• elektrik enerjisinin dağıtım ve taşınması için tasarlanmış prefabrik ve modüler bir sistemdir. genel yapısı metal bir gövde içerisinde, standartlara uygun olarak, alüminyum yada bakır iletkenlerin izolasyon malzemeleri ve ortamları ile birleşmesinden oluşur.

    busbar sistemleri geliştirilmeden önce kullanılan klasik sistemlerde yüksek akımların taşınması (trafo-pano bağlantılarında, kolon hatlarında, fabrikaların iç enerji dağıtımında) çok kalın kesitli, birçok kablonun parelel bağlanması ile gerçekleştiriliyordu. kablolu sistemlerde, kabloların taşınması, kablo raflarına yada şaft boşluklarına yerleştirilmesi, pano, şalter yada buatların bağlanması, yeni ihtiyaçlara göre şekillendirilmesi çok büyük zorluklar doğurduğundan alternatif olarak modüler sistemler geliştirilmiştir.

    yüksek maliyetli, esnek olmayan ve istenilen yerden akım alınamayan kablolu sistemlerin yerini modüler "busbar enerji dağıtım sistemleri" almıştır. standart ve modüler elemanlardan oluşan prefabrik busbar sistemleri; elektrik iletim ve dağıtımına mükemmel çözümler getiren mühendislik ürünleridir. busbarlar, istenildiği anda genişleyebilme, değiştirilebilme, taşınabilme, veya tekrar kullanılabilme özelliklerine sahiptir. ayrıca busbar güzergahı boyunca istenilen noktalardan çıkış kutuları ile enerji almak (bkz: plugin), son derece kolay, ekonomik ve emniyetlidir.
  • busbar sisteminde şekline bakarsanız içerisinde 3-line ve 1-nötr olduğunu görürsünüz..dış yüzeyi ise 'protective earth' durumundadır..kablo sistemine göre aşırı derecede kullanışlıdır..genel kullanım adı 'busbar trunking system'.
  • tesla'nin temelini attigi gunumuz elektrik iletim sistemini komple degistirebilecek bi bulus umarim degeri de tesla ya olan gibi gec anlasilmaz
  • şantiyeye gittiğim ilk gün bu sistemin pvc kablo kanalı olduğunu düşünüp ne varki bunda demişliğim vardır. şimdi geriye doğru bakıp başmühendise bu busbar dediğimiz şey şu pvcler mi oluyor diye soruşumu hatırladıkça bir gülümseme geliyor.
  • busbar, trafodan başlayıp yüklere kadar gittiğimiz bütün alçak gerilim tesislerinde, kablonun yerine kullanabileceğimiz bir çözümdür.

    her yüke ayrı ayrı kablo hattı döşemektense hat üzerinden geçireceğiniz bir busbar ve plug-in kutularıyla bütün hattı besleyebilirsiniz ve bu çözümü uygularken neredeyse hiç kablo kullanmazsınız. sadece plug-in kutuları ve yük arasında kısa bir kablo kullanırsınız. bu nedenle kablo kaynaklı aksaklık yaşama ihtimaliniz neredeyse sıfıra yakındır.
  • bara da dendigi olur. gerci ikisi tam olarak ayni sey degil galiba.
  • elektrik enerjisinin dağıtımı ve taşınması için kullanılan modüler sistemdir. ilk gördüğünüzde bu tavandaki pvc'ler ne alaka ya, diyebilirsiniz ancak bunu içinizden diyin :) kendi iç hesaplaşmanız olsun, olsun ki yüreğin sallansın, olsun ki güneşli günlere uzanan taze bi' yusufçuk havalansın. olum usta başı güler bak sakın :) dediğim gibi her şey içinizde olsun.

    pluginler vasıtasıyla (faz,nötr, toprak) enerjiyi çeker ve sisteminize kanalize edersiniz.
  • busbar sistemlerinin en güzel kısmı, fabrika, depo veya galeri benzeri tesislerde modüler yapıda olması yani sistemde kurulu güce göre ekleme, çıkarmalar yapılabilmesi, kurulu güç az veya gerilim düşümü yüksek ise baştan veya sondan besleme kutuları ile sisteme entegre edilebilmesidir. (bkz: eae) için konuşursam, kx serisi busbarların sandviç yapıda olması sebebiyle düşük empedanslı olması gerilim düşümünü kablolu hatlara göre çok daha düşük tutmaktadır. alüminyum bara ile bakır kablo bir mi diye düşünmeyin, kablo hastası eski ustalar bu ürünün montajını bir kere yapınca dünya varmış diyecekler. * özellikle yüksek binalarda, dikey şafttan plug-in pencerelerden basit mcb veya mccb şalterli çıkış kutularıyla hemen çıkışlar alınabilmekte.

    aydınlatma busbarları için konuşursam, yerine göre pahalı bir çözüm olmakla birlikte, bence kablo kanalı, kablo ve armatür askılı sistemler yerine tercih edilebilir. eski klasik sisteme göre biraz fiyat farkı olsa bile yine modüler yapısı gereği işçilikten inanılmaz kar ettirir. velhasıl şantiyeci ve projeci arkadaşlarıma şiddetle öneririm, iş yükünüzü ve mesainizi azaltır en azından. *
hesabın var mı? giriş yap