• en düşük teklif 3 milyar tl'nin biraz üzerinde seyrederken en yüksek teklifin 9 milyar tl'ye yaklaşması gerçekten enteresan. anladığım kadarı ile ihale süreci avrupa standardlarında, olabildiğince şeffaf ve dürüstçe yürütülmüş.

    diğer yandan en düşük teklifi veren yapı merkezi ve nurol inşaat çok sağlam, yurtiçi ve yurtdışında ciddi işlere başarı ile imza atmış şirketler. dolayısı ile kolay kolay fiyatlandırma hatası yapmazlar diye düşünüyorum. hatta yapı merkezi izmirin ilk metrosu olan m1 hattını yapmış şirket.

    bunun ötesinde en düşük ikinci teklifi veren gülermak'in teklifi de 4 milyar tl'nin altında kalmış. diğer iki şirket gibi gülermak'da çok tecrübeli, sağlam işlere imza atmış bir üstlenici. hatta şirket şu sıralar izmir m1 hattının fahrettin altay uzatma işini bitirmekte.

    dolayısı ile görünüşe göre belki de 4 milyar tl altında bitirilebilecek bir iş gibi duruyor buca metrosu. eminim binlerce teknik detayi vardir bu fiyat konusunun ama yapilan uluslararasi calismaya göre rayli sistem ulasimlarinin ortalama maliyeti türkiye icin km basina 108 milyon dolar gibi görünüyor. transit costs buca metrosu 13bucuk km olacak diye projelendirilmis saniyorum, bu da (km basina ortalama 108 milyon dolar maliyet alirsak) yaklasik 1bucuk milyar dolarlik bir yatirima isaret ediyor. teklif veren bazi güvenilir, saglam, bu isi bilen firmalarin bu ortalama bedelin 3te biri teklif verdigini anliyoruz o zaman.
    ayrıca izmir büyüksehir belediyesi de bu iş icin yaklasik 1 milyar 300 milyon dolar bütçe planladigini aciklamisti. tabi burada tren alimlari, depoların, garajlarin, bakım atölyelerinin yapilmasi, elektrifikasyonu sinyalizasyonu vs. gibi bin tane fiyatı etkileyen detay vardir muhakkak.

    neyse, sanıyorum izmir büyüksehir belediyesi baska bir buca projesi diye girisilen uçan yol fiyaskosundan gerekli dersleri almistir. umuyorum buca metrosunun kaderi de yüklenici firmanın batip yarım bıraktığı ve izmir'in bir cok yerini santiye haline mahkum eden ucan yol faciasina benzemesin.

    edit: sonuç olarak ihaleyi ikinci en düşük teklifi veren gülermak firması almış. bence bu tür önemli ihaleler gidip doğrudan en düşük teklifi veren firmaya verilmemeli, ciddi teknik, ekonomik araştırması yapılmalı. malum memleket havlu atıp, iflas edip işi yarıda bırakıp giden yüklenici kaynıyor. genelde bu tür büyük işlerde en yüksek ve en düşük teklifi kafadan eleyip kalanlar arasından değerlendirme yapma yaklaşımı da var ki belki de böyle yaklaşıldı bu ihalenin tekliflerine de.
  • korktuğumuz başımıza geldi ve mahkeme ihale sonucunu iptal etti. türkiye'de mahkeme ve yargı süreçlerinin işleyiş hızını(!) düşününce artık buca metrosu ölü doğmuş bir projedir diyebiliriz. bu mahkeme kararı vesilesi ile onlarca yıl sonra ya biter ya bitmez buca metrosu. izmir'in nur topu gibi ikinci bir uçan yol arap saçı projesi olmuş oldu. artık basmane çukuru ile birlikte 30 yıl sonra çözerler bütün bu sorunları. klasik türkiye olayları işte.

    edit: kamugözü kanalında belirtildiğine göre nurol inşaat ve yapı merkezi şirketleri ihalenin iptali isteklerini geri çekmişler, dolayısı ile bir pürüz kalmamış projenin önünde.
  • mevcut çalışma hızına bakılacak olursa önümüzdeki beş yıl içinde bitirilmesi pek mümkün gözükmeyen proje.şantiye alanlarının tümü evime yakın ve çalışmalar çok hızlı ilerlemiyor. tunç beye kalsa 900 günde bitirilecekti imkansız. aynı zamanda izmir'in en kalabalık ilçesi buca'nın trafik sorununu çözmek için tek kurtuluş reçetesi olan önemli proje. geç bile kalındı.
  • tınaztepe'de oturan öğrenci arkadaşlara pastırmalı kol böreği şeklinde geçirtecek bir metro olacaktır.

    şaka bir yana, kenarından geçen izban ve otobüs-minibüs hatları dışında ulaşım imkanı olmayan bucalıları ve buca trafiğini rahatlatacaktır diye düşünüyorum.
  • bugün ilk kazmayı vuruyorlar.

    narlıdere metrosu, bugüne kadar yapılmış tüm tramvay projeleri ve diğer projeler gibi akp hükümetinden 5 kuruş destek almadan yapılan projedir.

    akp hükümeti ise 10 senedir halkapınar - otogar hattını yapacak inşallah.

    neyse tabi bazıları bu duruma kudurmuş. izmir kötüleme başlıkları açılıyor.

    (bkz: izmir akpde olsaydi olacaklar)
  • ihale sonuçları az önce canlı yayında açıklanan metro projesidir.

    ihalede en düşük teklifi 3 milyar 392 milyon 950 bin türk lirası ile yapı merkezi -nurol iş ortaklığı vermiştir.

    diğer firmaların teklifleri 4 milyar ile 9 milyar tl arasında değişmiştir.
  • turjiihenin en büyük sorunu siyasi bağnazlık. bak iki taraf için de geçerli bu. mevlüt uysal inanılmaz başarısız bir ilçe belediye başkanı iken akp'liler sesini çıkarmadı. he sonraki seçimde acısını ekoyu ibb başkanı yaparak akp'den çıkardılar. istanbul seçmeni görece daha mantıklı diğer illere göre ders vermesini bilir.

    ama anadolu, ki bu anadolu'ya izmir köküne kadar dahildir, eşeğin üstüne chp veya akp bağlasan seçecek özellikte bir kitle var. kusura bakmayın izmirliler, aktroller nasıl bağnazsa siz daha beter chp bağnazısınız.

    t: 2024 de açılması planlanan ama büyük ihtimalle bir kaç durak eksik hali ile 2039 da açılacak metro
  • bisiklet reis tunç soyer'in katkılarıyla (!) gülermak firmasına verilen ihale, mahkeme kararıyla iptal edilmiş !

    mahkeme ihalenin en düşük teklifi veren yani ihaleyi hakeden, nurol inşaat-yapı merkezi ortaklığına verilmesini istemiş. yani doğru olanı yapmış.
    bakalım itiraz süreçlerinden sonra durum ne olacak.

    haber
  • mayıs ayında ihaleye girecek hadise için, tekrar sahalara geri döndük.
  • izmir metro sistemi içersinde üçyol-çamlıkule güzergahında hizmet vermesi planlanan ve yıllar sonra sonunda onaylanan metro hattı.
hesabın var mı? giriş yap