• (bkz: bulgar/9)
  • (bkz: bvlgari)
  • (bkz: bulgur)
  • kendilerinin orta asyadan geldiklerine inanan ama ısrarla bizimle orda karşılaşmadıklarını söyleyen millet.
  • bulgarlar'ın kökenine dair çoğu tarihçi, onların avrupa hun imparatorluğu'nun yıkılmasından sonra rusya bozkırları'na geri çekilen hunlar ve onların yönetimindeki bağlı halklardan oluştuklarını ileri sürmektedir.bu da onları büyük bir olasılıkla türk yapmaktadır.ama "avrupa hunları"nın yönetimi altında çok sayıda cermen, slav, irani, ugor, vs kavim ve kabile yaşadığı için karışmış da olabilecekleri iddia edilebilir. bu bulgarlar'ın bir kısmı sonradan tuna boylarına göçedip slavlaşmış, bir kısmı ise volga nehri'nin kuzeyine geçip volga ya da kama bulgarlar'ı adını almışlardır.kama bulgar hanlığı uzun süre yaşamış ve en sonunda moğollar tarafından yıkılmışlardır. kama bulgarları'nın torunları bugün çuvaşlar olarak hala yaşamaktadırlar ve türkçe'nin çok farklı bir lehçesini konuşmaktadırlar.
  • constantinople'u kuşatan ve 7. yy de büyük bulgar devleti'ni kuran türk topluluğu. sonradan itil -volga- ve tuna bulgar devleti olarak ikiye ayrılır. tuna bulgarlığı hristiyanlığı volgalar ise islamiyeti kabul eder. gerisi asimilasyon vs.
  • haklarındaki pan irani olduklarına dair tezler sadece birkaç dilbilimci tarafından ileri sürülen desteksiz ihtimallerden ibarettir:

    "a few linguists suggest that..." --> "birkaç dilbilimcinin iddiasına göre..."

    ayrıca bu tez sadece birkaç kabileden doğu avrupa'ya göç edilmiş ve burada sayıca fazla olan slavlarla etkileşim haline geçilmiş olabileceğini; bir asimilasyonun ihtimal dahilinde olabileceğini önerir:

    "...tribes might have migrated from the eurasian steppe lands to eastern europe, and assimilated with the numerically superior slavs..." --> "...kabileler avrasya steplerinden doğu avrupa'ya göç edip, sayıca üstün slavlar arasında asimile olmuş olabilirler..."

    ve maalesef son olarak da belirtmeliyiz ki böyle bir iddiayı destekleyecek dolaylı dilbilimsel kanıtlar dışında kanıt yoktur:

    "however, direct linguistic, historical or archaeological proof for such a theory is lacking." --> "ancak böyle bir teoriyi destekleyen direkt dilbilimsel, tarihi ya da arkeolojik kanıt bulunmamaktadır."

    bir de kendileri türk kökenli olduğunu falan düşünmediğimiz bir halktır.

    dürüst edit: baştan savma, dikkatsiz bir inceleme olan işbu entry tek amacı gerçeğin bilinmesi olan kapsamlı bir editle yeniden hizmete açılacaktır. an itibariyle under construction.
  • nina dobrev gibi bir şaheseri çıkarmış millettir. ayrıca genel olarak da kadınları güzel olur.
  • bizden daha ezik ve daha fason milliyetci bir irk varsa da bunlardir. her sikte turkleri suclarlar. "biz aslinda muasir medeniyet olup ucacaktik ama iste osmanli bizi esir tuttu bohuhuhu" ve hala "höh olmasa biz simdi fezadaydik bohuhuhuhu" gibi sik sik konusurlar. "sanli" bulgar tarihinde gaydayi icat ettiklerini iddia edip boburlenirler askjgfdhgfdfl. avrupa'da es kaza bunlardan biriyle karsilastiginizda veya turk oldugunuzu ogrendiklerinde ise "ehehe komsi komsi" diye ilk yavsayanlar da bunlardir. pis genellerim, hic hazzetmem.
  • tuna bulgar devletinin istanbul muhasarası

    tarihteki türk devletlerinden biri olan tuna bulgar krallığı,kurum han zamanında istanbul muhasara altına alınmıştır.

    bulgarlar,bizansın arap akınlarıyla uğraşması nedeniyle çok rahat bir şekilde şuanki bulgaristan sınırları içine yerleştiler.

    islam ülkelerinde çıkan karışıklar nedeniyle bizans,bulgarlar ile yakından ilgilenmeye başladı.imparator 1.nikephoros anadoludaki birliklerini toplayarak trakya'ya sınır boylarına sevketti.kurum han gelen kuvvetleri bozguna uğratmıştır ve bizans ordusu komutanı bu savaşta öldürülmüştür.

    809 yılında kurum han,bizans sınırlarının boşalmasıyla stratejik noktadaki sofya kalesini ele geçirdi.üzerine sevkedilen 2. bizans ordusunu da bozguna uğratı.bu bozgundan sonra bulgarlar'ın sınırları sofya,niş,belgrad şehirlerine kadar ulaştı ve avrupa'nın önemli bir gücü haline geldi.

    kurum han'ın bu ilerlemsi bizans imparatoru 1.nikephoros'u rahatsız etmişti.811 yılında bizzat orduların başına geçerek kurum han'ın üzerine gitti.2 tarafında ihtiyatlı çekişmesinden sonra kurum han türkler'in en eski taktiklerinden birini ''sahte ricat,kurt kapanı,kaz ayağı'' taktiğini kullanarak imparator'u dağlık ve ormanlık bir alanda sıkıştırıp imha etti.

    1.nikephoros'un yerine 1.mikail tahta çıktı.ilk işi ordusunu toplayarak kurum han'ın üzerine gitmek oldu ama orduya güvensizlik sebebiyle çorlu yakınlarından geri döndü.bunu haber alan kurum han filibe ve yanbolu gibi muhtelif birkaç şehri de alarak trakyanın içlerine doğru girdi ve ordugahını edirnede kurdu.

    15.günün sonunda bu bölgede savaş başladı ve imparator mikael bozguna uğradı.tahttan indirildi ve yerine ermeni asıllı 5.leon geçti.

    bizansın bu yenilgisinden sonra kurum han kardeşi kışın'ı edirne muhasaranda bırakarak savunmasız istanbul surları önüne geldi.üst üste saldırılardan sonra imparator leon yıllık vergi ve kumaş karşılığında sulh teklifinde bulundu.

    iki taraftan 5'er kişilik elçi heyeti toplanıp antlaşmanın detaylarını görüşeceklerdi ama imparator leon kurum han ve elçilik heyetine pusu kurdu.kurum han'ın yanındaki 2 kişi öldü kendisi yaralı olarak kurtuldu.bunun karşılığı olarak istanbul çevresindeki tüm binaları yaktı,esirler öldürüldü.gelibolu yağma ve tahrib edildi.

    o dönemde büyük metropollerden biri sayılan edirne fethedildi.halk şehirden sürüldü.ordusunu slav ve avar birlikleriyle takviye etti.

    13 nisan 814 günü kurum han, ağzından ve burnundan kan boşalmak suretiyle şaibeli bir şekilde öldü.

    bulgarlar,istanbul kuşatmasını kaldırdılar.kurum han'ın yerine omurtag,han oldu.bizans ile 30 yıllık ticaret antlaşması imzaladı.tuna bulgarları tarihi boyunca altın çağını omurtag han devrinde yaşadı.
hesabın var mı? giriş yap