*

  • kelime olarak antik hellence'de "öküz+kafa"* demek olup, hakikaten de iskender'in atinin adidir ayni zamanda... bu adi almasinin sebebi, atin ba$inin öküz ba$ina benzetilmesidir iskender* tarafindan. haysiyetli bir attir kendisi, tarih bööle bööle yazar onun icin. topragi bol olsun, allah gani gani rahmet eylesin.
  • büyüleyici güzellikte,inanılamayacak kadar asil ve bi o kadar da insanı kendine taptıran at..bi yaratık,doğa ötesi bi güzellik...filmi izlerken*çok insanın can çekişerek öldüğünü gördüm ama bi tek bu atın ölüm sahnesinde hıçkırarak ağladım...bu denli büyüleyici i$te....tek kelimeyle...
  • bu atı düşününce nerden aklımda kalmışsa tarihi bir türk filminde izlediğim bir sahne aklıma geliyor ama filmi hatırlamıyorum. bilmem kaç yılda bir denizden safkan bir aygır çıkar ve bu yabani atı ehlileştiren kahramanımız yenilmez bir savaşçı olmak için mükemmel bir binek sahibi olur. avatar'da da uçan yaratıklar için benzer bir durum söz konusuydu, hatta esas oğlanımız en büyük kuşu toruk muydu uruk muydu onu dahi emrine amade kılıp, zalım düşmana karşı savlet eyliyordu. demek ki atı, avradı, silahı dahi bileğinin gücüyle kazanmak lazım. eskiden tabi. şimdi iş kuvve-i bazu'ya değil, banknottaki yazıya bakıyor.

    bu arada iskender'in bucephalus'u ehlileştirip kendisine musahhar kılması ile ilgili güzel bir resim: alexander taming bucephalus
  • iskender daha çocuk yaştayken ehlileştirmiştir bu atı. iskender'in babası ikinci philippos'a teklif edilen bu at, bir türlü sakinleşmez. philippos da haliyle istemez bu pahalı atı, iskender ise "eğer ben ehlileştiremezsem, parasını veririm" der. çünkü anlamıştır atın derdini, gölgesinden korkmaktadır at. iskender uğraşır, didinir, atın yönünü güneşe çevirir. gölgesi arkasına düşen at da sakinleşir.

    işte o zamandan bellidir iskender'in gideceği yer. bucaphalus iskender'in kaderidir, makedonya'dan çıkıp, atının gidebildiği tek yöne, doğu'ya gider iskender, anadolu'ya, mısır'a, pers diyarına, hindistan'a.

    hydaspes savaşı'na kadar sürer bu yolculuk. kimi kaynaklara göre savaş sırasında aldığı yaralardan, kimine göre ise yaşlılıktan dolayı ölür bucephalus. daha önce çalınan atını geri getirmezse bütün köyü yok etmekle tehdit edecek kadar çok seviyordur bucephalus'u iskender. atını hydaspes nehri kıyısında bir yere gömer, üzerine de atına adadığı bucephala şehrini kurar.

    bundan sonrası iskender için de iyi geçmez zaten, atıyla beraber doğu da gitmiştir iskender için. geriye dönüşü başlar.
  • rivayete göre, büyük komutan iskender'in güneşe karşı koşturarak terbiye ettiği, kendi gölgesinden korkan mitolojik canlı.
  • (bkz: friesian)
  • büyük iskender, atına olan sevgisinden onun adını kurduğu şehirlerden birine vermiştir ama bu şehrin tam yeri belli değildir. bizde iznik’in orijinal adı olan “nicaea”nın günümüzdeki pakistan’da bulunan adaşına yakın olduğu düşünülmektedir.

    şehir, ünlü roma haritası tabula peutingeriana’da mevcuttur.
  • kelime kökü transkripsiyonu hemen hemen şöyledir:

    bous + kefalos
    yani; öküz kefalı*

    bu at kardeşi andıran bir de bitki vardır: bucephalandra

    onun kelime kökü ise;
    bous+kefalo+andros
    yani; öküz kafalı adam.

    bucephalandra, yılanyastığıgiller ailesinin bir mensubudur. 30 alt türü vardır ve borneo civarında muhkim nemli tropik bir bitkidir. kayalara ve kütüklere tutunarak yavaş gelişen koyu yeşil tonlarında çirkin mi çirkin bir bitkiciktir. pancar sapını andırır. bitkili akvaryum müptelaları tarafından gereksizce sevilir. tırnak kadar yaprağına 3-4 dolar para verdikleri olur. görsel
  • pegasus ve truva gibi mitolojik özelliklere sahip olan ve türkçesi öküzbaş olan, büyük iskender'in sahip olduğu ve antikçağın en bilinen efsanevi savaş atının adıdır. makedonya'dan hindistan'a dek uzanan sefer hareketlerinde büyük iskender'in yanında olmuş, kuzey hindistan'da yapılan hydaspes savaşı sonrasında ölmüş ve bukephalia'ya gömülmüştür.
hesabın var mı? giriş yap