• 20. yılı kutlu olası orkestra.

    bu sezon açılışını, gözü kapalı piyano çalan kadın piyanist gülsin onay solistliğinde gerçekleştirdi ve o, yine tuşlara basıp transa geçerken edvard grieg piyano konçertosu opus 16 la minör'le, soluk alış-verişim, allegro türevleri ve adagio arası değişen müziğin temposuna ayak uyduracak kadar etki altına girdim.

    ama bu kez konserin sürprizi uludağ üniversitesi devlet konservatuvarı bandosuyla gerçekleşti. ara sonrası yerime dönerken balkon girişi önünde enstrümanlarıyla bir grup gencin tatlı telaşı dikkatimi çekmişti. meğer balkonun bir bölümünde konsere onlar da eşlik edeceklermiş.

    bir kısım seyirci aşağı alındı, geleceğin sanatçı adayları yerlerine yerleştiler ve önlerinde nota sehpalarıyla hırsız saksağan üvertürü'nü heyecanla dinlediler. sıra tchaikovsky 1812 üvertürü'ne gelince, hazırlanmaya başladılar. sıraları gelince müziğe onlar da girdiler.

    zaten gece boyu medarı iftiharımız bbdso tarihçesi, emeği geçenler, önayak olanlar ve bilhassa hikmet şimşek konuşmasıyla sicim gibi inen gözyaşlarım, rus-fransız savaşını anlatan destansı eserde, sahnedeki ağabey ve ablalarına eşlik eden bu genç müzisyenler sayesinde iyice boşaldı. bütün salon, en çok da onlara eşlik etmeye gelen arkadaşları gurur duyduk hepsiyle. ayalarımızı patlatırcasına alkışladık. ıslıklar, "bravo" sesleri... salon kıyamet!

    ama tabii takıldığım bir şey vardı, bbdso tanıtım slaytında. hikmet şimşek konuşmasında, "sizler sahip çıkarsanız..." diyordu. bizler sahip çıkarsak, opera ve bale topluluğu da kurulabilirmiş bursa'da. konuşmanın senesi, 1999. halbuki daha 2014'te bu da elimizden gidecek diye yüreğimiz pır pır etmişti. hikmet şimşek için ne kadar iyimser bakmış mı desem, yoksa artık onun gibi hayal ettiğini hayata geçirme kapasitesi olan insanlar kalmadı mı desem...

    bilemedim.

    neyse... 23 eylül 1998'de devletle kıyılan nikahının yıldönümü kutlu olsun. bu arada 20, kristal yıl olarak geçiyormuş. efenim, nice platinlere!
  • edit: 2013-2014 sezonuna ait yıllık kitapçığı da buldum ve ekledim.

    sezon açılışında filiz özsoyu da göreceğimi düşünmüştüm. aylar önce mücadelesini kazanıp göreve iade edildiğinde, halihazırda istanbul'a taşınmış olduğundan idso'da sezonu bitirip bursa'ya geri gelir diye umuyordum. lakin öyle olmadı. e haklı olarak orada bir düzen kurmuş, buradan altüst olup gittiğinde o kent ve imkanları daha farklı olan dostları ona omuz vermiş. bizlere de kırgın mı, kızgın mı bilmiyorum da ben onu, bbdso günü ve sahnesinde görmek isterdim. yolu yine açık olsun.

    şimdi ben buraya bunu neden yazdım, niçin yazdım, nasıl yazdım? bunu izah edeyim:

    yıllık programı elime alıp da bu sanatçımızın adını kadrolu listede arayıp göremeyince şaşkınlıkla koltuğa yığıldım. geçmiş konserlerden birinde solist olarak burç balcı ve murat başman çıktıklarında, fragile yorumu öncesinde mesai arkadaşlarından bazılarının yevmiyeli oldukları bilgisini vermiş ve hatta şarkıyı onlara ithaf etmişlerdi. güne ait programı aldığında görüyorsun, o gün çalacak sanatçıların listesi enstrümanlara ait bölümlerde tek tek yazılır; konuk sanatçı adı altında muhtemelen yevmiyeli bulunanların karşısına bir yıldız "*" işareti konulur. yani orkestrada aslında her hafta ihtiyacın altında kadrolu sanatçı bulunur. hani devlette boşluk olmaz derler ya, diğer yıllar ayrılan kadro sayısını da bilmediğimden, "filiz özsoy'un yerine yaklaşık o 2 senelik sürede atama mı yapılmıştı acaba?
    " diye düşündüm.

