• çocukken dini törenlerde kullanılan hoş kokulu buhuru avucuna doldurarak ateşe atan iskender, dadısından azar işitmişti. yıllar sonra bu pahalı bitkilerin diyarı gazze'yi ele geçiren iskender, küçük bir notla beraber dadısına 2600 kilo buhur yolladı:

    "artık tanrılara karşı cimrilik etmezsin."
  • ayinimsi toplanmalarda kullanılan, yakıldığında koku veren maddeler; tütsü.
  • bir nevi tütsü.. köz halde kömürün üstüne küçük topçuklar halinde konarak yakılır, evdeki herkesin başının üstünden geçirilir, evin tüm odalarında dolaştırılır.. bohur ya da bahur da diyen vardır.
  • milas-bodrum yöresinde sığla ya da diğer adıyla günlük ağacının kabukları cenazelerde ve arefe günlerinde "geçmişlerin ruhu"na denilerek yakılır. buhur öyle efsunlu bir kokudur ki bazen ilgisi olmayan bir yerlerde bile burnunuza çalınır, canınız günlük koklamak ister.
  • ayin gibi ortamlarda kullanılmasının sebebi başka. evlerde günlük kullanılması ise bambaşka. olay da şu şekildedir:

    bazı buhurlar oud ağacının kabuklarının yahut daha sonra oluşturulmuş buhur kabukları pahalı olduğu için ama öyle böyle pahalı değil, çok özel ayinlerde kullanılır.
    evlerde günlük olarak yakılamayacak kadar olan bu buhurlar, evin içersindeki her türlü menfi kokuyu ihata eder.

    hatta bu fıslayan kokular var ya, hani kanserojen madde dolu olan, onlara verilen paranın 100 katı kadar pahada olsa da, aslında etki/para denklemine göre kârlı olur. ama gelin görün ki buhur kokusuyla fıslayan limon kokusu mukayeseye gelmez ayıptır.
  • çift hörgüçlü erkek deve. dişisine de maya denir.
  • yaprak buhur ve taş buhur olarak iki farklı türü var. biri ağacın iç kabuğu, biri dış kabuğunda biriken reçinesi.

    özellikle yaprak buhurun kokusu muazzam bir şey. günlük de deniyor. tüm tütsüler arasında en iyisi bence. palo santo, adaçayı, sandal falan hepsini tokatlar.

    ege’de epey yaygın kullanılıyor aslında hala. yaşlılar arasında popüler:) ölenleri anmak ve evi kötü enerjilerden arındırmak için yakılıyor. biz de boş durmuyoruz pagan atalarımızın geleneklerini yaşatıyoruz böyle işte.
  • nebatilerin ticaretin yanında efsanevi petra şehrini yapmak için kaynak olarak kullandıkları, zamanında altından daha değerli olan misk.
  • aslı arapça bahûr olan buhur, koku veya kokulu buhar (duman) çıkarıcı maddelere verilen addır.

    bazılarının adları eski mısır, mezopotamya, ibrânî ve hint kaynaklarında da tesbit edilen başlıca tütsü maddeleri öd ağacı, sandal ağacı, lâdin, günnük, şeker kamışı, tarçın, çin tarçını, reçine, balzam ve kurutulmuş limon kabuğu gibi maddelerle bazı böcek cinsleri ve kokulu topraktır.
    bunlar çubuk, talaş, toz ve kabuk şeklinde yakılabildikleri gibi bazıları belirli oranlarda bir araya getirilerek özel bir karışım halinde de kullanılmaktadır.
    tevrat’ta rab tarafından hazırlanışı tarif edilen ve din dışı amaçlarla kullanılması haram kılınan buhur böyle bir özel karışımdır.
hesabın var mı? giriş yap