• tansaşta gusta denen markanın ilk örneklerini bugün itibariyle gördüğüm ve deneme amaçlı 6 şişe kaptığım bira. kötü bile olsa çeşit olması açısından güzel bi gelişme bence.
  • limonla servis edildiğinde enfes tadlar alır. lütfen dikkat: limon diliminin kabuklarını soyunuz ve biraz bekletiniz içmeden.
  • çok lezzetli bir bira türüdür. arpa biralarından daha tatmin edici bir tada sahiptir. dunkel olanı makbuldür. erdinger denemeye değer bir marka.
  • has biraya alisanlar icin icmesi sikinti veren biramsi.
  • almanlar buna weissbier der beyaz değil buğday birasıdır. ekmekle birlikte içilmesi/yenilmesi farzdır.

    (bkz: schöfferhofer)
  • türkiye'de "gusta ne yaaa, bok gibi" deyip, bayern'e vs. gelince hemen ilk is olarak icilen bira cesidir. gusta ve bayern bölgesinin yerel biralari aralarinda tabii ki bir fark var ama kanimca gusta cok kötü bir bugday birasi degil.

    bir de bence en büyük hata bunu siseden icmek. dök bardagina aradaki farki gör.
  • balans brauda tadına bakabileceğiniz lezzet. şiddetle tavsiye edilir
  • evde yapabilirsiniz. vergi falan da yok. 350 litreye kadar da sağolsun akp sayesinde legal.

    malzemeler
    1 bardak ince bulgur (köftelik)
    1 çay kaşığı kuru ekmek mayası (küçük yuvarlak parçacıklar halinde)
    15 bardak su
    1/2 kilo şeker

    bulguru büyük bir düdüklü tencereye koyun, 15 bardak suyu ekleyin, düdük öttükten sonra 15 dakika daha ateşte bırakın. biraz soğuyunca kapağı açıp el blender'ı ile iyice inceltin (tane kalmasın, hamur gibi olsun). 30 dereceye kadar soğumasına izin verin. içine toz şekeri atıp eriyene kadar karıştırın. bu sırada bir bardağa bir kesme şeker miktarında şeker ve 30-35 derece sıcaklıkta su koyun (bardağın yarısı kadar koyun, maya köpürüyor). içine de bir çay kaşığı mayayı ekleyip karıştırın. 15 dakika kalorifer peteği gibi fazla sıcak olmayan ılık bir yerde ağzını kapatarak bekletin. (ben çay tabağı kapatıyorum). ardından bu mayalı şekerli suyu erimiş bulgurun içine boşaltın. düdüklü tencerenin kapağını yeniden kapatın.

    bu tencereyi 30 derecede sabit tutabileceğiniz bir yere koyup bekleme işine geçiyoruz. maya 20 derecenin altında çalışmayı bırakır, tatil moduna geçer. 37 dereceden sonra anomali göstermeye başlar. 30 derecenin biraz altı ya da biraz üstü olabilir, ama bu uç noktalara dikkat edin. arada merak edip düdüklünün kapağını açarsanız yeni bardağa dökülmüş bira gibi köpürerek gaz çıkarttığını görebilirsiniz ama çok da merak etmeyin. habire açmayın (ilk zamanlar merak edebilirsiniz, ama ürünü bozarsınız).

    niye tencerenin ağzını hiç açmıyoruz, hep kapalı bırakıyoruz? efendim bu mayadan elde ettiğimiz bakteri kültürü buğdayı yeme işine giriştiği zaman ortada oksijen olmamalı. bakteriler oksijen elde etmek için şekeri parçalayıp karbondioksit ve etil alkol üretirler. bir süre sonra bu karışım dengeye ulaşır, bakteriler artık o kadar alkol üretirler ki kendileri de yaşayamaz ve çoğalamaz hale gelirler.

    uygun sıcaklıkta 3 gün sonra alkol kokusunu almaya başlarsınız. 4. günden itibaren içilebilir seviyeye gelir. bir haftada ise sağlam bir alkollü içkiniz olur. evde yapılan bu tür biralarda %20 alkol görmek yaygındır. çok da bekletmeyin. süzmeden boza gibi içebilirsiniz ama süzünce daha iyi oluyor.

    edit: ludovico'nun da iyi tarifleri var, ısrar edin, mesaj atın. elmalı cider'ını beğendim (henüz fikren).
hesabın var mı? giriş yap