• istanbul piyasasında, genelde özel sektör şirketler falan, maaş teklifi aşamasında brüt maaşı söylüyorlar. içindeki sigorta vergi x y z ile 6500 tl alıyorum diyen adamın eline normalde 4390 tl falan geçiyor (yaklaşık olarak sallıyorum). ama eleman içinden bazen ortamlarda da 6500 tl maaş alıyorum diye kasılıyor. aynı durum yaklaşık olarak memur kesim için de geçerli olmasına rağmen hiçbiri brüt maaşı ne kadar bilmez bile. eline geçene maaşım diye bakar, öylece de söyler sorulduğunda.

    işte herhalde patronun cebinden benim için bu kadar para çıkıyor diye kendiyle gururlanıyor.
  • işveren olsam bunu dediğini duyduğum ortamda kovacağım gereksiz çalışan türü.
  • eline net ne kadar geçiyo kanka ile devam edip haaa diye noktalanan muhabbettir.
  • net maaş yıl boyu sürekli değiştiği için yapılan şeydir muhtemelen.
  • brüt maaşım bir miktar para+yumiyum.

    tanım: övünemediğim durumdur.
  • teknokent çalışanlarının asla yapmayacağı olay. brüt maaş ne kadar onu bile bilmezler. mühendis insan her zaman net olur.
  • brüt söylemi doğrudur, tersine giden sadece alışık değildir. maaş kişinin cebine kalan para değil iş yerine olan maliyetidir. nasıl ki bir ürünün fiyatı vergileri çıktıktan sonraki haliyle söylenmez, maaşta da mantık aynıdır. iş veren içinse daha karlı bir sistemdir. yılın çeyreklik dönemlerinde yıl sonuna gittikçe işçiden alınan vergi oranları artar, eğer anlaşması net üzerinden yapılmışsa bu vergi oranı artışından işçi etkilenmez ama brüt üzerinden anlaşılmışsa etkilenir. suç iş verende değil devletin işçi üzerindeki vergi fuhuşundadır.

    bunu dert edenleri siz tazminat alırken göreceksiniz asıl. "ama brüt üzerinden vereceksiniz tazminatı di miiiiii yani kanunlar öyle diyooo mustafa beeeyyy" diye ağlarlar, buraya gelince de "bunlar hep ekşici işte yeaaa". ha tosunuma ha...
hesabın var mı? giriş yap