• temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığı bir hayatı makul gören halk.

    edit:daha kolay anlaşılması için, yakın zamanda batan ülkelerden yunanistan'da halk bizdeki mevcut durumdan daha iyi bir vaziyetteydi. demek ki halk iktidarın cebine müdahalesine izin vermedi.
    bizde yatak odamıza girmişler, evin her köşesini talan etmişler.
    kimi umutsuz şekilde kenara çekilmiş izliyor,
    kimi ses çıkarıyor, yargının keskin kılıcıyla tanışıyor.
    bir de stockholm sendromlu arkadaşlar var.
    evine yapılan baskını alkışlıyor.
  • (bkz: sen buna ayakta kalma mı diyorsun delikanlı)

    öncelikle iyi niyetinden dolayı seni tebrik ederim ama ayakta kalma diye bir şey yok, şu anda alçak sürünme devam ediyor. amiyane tabiriyle, el bitik çifte dönüyoruz. her an bitebiliriz.
  • 12 milyondan fazla vergi mükellefi var bu ülkede. 80 milyon olarak ise dolaylı yoldan eşşek yüküyle vergi ödüyoruz.

    batar mı sizce? batmaz. fakirlik, garibanlık artabilir. fakat ülkenin battığı yada batacağı yok unutun.
  • ülkeler için "batmak" kelimesinin ne anlama geldiği konusunda anlaşamadığımızdan dolayı, batmış olduğumuz gerçeğini göremeyen insanların araştırdığı sebep.

    dünyada daha beter batan ülke var mı bilmiyorum. siz neye "batmak" diyorsunuz? mesela eşim türkiye'ye ilk geldiğinde (5-5,5 yıl önce) tl/grivna 8 idi. şimdi 2'nin altında.. allahın kokuşmuş ukrayna'sının para birimi bile 4'e katladı bizi..

    42 yaşındayım. bugüne kadar bizim şu anki yükseklik kaybımızdan daha büyük kayıp yaşayan ülke çok az gördüm/okudum.

    cumhuriyet tarihimiz boyunca hep 17 ila 19ncu büyük ekonomi olduk. bi ara akp döneminde 16ncılığa çıktık ama bu ara 23'e düştük galiba. bu seviyelerdeki ülkelerden 5-7 basamak düşen başka ülke bilmiyorum şahsen.

    aklımda kalanlar,
    arjantin bi ara battı gibi oldu. (düşüşü bizim kadardı)
    ukrayna bi ara battı gibi oldu. (zaten dibe yakın olduğu için bizim kadar batmadı)
    venezuela bi ara baya bi göçtü. (ne kadar yüksekten düştü bilmiyorum açıkçası, ama bu ara baya bi toparladı bildiğim kadarıyla)
    yunanistan sallandı bi ara. (ama kesinlikle batmadı. orada ve fransa'da protesto kültürü olduğu için, insanlar sokağa daha sık dökülüyorlar. bu da bizim cenahta yunanistan battı algısına yol açıyor.)

    veriniz varsa lütfen bir anlatın da, ben de bileyim neye "batmak" deniyor bu dünyada?
  • ulke batmistir, batmadi diyen sanirim bir ulke batinca ayni bir isletmenin batmasi gibi kepenk kapatacak saniyor olmali.
  • dış borçlanma.
  • ülkelerin batışı ile dükkanların batışını bir tutan yazar söylemi,

    sanırım edirne sınır kapısına kapatıyoruz yazılı pankart koymamızı bekliyor
  • belli bir düzeye kadar indiriyorlar.onun altına inince bir şekilde ayakta tutmaya çalışıyorlar.
    dolari 7'den 18'e çıkardılar,baktılar batıyoruz,indirip 15 civarında tutmaya çalışıyorlar gibi.
  • cehaletin bu kadarı dedim okurken. vatandaş sanıyor ki devlet iflas eder kepenk kapatır. hayır kardeşim. ekonomisi iflas eden ülkenin halkı fakirleşir, devlet tıkır tıkır çalışmaya devam eder. nasıl? (bkz: enflasyon)

    devletin bir şeye ihtiyacı varsa gidip kasasından para verip bunu satın almaz. yazıcısı var(bkz: merkez bankası) ordan parayı basar sana verir, sen de mal gibi devlete onu verirsin. yunanistan nasıl battı peki lan dürrük diyorsunuz... yunanistan'ın yerel para birimi yok. yunanistan euro basamaz. basar da doğrudan bizim gibi yarınlar yokmuşcasına para basamaz kendi kendine. para basamadığı için kasasındaki euro bitince yunanistan memuruna emeklisine maaş veremedi. yani iflas etti. devlet dediğin şey polis, asker, doktor, hakim, öğretmen vs. bunlar da maaşları kadar varlar. velhasıl sonrasında ab, topluca para basıp yunanistan'a verdi o ayrı mesele.

    bununla beraber devletlerin neredeyse sonsuz kredisi vardır. zira sınırsız emek sömürü gücü vardır. imf veya kredi veren herhangi bir mercii salak değil bize kredi verirken biliyor ki devlet yurtdışından krediyi çeker merkez bankasında döviz veya altın rezervi de bulundurabilir ama seni eşşek gibi çalıştırır borcunu ödetir. devlet, vatandaşının sırtında yol alan bir olgudur. ben neden anarşist oldum sanıyorsunuz?

    işte bu yüzden dostlar, biz batalı çok oldu. yüzdüren fakirler sağolsun.
  • e çalışıyoruz ya?
hesabın var mı? giriş yap