    eve gelene kadar kafamda bu soru vardı. ve istifçiliğim sonunda bir işe yaradı, önceki yıllara ait sakladığım kadarıyla yıllık kitapçıkları bulup kontrol ettim. bingo! atama yapılmamıştı. hatta daha önceki yıllara ait gördüğüm şey, daha önce 1. keman için kadrolu sanatçı sayısı 8 iken son 3 yıl 7 olarak kalmış. daha önceki yıllar dediğim de en fazla 2014-2015 sezonuna kadar gidebiliyorum* . belediye ekiplerinin devreye gireceği raddeye gelmedim henüz.

    ama sonra dikkatimi çeken başka şeyler de oldu, zamanla bu orkestra, kadrolu sanatçı açısından küçülmüş. hepsi için geçerli değil tabii de hemen her hafta sahnede, mevcudiyetini neredeyse 2 katına çıkarıyorsan bırak azalmayı, sevgili kültür bakanlığı'nın yeni insanları bünyesine katma vakti gelmiştir, değil mi?

    2013-2014 sezonuna ait yıllık kitapçık ve program
    1 2 3 4 5 6

    2014-2015 sezonuna ait yıllık kitapçık ve program
    1 2 3
    4 5

    2015-2016 yılına ait kitapçık 1 2

    2016-2017 yılına ait yıllık kitapçık ve program 1 2 3 4

    2017-2018 yılına ait yıllık kitapçık ve program 1 2 3 4

    2018-2019 yılına ait yıllık kitapçık ve program 1 2 3 4 5

    2109-2020 yılına ait yıllık kitapçık ve program 1 2 3 4

    tabii bunun bakkal hesabı olmaz da yıllara göre rakamlar 44, 43, 43, 42, 38, 39, 37 kadrolu sanatçı şeklinde. daralmanın sebebini merak ettim açıkçası. her hafta konuk sanatçı aldığın orkestrada gizli işsizlik olamaz herhalde. ha, bütçenin de kaldıramayacağı bir durum olduğuna inanmıyorum, sen koskoca türkiye'sin. hem bir devlet büyüğümüzün dediği gibi itibardan tasarruf olmaz. bu orkestraya hemen her hafta yurtdışından solist olarak yabancı sanatçılar geliyor, yeri gelip bizimkiler oraya konsere gidiyor. onlar bizim vitrindeki yüzümüz. daha iyisini hak ediyorlar.

    senfonimiz, gözümüzün bebeği. her hafta seyir şansım olmasa da daha kapıdan girdiğim andan itibaren gevşemiş, ağzımın tadını kimsenin ya da hiçbir şeyin kaçıramayacağı bir duyguya bürünüyordum. iz sürücülüğümü haklı çıkarıp beni diken üstünde hissettirmeyin. mevzu benim kuruntum olarak kalsın.
  • başarılı bulduğum orkestra. perşembe akşamları için en güzel yapılacak etkinlik. bu senenin konser sezonuna 3 ekim tarihi itibariyle başlıyor.

    daha ayrıntılı bilgi için:
    http://www.bursasenfoni.gov.tr/
  • bu yıl sezon açılışını muhteşem bir konserle dün akşam yapmışlardır. alexander markov'un konçerto sonrası yaptığı şov muhteşemdi. oha oha daha ne olabilir ki derken en sonunda hattori hanzo kılıcını çıkartarak herkesi son bir kez daha şaşırttı. ayrıca bu yıl sahnenin de yenilenmesiyle güzel bir sezon geçireceğimiz müjdesi verilen bursa'mızın gururu olan senfoni orkestramız.
  • aslında programlarına baktığınızda haftada bir konser veren fakat çoğu üniversite öğrencisinin dahi haberi olmayan başarılı orkestra.

    (bkz: http://www.bursasenfoni.gov.tr/)
  • dogumunun 200. yilinda (2024) anton bruckner'in (1824-1896) tek bir yapitina dahi konser programinda yer vermeyen olusum.

