içeri girerken ses telleri tahriş olmasın.ilk etap en zorudur vokalkord alanı geçildikten sonra işlemin yarısı bitmiştir zaten.sonrasında akciğerin durumuna göre lavaj ve biyopsi alınır.akciğer kanserinin teşhisinde en önemli işlemdir.
  • brontosaurusların solunum sistemini incelemek: (bkz: brontoskopi)
  • tıp dünyasının solunum yolundan akciğere bir boru sokup* akciğerden örnek alma i$lemine vermeyi uygun gördüğü isim.
    bildiğim diğer kopiler*de oldugu gibi insanın içerisine bir$ey sokma eylemi.
    sanırım latincede bronto akciğer skopi de sokmak anlamına geliyor.
    brontoskopi entrysini gormeden oncesine kadar bronkoskopi diye yazıldığını tahmin ettiğim 30 dakikada yaptıkları i$lemin adını 3 günde zor ezberlediğim terim.
    endoskopinin yakın arkada$ı
  • bu işlemi geçiren hastanın başı döner,bir süre ayakta duramaz bu sebeble operasyon sonrası yaklaşık bir saat bronkoskopi dinlenme odası denilen bir yerde istirahat etmesi gerekir.
  • sadece teshis* icin degil , tedavi icin de kullanilabilir. yabanci cisim aspirasyonlari daha cok cocuklarda ortaya cikar. ulkemizde eriskin yas grubunda ozellikle turban ignesi aspirasyonu ile iliskili yabanci cisimler dikkati cekmektedir.
hesabın var mı? giriş yap