• bir ulkenin kultur altyapisi icin gerekli olan sosyal grup, ulkemizde bulunmaz....
  • feodalizmden kapitalizme geçişin ilk adımı değişimi yüklenecek bir burjuva sınıfı yaratmaktır. atatürk de bu nedenle şapka devrimi yapmış, sinemalarda, tiyatrolarda görünmüştür.
    ancak bir süre sonra bu amaç "her evde bir milyoner" e dönüşmüştür ne yazık ki.
  • çok eskiden "şehirli" demekti..
    aynı "medeni" kelimesinin araplarda şehirli anlamına geldiği gibi (medine'den türemiş)
  • bunuel filmlerinde sürekli yemek yiyen, haneke filmlerinde şiddete maruz kalan insanlar.
  • (bkz: kentsoylu)
  • günümüz gençliğinin ağzında sakız olmuş bu nedenle anlamından sapmalar yaşamış tanımdır kendisi. marx, engels ve arkadaşlarının kömünist manifestoyu yazma koşumu sırasında sınırları tam olarak çizilmiş bir toplumsal sınıftır.

    marx'a göre kapilalist toplumda iki sınıf vardır: proleterya ve burjuvazi. burjuvaziye dahil olan bireylere de burjuva denir.

    manifaktür sistemin yıkılması ve sanayi devriminin meydana gelmesinden sonra halk genel olarak iki sınıfa bölünmüştü. orta katmanlar -ki bunlara küçük burjuvazi de denir- sanayi devriminden sonra küçük dükkanlarında üretim sağlayamaz hale gelmiş ve proleteryaya katılmak zorunda kalmıştır. proleteryanın yönetime katılamadığı, bujuvazi ve proleteryanın yaşama alanlarının farklı olduğu 19.yy'da bu sırırlar olödukça belirgindi.

    bügün de bu sırıların belirgin olmasına karşın proleteryanın kendi içinde sınıflara ayrılmış olması halk arasında çelişkilere neden olmaktadır. kapitalizmin sermayenin sürekli tekelleşmesini dayatması sonucunda bugün sermaye tekelleri azalmış ama tekellerin elindeki sermaye çoğalmıştır. toplumsal sınıfları bu çerçeve içerisinde inceleyecek olursak burjuvazi diye adlandırabileceğimiz sınıf üyeleri uzan, koç, sabancı aileleri ve benzerleri olarak belirlenebilir.

    bugün ceplerindeki son parayla benzin alıp bağdat caddesinde arabayla gezenler veya her cumartesi bir gece kulübüne gidip dağıtanlar burjuva sayılamazlar. bu sınıfı proleteryanın üst sınıfı olarak sayabiliriz.

    sonuç olarak "burjuva" tanımlamasını ağzımıza sakız etmek yanlıştır. bujuva sosyalism mufhumunun varlığı da yadsınamaz. burjuva toplumdan kendisinden habersiz hayatını eğlenceye adamış insan anlamına kesinlikle gelmez. bunlar toplusal sınıflar. doğarken elde edilmiş hakları dolayısıyla insanları yargılamak kesinlikle yanlıştır.
  • kapitalizmde orta ve ustundeki gelir sinifindan olan kimse. sermaye sahipleri ve yedi ceddi.. fransizcadan turkceye gecmis kelimelerden biri.
  • nihayet ülkemizin mütedeyyin hareketinin sol içindeki daha derin mevzulara girip daha sıçıp sıvadığını görmemize vesile olmuş kavram. ilginç işler bu işler sabah akşam "ittihat ve terraki" sayıkla, kemalizm humması geçir, akşam olsun, burjuva devriminin üzerinden zilyon yıl geçtiği halde akp'nin dümen suyuna girmek için bir de karşına diksinler. olacak iş değil...

    devrimlerinin temsilcisi ittihat ve terraki'ye yardıran sen, "burjuvaya sırt dönüyola ay kafaları çok güzel" diyen de sen. bir bakıyorum "statüko"yu defetmek için akp'yi dolaylı/doğrudan destekleyen yine sen... hep sen hep sen.

    burjuvaziye sırt dönmek, öz kaynak ve fakat....

    (bkz: nutku tutulmak)
  • her şeyden önce, çok iyi niyetli ve çok yüce gönüllü oluyorlar. her zaman çok paraları olduğu için, ilk bakışta cömertlikte ve izzetü ikramda sınır tanımıyorlar gibi bir halleri oluyor, dalgınlığınıza gelse, babasının malıymış gibi dağıttıklarının emek süreçleri boyunca üretilen ve sonra kapitalistlerce gasp edilen artı değer olduğunu unutmanız işten bile değil. ha, lan dağıtmak derken zaten gerçek bir dağıtmaktan bahsetmiyorum, herkes warren buffett gibi hayırsever mi ki dağıtsın, yani adam koskoca bir porsiyon bifteğin başında oturmuş, senin de sinek olarak o biftekten tırtıklayabildiklerin zaten senin standartlarına göre "cömertlik" olarak algılanabiliyor, dağıtmak dediğim o yani yanlış anlaşılmasın.
  • parası olan avam.
hesabın var mı? giriş yap