• özel sektörde çok dramatik geçen bir süreçtir. şöyle ki;

    ağustos sonu gibi departmanınızın o yılki gerçekleşmeleri ve tahmini bundan sonraki gerçekleşmeleri size gönderilir. içinde bulunduğunuz yıla ait rakamları biliyorsunuzdur artık...

    bir sonraki yılın makroekonomik beklentileri tarafınıza gönderilir.

    eğer şirketin gider yaratan bir birimindeyseniz, gelir yaratan birimin bir sonraki yıl beklentilerini alırsınız...

    sonra başlarsınız çalışmaya... % şu kadar büyüyoruz, enflasyon kümülede şu kadar, dolar şu kadar artıyor, birimlerimin şu ihtiyacı var, yeni projelerim var... yüzlerce defa değişir o bütçe daha yönetime çıkmadan. incelersiniz, yüksek çıkar, bu yönetimden döner dersiniz... düşürürsünüz, ulan nasıl olsa düşürecekler, göt kadar kalacak dersiniz. sonunda bir bütçe hazırlanır...

    sıra sunmaya gelir. elinizde her türlü varsayım hazırdır. her sorunun cevabı hem kafanızda, hem de bilgisayarınızdadır. üstelik toplantı öncesi genel müdürle de mutabık kalmışsınızdır. allaaahtır, ne güzeldir. hiç sorun yoktur... sonra toplantıya girdiğinizde dramınızı görürsünüz... patron da ordadır... artık hiç kasmamak gerekir. nasıl olsa tırpanlayacaktır...

    başlar sorgulama dönemi... bunu neden böyle yaptık hayatım.... yaklaşık 20 dakikalık bir konuşma kafanızda hazırdır. üstelik bu konuşmada şirketin gelir yaratan birimine laf bile sokacaksınızdır... en fazla 1 dakika konuşabilirsiniz. üstüne yaklaşık 20 dakika piyasa koşullarından, karın ne kadar önemli olduğundan bahseden bir konuşma dinlersiniz. bu konuşmanın son cümlesi kısalım biraz hayatımdır... kısalım. cılız bir ''ne kadar'' sorusu çıkar sizden... onu ben belirlemeyeceğim hayatım der patron. ben bütçeye müdahale etmem... edersem hesap soramam yoksa... herşeyi geçirirsin kafandan. ulan 20 dakikadır yaptığın ne? müdahale değil mi dersin.... tamam ben hallederim der ve kapatırsın konuyu... sonra diğer birimlere geçilir ve hepsinde aynı muhabbet olur. diğer birimler bu süreci yaşarken izlemesi zevklidir ama...

    toplantı biter. kendi biriminize inersiniz.. karşınızda yuvada annelerinin getireceği yiyeceği bekler gibi sizi bekleyen, iki aya yakındır her gece geç çıkmaktan dolayı gözleri kanlı, kafaları bulanık departman çalışanları size bakmaktadır. duymak istedikleri ''onaylandı bütçemiz'' lafıdır... çok beğendiler çalışmamızı dersiniz. hepinize tek tek teşekkür ettiler. ama piyasa koşulları, ekonomik durum vs sebeplerle revizyon istediler... sonrasında 5 dakikada hazırlanan bütçe gönderilir ve yine beş dakika sonra onayladı mailini alırsınız...

    bütçe süreci tamamlanmıştır.

    (bkz: bir günlük olarak ekşi sözlük)

    sonra işten çıktım ve ....
  • işyerinde tanıdık kapsamından alınan tomruğun yılbaşında kendisine söylenen kayıtları tutmaması ve bazılarını komple hatalı yapması sonucu göte kaçandır.
  • tutturulabildiginde cok iyi bisi. satıs butcesinin ustune cıkmak, satın alma butcesinin altında kalmak marifettir ama herhalde bu ikisi hep karıstırılır ki bir turlu denge saglanamaz. butcenin tutturulamadıgı durumlarda bulunan cozumler pek ise yarar olmasada hep aynı yol izlenir nedense. isten eleman cıkartmak, kagıt, elektrik israfı konusunda uyarılar, cay-kahve, servis, yemek gibi personel haklarına mudehale, kurye-kargo masraflarında kısıtlamalar. bu arada üst düzey yoneticiler kendi lüks masraflarını degil kısıtlamak gormezler bile.
  • bir işletmenin kısa dönemli veya gelecek faaliyet dönemi için yönetim tarafından saptanan politikaların, planların, amaçların ve hedeflerin parasal ve sayısal terimlerle açıklanan rapor veya raporlar dizisi.
  • 1700 lerde ' ingiltere' nin harcama yetkisi ve yetisine sahip olunan kaynaklarinin tümü ' nün kayitlari bir (bkz: budget) icinde tutulurdu.
    bu kelime daha sonra kavramsallasarak "bütce" haline gelmistir.
  • dilimize fransızcadan geçen bir kelime.
  • kökü latince ve "bulga" olan kelime. zamanla fransızca'da "bouge", "bougette" ve 17. yüzyılda da "budget" halini almış. latince "para torbası", "küçük deri çanta", "çekmece", "kamu cüzdanı" gibi karşılıkları bulunurmuş.
  • yorucu bir çalışmadır bütçe.. bazı şirketlerde ekim ayına denk gelen süreçtir.. oldukça iyi bir organizasyon gerektirir.. finansçı arkadaşlar gece gündüz çalışıp hazırlanmışlardır.. toplantı tarihleri duyurulur.. yurtiçi ve yurtdışından gelecekler belirlenir.. üç haftalık bir toplantı maratonu, konaklama, uçak bileti, transfer sonucunda, ki bütçe hazırlık sürecinden bahsetmiyorum bile, bütçe toplantıları biter, son rötuşlar yapılır ve dosya patrona sunulacak hale gelir.. sonuç ise her yıl aynıdır:

    patron: "giderleri kısın, gelirleri arttırın"
  • ya bana bütçe demeyin, ömrümü yedi bu iş :)) sabiti, esneği, revizeli, revizesizi, farklı similasyon ve projeksiyonları ile ne varsa var yaaaa. erp'si, maliyeti, geliri, gideri, kar merkezleri ve verimlilikleri, karşılaştırma tabloları, yatırımı, mizanı, muhasebesi, anasının nikahı finansal tabloları ve son olarak ufrs'yi dayamaları ile kafayı yedirden ömür törpüsü branş :)) sektör, mektör fark etmiyor kardeşim bu işde :)) işin içine girince bir mühendis kadar öğreniyorsunuz her türlü teknik ayrıntıyı. bi dünya sektör hakkında hertürlü ayrıntısına kadar sağlamıyla bilgi sahibi oluyorsun. bu arada ufrs'den anlayan branşdaşlarım varsa (inadına meslek demiyeceğim) bana yardım edebilirler mi? (zırnık anlamıyoum o standartlardan da )
  • yil sonu itibariyle yine bir takim insanlari huzursuz edecek sey.

    ben diyorum, ay sonunu getiremiyorum, mudur diyor 2010 aralikta ne kadar telefon parasi gelecek.. hey yavrum hey, bilsem bu ayki faturamin karsiligini ayirirdim di mi ama? demedim, diyemedim.
hesabın var mı? giriş yap