    2024-25 sezonunun basinda (ekim-aralik 2024) bir sey calacaklarsa bilemiyorum. o sezonun programi henuz ilan edilmemis durumda.

    benzer bir an'ma'ma olayina iliskin: (bkz: #23318262)

    (bkz: #160469680)

    bursa bolge devlet senfoni ozelinde orkestranin calgisi sayisinin darligi vb. nedenlerle bestecinin buyuk senfonilerini calmalari zaten beklenemez, ustlerine gidiyormus gibi olmayalim ama ilk donem senfonilerinden birisi, hatta numaralanmamis senfonilerinden birisi bile repertuarlarina katilabilirdi. hatta senfoniyi gectim ilk donem minik orkestra parçalarindan bir iki tanesi bile is gorurdu.

    orkestranin bu sezonki programinda franck re minor yahut dvorak 7. gibi yapitlar goruyoruz (ellerine saglik) bruckner'in ilk donem senfonilerinin orkestralamalari bu yapitlarinkinden farkli degil. bunu da not etmis olalim.

    orkestranin programi ve bruckner'in programda gozukmemesi hususunda beni bilgilendiren @gokboraleb'e içten tesekkurlerimi sunarim.
  • az önce konserden geldim 1,5 yıl aradan sonra izleme fırsatı bulduğum için şanslıydım :) önce bach ın 3 no lu suitinden aryasını dinledim.daha sonra solist tolga kulak'tan max bruch un 1 no lu keman konçertosunu dinlemek harikaydı yorumunu çok beğendim ikinci yarıda da vladimir lungu nun şefliğinde mendelsohnn un italyan senfonisini dinledik son bölümü özellikle çok şahane orkestramızın da yorumu mükemmeldi haftaya da oğuzhan balcı nun şefliğinde emre elivar ın solistliğinde beethoven ın 2 no lu piyano konçertosu ve mozart ın 40.senfonisi yer alacak...
  • bbdso keman sanatçılarından gizem yıldıran'ı maalesef kaybettik çok üzüldüm mekanı cennet olsun bbdso da talihsizlikler bitmiyor 24/2/2019 tarihinde de bertugan albayrak'ı kaybetmiştik :((
  • yeni sezonun programı yavaş yavaş belli oldu ilk ay,cumhuriyetimizin 100.yıldönümü kapsamında komple türk bestecilerine ve yorumcularına ayrıldı.
    ilk haftada naci özgüç'ün şefliğinde,gülsin onay'ın solistliğinde ahmet adnan saygun un 1 no lu piyano konçertosunu yorumlayacaklar;daha sonra ferit tüzün ün türk kapriçyosunu seslendirecekler
    görkem ezgi yıldırım ın sopranomuzun eşliğinde ferit tüzün ün anadolu orkestra suiti ve hasan ferit alnar'ın prelüd ve iki dansını seslendirecekler
    merakla bekliyoruz yeni konser sezonu hayırlı olsun
  • dun bir konser vermisler:

    https://www.bursasenfoni.gov.tr/…-i-anma-konseri/63

    konser ilaninin sayfasindan kopyala-yapistir konser kunyesi:
    -------------------------
    13 october 2023 friday
    merinos atatürk kongre ve kültür merkezi - bursa

    conductor:
    cemi-i can deliorman
    solists
    t.c. kültür ve turizm bakanlığı devlet çoksesli korosu
    korolar maratonu'na katılacak korolar
    program:
    marşlar özel konseri
    ---------------------------------------
    web sitelerinde program kitapcigini pdf formatinda koymuslar. çok takdire sayan bir hareket. yapan baska dso var midir bilemiyorum ama her sartta çok guzel, tebrikler. kitapciktan kopyala-yapistir konser programi:

    muammer sun - denizcilerin şarkısı ( karadeniz marşı )
    musa süreyya - vatan marşı
    muammer sun - biz atatürk gençleriyiz
    faik canselen - ileri marşı
    felix körling - gençlik marşı
    muammer sun - sakarya marşı
    cemal reşit rey - 10. yıl marşı
    necil kazım akses - 50.yıl marşı
    ilker kömürcü - 100.yıl marşı ( bursa'da ilk seslendiriliş )
    hasan uçarsu - 100.yıl türküsü
    utar artun - 100.yıl marşı
    muammer sun - izmir’in dağlarında
    uyarlama - memleketim

    kitapcikta 100. yil vesileli marsalarin sozleri de var, yine tebrik.

    ote yandan konsere katilmis degerli bir dinleyicinin yorumundan aktararak:

