• bekarlar evi.

    (bkz: cinsellik)

    (bkz: trobriand adaları)

    (bkz: bronislaw malinowski)
  • bu evlerin işlevi ve kültür içindeki yerinin incelemesi, bronislaw malinowski'nin ünlü eserlerinden biri olan vahşilerin cinsel yaşamında yer almaktadır. birkaç paragraf alıntı yaptım, dahası da var.

    --- spoiler ---
    önce ilk çocukluğu ele almamız gerekiyor, çünkü bu yerliler ilk cinsel deneyimlerini çok küçük yaşta ediniyorlar. bu ilk yılların düzenlenmemiş ve adetâ maymun iştahlı ilişkileri büyüme ile birlikte daha uzun süreli ilişkiler halini alıyor ve bunlar da daha sonra kalıcı bağlara dönüşüyor. cinsel yaşamın ileriki evreleriyle bağlantılı olarak trobriand adalarında son derece ilginç bir kurum var: yerlilerin bukumatula dedikleri bekâr evleri. bu büyük önem taşıyor, çünkü ilk bakışta bir tür “grup evliliği” sanılabilecek yasal bir kurumla karşı karşıyayız.
    (...)
    büyük çocuklar, özellikle de erkek olanlar, varlıklarıyla ana babalarının cinsel yaşamını engellememek için evden ayrılmak zorundadırlar. ailenin bu kısmi çözülmesi, büyüyen genç erkeğin başka bir eve taşınmasıyla gerçekleşir. burası ya bekâr genç erkeklerin kaldığı veya daha yaşlı dul erkek akraba ve dostların oturduğu bir yerdir. böyle evlere bukumatula denir
    (...)
    kabilenin geleneği ve töresi bu ihtiyaca karşılık verir ve daha önce bekâr evi diye adı geçen bukumatula şeklinde sığınak ve gizlilik sağlar (resim 19 ve 21). burada geçici bir topluluk halinde, kısa ya da uzun zaman için sınırlı sayıda çift kalır, iki, üç ya da dört çift. bazen bukumatula, birkaç saatliğine rahatsız edilmeden sevişmenin tadına varmak istediklerinde daha genç çiftlere de sığınak olur. şimdi bu kurumu daha dikkatli incelememiz gerekiyor; çünkü birçok açıdan son derece önemli ve anlamlı bir kurum; bu evlerin köydeki yerini, iç düzenlenişini ve burada yaşamın nasıl geçtiğini incelemeliyiz.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap