• bir ütü çeşidi, valla.

    şimdi efendim bir bildiğiniz gibi normal ütüler var, içine su konuluyor ve o suyu ister önden fışkırtıyorsun, ister alttan buhar yapıp veriyorsun falan. bu buhar kazanlılarda suyu kazana koyuyorsun. kazanda elde edilen buhar da ütüye ulaştırılıyor.

    peki nedir farkı? valla eşim diyor ki çok daha kolay ütü yapılıyormuş bu kazanlılarla. ütüye su koymadığımız için ütünün tabanında veya kendisinde kireçlenme gibi bir sorun da oluşmuyor. kireçlenirse kazan kireçlenir, o da suyu biraz daha geç ısıtır. zaten artık kazanları da kireç tutmayan malzemelerden üretiyorlar veya kireç tutucu çubuklardan koyuyorlar kazanlara. tabi buhar basıncı falan klasik ütülere göre çok yüksek bu ütülerin, bunu da unutmamak gerek.

    alırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise sürekli su doldurabilme özelliği. sürekli su doldurma varsa kazanın kaç litre olduğunun falan da bir önemi kalmıyor. bittikçe doldur babam doldur. biz ilk bunlardan alırken bu özelliğe dikkat etmedik ve 3-4 ay sonra o ütüyü okutup sürekli doldurulabilirlerden aldık. onun dışında seviye tespit hunisi falan fasa fiso, gereksiz.

    buhar kazanlı ütü taşınabilirlik açısından biraz hantal, fakat başarılı bir üründür.
  • siemens ts22extrem diye bir modelini bugün kullanıp çok memnun kaldığım ütü. 15 gömlek, 1 pantolon ütülemişim, daha yorulmadım bile. düğmesine bastıkça 5,5 bar basınçlı buharı boca ediyor, kumaş dümdüz oluveriyor. siz istemediğinizde buhar vermiyor. zaten buharlı ütülemenin kuralı şöyleymiş: önce buharlayacaksın, kumaş nemlenecek. sonra ütünün arka tarafındaki deliksiz kısım üzerinden geçerken orası nemi kurutup kumaşı sabitleyecek. profesyonel ütücü işi gibi oluyor valla.

    mükemmel bir olaymış. bunca yıldır almadığıma pişman oldum.
  • philips gc8622/20 diye bir modelin siparişini verip kullandığım ve aşırı memnuniyet duyduğum ütü modeli. bu tarz ütülerde dikkat edilecek iki ana özellik bulunuyor. birincisi ütünün bar cinsinden buhar basıncı. ne kadar yüksek olursa o kadar kuvvetli bir buhar gücü elde ediliyor ve kırışıklarla mücadele o kadar azalıyor. ikincisi sürekli su ekleme özelliği. kaldı ki eğer orta çapta bir işletmede (lokanta, kuru temizleme) ütü yapmayacaksanız 2,5 litre su haznesi ile iki saate kadar sürekli buhar elde edebiliyorsunuz. buna ek olarak bu ütüde akıllı çip teknolojisi var. ne işe yarar bu der gibi baktınız... efendim bu özellik kumaşın cinsine göre ısı ayarını değiştirmeden ütü yapmanıza olanak veriyor. bu sayede keten bir gömlekten sonra o gömleğin üzerine giyebileceğiniz ipek şalınızı hiç bir ayar gerektirmeden ütüleyebilirsiniz.

    evet biraz hantal, bu kısmına katılmamak elde değil. klasik bir ütüyü saklamak ve muhafaza etmek daha kolay. fakat yaklaşık 8 gömlek, 20 civarı pantolon, 3 masa örtüsü toplamda yarım saat kadar sürdü. en yakındaki marangoza gidip alacağınız 50cmx50cmx50cm dekoratif sandıkla sanırım bu sorunu da halletmiş olursunuz.
  • tefal'in buhar kazanli bir modeline sahibim. basta kazan kismi kocaman oldugu icin gozumu rahatsiz ediyordu ancak kullandikca anladim ki onemli olan boyu degil islevi. gomlek utulemekten nefret eden ben, kisa surede aldigim jilet gibi sonuclarla bu isi de sevmeye basladigimi fark ettim. parca basi iki dakikada utu yapmak hic de kulfet degil. biraz gec isindigi icin utuyu genelde sadece bir tisort icin calistirmiyorum, acmisken aradan ciksin diye 4-5 bir sey utuluyorum. ne oldugunu anlamadan utulenecek kiyafet yigini da ortadan kalkiyor boylece.
  • 1 tane gömlek ütüleyecekseniz kazanın kaynamasını beklemekten helak olabilirsiniz.
  • normal ütülerin on geçişte yaptığı işi iki geçişte yaparak ütü işini inanılmaz hızlandırır ve kalitesini arttırır. iyi bir son ütücü olmak istiyorsanız alınması şart.
  • pişmanlıktır. dışarı çıkmadan bir iki parça şey ütüleyenlerdenseniz sakın almayın. normal ve kuvvetli buhar gücü olan bir ütü işinizi görür. topluca ütü yapanlar için gayet pratik ama.
  • bunu kullandıktan sonra neden yıllarımı o eski tip ütülerle heba etmişim dediğiniz alet
  • konfeksiyon, kuru temizleme işi yapmıyorsanız gereksiz ve hantaldır.
    yeni nesil pazarlama ürünü olduğunu düşünüyorum. bir arkadaşımdan alarak denedim. iyi seviye bir ütü olduğunu hatırlatayım.

    bana göre olumlu yönleri;
    -yoğun ütü yapılma ihtiyacı duyan bir evseniz ütü yapmayı kolaylaştırıyor gibi
    -sık sık su eklemenize gerek yok

    olumsuz yönleri;
    -ağır ve hantal olduğundan dolayı insan ütüye başlamaya üşeniyor
    -muhafaza etmesi/saklaması zor
    -ütü masanızın üzerine koyamıyorsun da kazanı, yanına bir sehpa vs çekmek gerekiyor.
    -gürültülü çalışıyor, evde bebek vs varsa uyandırıyor.

    sonuç;
    evler için gereksizdir. iyi kalite yüksek buhar miktarı ve basıncı veren bir ütü alınır ve orta kalite bir buhar kazanlı ütüden daha iyi sonuç alınarak devam edilir.
  • hayatı kolaylaştıran bir ürün. çalışan çiftler için bilhassa şiddetle tavsiye ederim. bunu alırken ütü masasına dikkat edin hepsi kaldırmayabilir bunun ağırlığını. bunun dışında içine koyduğunuz su saf su olursa ortam buhar banyosuna dönecek kadar çok buhar elde edersiniz. tavsiyem kaliteli olanlarından almanızdır.
hesabın var mı? giriş yap