    "konserden geldim “onuncu yıl marşı,izmir marşı,gençlik marşı” ne bileyim senfoni orkestralarında böyle marşlar için bence özel programlar yapılmalı sonuçta batı müziği eserleri için kurulmuş ve sanatçılar bunun için eğitim almışlardır, yani böyle marşlar olsun;ama en azından mozart,beethoven gibi bestecilerden de bir eser olmalıydı bence.. sadece 50 dakika süren konserdi"

    katiliyorum. "olagan cuma aksami" abonman konseri programini marsla doldurup haftayi kapatmak bence de tuhaf. bir "mars konseri" sezonluk program harici yapilabilir yahut bu imkan dahilinde degilse marslarin aralarin uvetur vals polka menuet rapsodi vb. bati sanat musikisi dans(imsi) parçalari konabilir ve bu sekilde program renklendirilir ve bir askeri gecit toreni havasindan cikarilmis olur.

    bir baska yazarin ayni konuya iliskin farkli bir ornek-yorumu:

    "depremden sonra, 6 ay kadar ankara'da kaldık. cso durumu daha beter. ayda bir senfoni var, geri kalanlar turkuler, sarkilar, marslar. biz adana'da hiç değilse her hafta bir senfoni dinliyoruz diye şükrediyoruz"

    beni esas rahatsiz eden, bir onceki dinleyicinin konser yorumundaki son cumle:

    "... sadece 50 dakika süren ..."

    bu maalesef çok sik rastlanilan bir durum olmaya basladi. sonda diyecegimizi basta diyelim: bir saatten kisa devlet senfoni olagan konseri dolandiriciliktir. hiçbir senfonik konser kisa bir bruckner yahut uzun bir beethoven senfonisi kadar surmemelidir. surenin net minimum bir saat olmasi gerekir ki bu bile oldukça kisa kalir. ideal surenin 70-90 dakika olmasi gerektigi bilinir.

    gorusumu dile getirdigim bir mesajimdan alinti: " filmden ornek verecegim: bir filme bilet aliyorsunuz, sinema salonuna giriyorsunuz, film basliyor ve 15 dakika sonra bitiyor. demez misiniz "bu nasil film?" diye. "efenim kisa film" . e kardesim kisaysa bunun gibi bir degil 4 film goster de "verdigim paranin karsiligini alayim"" aynisi!
    "efenim marslar bu kadar" o zaman araya baska parçalar yerlestir! 50 dakika nedir yahut? ilk bolum tekrar alinmis bir beethoven 3. senfoni. boyle konser programi mi olur? demez misiniz 'bunun yaninda bir konçerto uvertur ne bileyim bir sey yok mu?' diye? o misal

    ve son olarak yine dinleyicimizin tespiti: "9 kasım da ibrahim yazıcı maestro olarak sahne alıyor solist belli;ama program belli değil!!"

    konsere 3 hafta kalmis ve programi belli degil.

    belli olmus: çaykovski keman konçertosu ve turgay erdener uğur mumcu kantatı

    bu, programlarin aslinda sezon basinda aciklanmasi gerektigi gercegini degistirmiyor. her normal orkestra ve sanat camiasinin yaptigi, yapmasi gerektigi gibi. ayni tiyatro programlarinin aciklanmasi gibi. hiçbir farki yok ve olmamali

    bunlari yazarken bir baska program gordum:
    --------------------------------------------------------
    19 october 2023 thursday
    atatürk kongre ve kültür merkezi merinos - bursa

    conductor:
    oğuzhan balcı
    solists
    aylin ateş "mezzosoprano"
    ufuk toker "tenor"
    caner akgün "bariton"
    program:
    oğuzhan balcı "bir ulus uyanıyor"

    (dünyada ilk seslendiriliş)

    konser destekçisi ana sponsor
    uludağ premium
    -----------------------------------------
    https://www.bursasenfoni.gov.tr/…r-ulus-uyaniyor/66

    tek yapit. olabilir. verdi requiem'de tek yapit oluyor konser programlarinda, mahler 3. senfoni de, haydn yaratilis oratoryosu da.

    peki bu yapit ve dahi konser ne kadar surecek? çok merak ettim.

    konser programi açiklama ozurlulugune guncel ornek:

    (bkz: #157673869)

    konser surelerine iliskin skandal bir guncel ornek:

    (bkz: #157673342)
hesabın var mı? giriş yap