• yıllarca içinde olduğum, kıvrandığım mesleksi.

    ve bunca yıl öğrendiğim tek birşey var ise o da önemli olan tabloda gördüğün değil senin görmek istediğin rakamdır. ben hep bu felsefeyle hareket ettim.
    çünkü bir şekilde görmek istediğin rakama geliyor o sayılar.
    bir şekilde..
  • iş yoğunluğu dönemseldir. rutin raporlamalardan oluştuğundan, haftanın belirli bir günü, ayın belirli bir haftası ve yılın belirli ayları en yoğun dönemlerdir.

    geri kalan zamanda yapacak iş kalmayabiliyor bazen. veri yoksa rapor yok dostum.
  • şirketlerin aylık kar-zarar dengesini inceleyen,` nakit akış:cash flowtablolarını,bütçelerini:bütçe`, bütçelerin revizyonlarını gerçekleştiren, bu dataları üst yönetimine raporlayan kişidir.
  • şirketlerin mali talolarını international financial reporting standards ışığında revize eden, böylece bu tabloları özellikle yatırımcılar için daha anlaşılabilir ve güvenilir hale getirerek raporlayan kişilerdir.

    (bkz: ifrs)
  • yıllar önceki kariyer hedefine konu olan meslek grubu.

    (bkz: kariyer hedefi/@haslama cay)
  • şirketin aylık mali tablolarını ufrs'ye göre düzenleyerek şirket üst yönetimine sunar.

    senede bir kez (ekim-kasım döneminde) bütçe çalışmaları için gereken verileri ilgili birim ve müdürlüklerden toparlayarak şirket bütçesini hazırlar.

    uzun vadeli plan çalışmasını da yine senede bir kez gerçekleştirir.

    yıl içerisinde üç veya dört kez forecast güncellemesi yapar. (3+9, 8+4 gibi.. 3+9'dan kasıt, ilk üç ay fiili kalan dokuz ayın ise tahmini olarak hazırlanmasıdır.)

    yıl içerisinde fiili - bütçe mukayesesi yaparak, oluşan sapmaları yönetime rapor eder.

    her türlü kamu kurum ve kuruluşlarından ( tüik, iso vb..) gelen veri talebini karşılar.

    halka açık bir şirkette çalışıyor ise üçer aylık dönemlerde spk formatında mali tablolar ve dipnotları hazırlayarak, kap (kamu aydınlatma platformu) üzerinden gönderimini sağlar.

    oldukça zevkli ve zor bir iştir. gece yarılarını geçen çalışma saatleri ile meşhurdur. mali konulara tam hakim olmadan bütçe ve raporlama uzmanı olamazsınız. yada data girişi yaparak olduğunuzu zannedersiniz.
  • orta ve büyük ölçekli şirketlerin çoğunun istihdam ettiği meslek erbabı. kısmen veya tamamen yabancı sermayeli şirketlerin hemen hepsinde bulunurlar.
    kimisi (ki geneli) ifrs , kimisi sermayedarın ülkesinin finansal raporlama standartları neyse ona uygun olarak raporlama yapar.
    aylık, üç aylık, yıllık gerçekleşenler, aylık forecastlar, yıllık bütçeler, bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, amortismanlar, ar-ap, v.b. birçok şeyi hazırlarken saatler saatleri günler günleri kovalar ve bazen hüzünler, bazen sevinçler, bazen hayallerle dolu olarak yaşar giderler.
    müşteri isimlerinden şarkılar türetip içinden söyleyerek kendi kendine eğlence bile çıkarabilir keratalar.
    genellikle matematik, istatistik, finans, muhasebe, vergi, yasal mevzuat v.b. konularda bilgi ve tecrübe sahibi olmaları aranmakla birlikte başta ingilizce olmak üzere yabancı dil mutlaka bulunmalıdır.
    yaptıkları görevler belirli deadlinelara ve dönemlere bağlı olduğu için bunun dışındaki zamanlarda boş kalabilirler ve yarı kurumsal firmalarda kişinin sorumluluk alma becerisi, herşeye maydanoz olması, olmasa bile sen zeki birine benziyorsun bunu da yaparsın oğlum denilmesi gibi nedenlerle iş sağlığı ve güvenliği, kalite yönetimi, insan kaynakları, idari işler gibi alakasız işlerle de başbaşa kalabilirler. kendilerini bazen herhalde en boş benim ki herşeyi bana kitliyorlar, ben neciyim ulan gibi çökük bir iç dünyasında bulabilirler.
    ama allah var maaş olarak ortalamanın üzerinde kazanırlar.
  • gecenin üçünde yatağa girer bu kişiler. çünkü yönetim kurulu bütçe-fiili sapmaları ayın 6sında görmezlerse rahat uyuyamazlar; o yüzden pis fakirler ayın 5inde uykusuz kalırlar.
  • hangi sektör olursa olsun yapılan işin pek bir çeşitlilik kazanmadığı pozisyon. denetim kökenlilerin çoğunluğu oluşturduğu, aylık yönetim raporlarını hazırlayan, bütçe döneminde kafayı sıyırabilecek potansiyele ulaşmanızı sağlayan bir departmanda çalışmak demektir ayrıca.
  • belli başlı şirketler dışında bu pozisyonda çalışılmaması gerekir. aşırı yoğun mesaileri oluyor, ay kapanışları vs denetimden beter zaten genelde ıfrs , fa&p da uzman olarak bile iş bulamayanlar, bu pozisyona ve herhangi levelına razı geliyor. her şirkette görev niteliği de değişebiliyor.
hesabın var mı? giriş yap