• şu sıralar hacettepe üniversitesi amerikan kültürü ve edebiyatı bölümü bünyesinde öğretim görevlisi olarak yer almaktadır. bölümdeki 'espritüel hoca' kontenjanı da kendisine aittir. verdiği seçmeli dersler benim nazarımda oldukça eğlenceli geçmektedir. henüz genç bir hoca olmasının payı da yadsınamaz tabii bu hususta. ayrıca kendisi büyülü gerçekçilik çatısı altında dersler ve konferanslar vermesinin yanısıra, "durun yanlış anladınız" adında bir kitap da yazmıştır. hatta yazdığı kısa öykülerden birisi ona yakın zamanda ödül getirmiştir. onun dışında, sigara içmediği zamanlarda sigarayı bıraktığını söyler, aldanmayınız. okulda italyan görünümlü birisini görürseniz, onun olma olasılığı yüksektir. bir de pembe kazağıyla raks-ı endam ettiği zamanlarda güneş gözlüğü bulundurmayı ihmal etmeyiniz.*
  • hacettepe üniversitesi amerikan kültürü ve edebiyatı bölümünün benim gözümde en kral hocası. edebiyatla evli, sinemayla flörtleşen bir insandır. verdiği dersler bölümün en eğlenceli, en çekilebilir dersleridir. bir an olsun dikkatiniz ders dışında bir şeye kaymaz, buna izin vermez. yanlış anlamayın, adam o kadar "star" ki, siz kopamıyorsunuz dersten. önümüzdeki hafta ithaki'den (bkz: hiçbir şey göründüğü gibi değil) isimli kitabı çıkıyor. dili ve kurguları şahane bir yazar. beyaz kahve kupası ve cebinden sarkan uzun anahtarlıklarıyla ünlüdür. uğruna okul değiştirilecek hocadır.

    bu aralar youtube ile uğraşmakta. merkez konu öykü olmak üzere edebiyat ile ilgili videolar, yazarlarla söyleşiler yapmakta. kanalının adı ise (bkz: hepsi hikaye)
  • hiçbir şey göründüğü gibi değil kitabı çok başarılı olan yazar. balkanlar'da geçen başarılı bir fantastik kurgu. klişelere bulaşmadan yerli fantastik nasıl yazılır için okuyunuz.
  • yeni kitabı çıkmış olan yazar. (bkz: jerome david salinger) 'in hayatını kurmacayla harmanlayarak yine güzel bir eser ortaya çıkarmış. gerekli kitaplar yayınevinden çıkan kitap şu an internette ve birçok kitapçıda bulunabiliyor.

    incelemek isteyenleri şuradan alabiliriz.

    j.d. salinger: nefret ve sefalet
  • iki öykü, bir roman ve de salinger üzerine kurgu soslu bir inceleme kitabıyla günümüz türk edebiyatının en üretken isimlerinden. bunun yanı sıra bülent ayyıldız türkiye'de fantastik edebiyat ve post-modernizm üzerine kafa yoran nadide yazarlardan da birisi. kurgu eserleri dışında çeşitli dergilere yazdığı yazılarla bu açıdan akademik birikimini görebilmek mümkün.

    ancak bir yazarın akademik inceleme yazıları dışında kendi kıymetini ortaya koyacağı asıl hususun kurgu eserleri olduğu da bir gerçek. bu açıdan, özellikle son dönemde klanların, grupların, ideolojik mahallelerin etkisi altındaki edebiyat camiası içinde bülent ayyıldız'ı kendine has dili sayesinde, bugün olmasa da ilerleyen vakitlerde çokça zikredeceğiz.

    son öykü kitabı gölgesiz matiz'de de bu bahsettiğim kendine has dilin özellikle hayal-i zıl, gölgesiz matiz ve el mağrib öykülerinde farklı coğrafyalar, dünyalar ve karakterler üzerinden müthiş bir şekilde çok başarılı bir şekilde kendini gösterdiğini söylemek gerekiyor. yazdıkça, yayınladıkça bu sesin daha da olgunlaşacağını görmek zor değil.

    öykülerindeki muzip ancak bir o kadar da vurucu ses bülent ayyıldız'ın sesini keret, saunders ve amerikan edebiyatı'nda kendisinin de çok aşina olduğu diğer isimlere oldukça yaklaştırıyor.

    bunun yanında gerçek hayatın içine fantastiği okuyucuyu boğmadan yerleştirmesi de yine çağdaşlarından bir nebze ayrılmasını sağlıyor.

    dediğim gibi henüz kıymeti çok bilinmese de yakın vadede olmasa da orta vadede bülent ayyıldız edebiyat camiası içinde adından güçlü bir şekilde bahsettirecek.

    son olarak, hiçbir şey göründüğü gibi değil isimli romanından çok sevdiğim bir alıntıyla bitireyim sözlerimi:

    "...tesadüf dediğin şey kadere dahildir. kaderse tesadüflerin toplamıdır. bir kum tepeciği düşün. biz ona neden tepecik diyoruz? kum tepeciği dediğimiz şey kum tanelerinden müteşekkil birikmedir. peki, kum tanesine sadece kum tanesi derken neden bir sürü kum tanesine tepecik diyoruz. bir kum tanesinin yanında bir tane daha koyduğumuzda da tepecik değil midir? kaç kum tanesini yan yana getirmemiz gerekiyor onlara tepecik diyebilmemiz için? iki? üç? beş yüz? iki kum tanesiyle kum tepeciğinin hiçbir farkı yoktur. zamanı düz bir çizgi gibi düşünmeyi bırakmalısın. hayır, o ilerlemiyor. tam tersine, bizi hapseden bir zindandan ibaret. geçmiş, gelecek ve şimdi aynı anda buradalar. vakit, bir kavonozdaki balığın içinde dönüp durduğun sudan ibaret. balık istediği yöne doğru gidebilir: ilerlediğini zanneder, sonsuzlukta kaybolmaktan korkar; fakat görebileceği en son nokta kavanozun cam duvarlarıdır. bir görünmezliğe toslar kendini. samanı anlamak istiyorsan, kavanozun dışında nefes almayı öğrenmelisin." özellikle son dönemde tekdüze bir sesin hakim olduğu türk edebiyatı içerisinde kendine has diliyle, bugün belki kıymeti anlaşılmasa da ilerleyen vakitlerde adından çokça bahsedeceğimiz bir gerçek. özellikle son öykü kitabı gölgesiz matiz'de hayal-i zıl, gölgesiz matiz ve el mağrib öykülerinde farklı coğrafyalar, dünyalar ve karakterler üzerinden farklı diller kurma konusunda müthiş bir iş çıkardığını söylemek gerekiyor. "
  • amerikan filoloğu ve yazar. ocak 2021'de yayınlanan seyyahlar ve kaşifler kitabındaki öyküsu harika gerçekten. kendisiyle bir iletişimim olmasa da kafa bir hoca olduğu belli. bu aralar o da herkes gibi bitcoin işlerine girmis attığı şu tweete yarıldım,
    https://twitter.com/…tatus/1376832955188936705?s=19
hesabın var mı? giriş yap