• bilge kağanı zehirleyen göktürk veziri. tang hanedanlığı ile işbirliği yapmıştır.
    (bkz: tang hanedanlığı)
  • bilge kağan’ı zehirleyerek ölümüne sebep olduğu düşünülen göktürk devri şahsiyetlerinden.

    bu suikastı yaptığında bilge kağan’ın bakanlarından imiş. büyük ihtimalle çin rüşvetinden bahsediliyor. zehir, bilge kağan’ı hemen öldürmemiş; dolayısı ile kıvrak zekalı bilge kağan kendisinin durumun müsebbibi olduğunu anlamış ve çor’u ve tüm ailesini ortadan kaldırmış.

    kaynak: ahmet taşağıl kitaplarından aklımda kalanlar.
  • kendisi senleerce çin'de yaşamış ve bilge kaan ile çin hükümeti arasında barış elçiliği yapmış. sonrasında bilge kaan zehirleniyor. bu zehrin kaynağının çin'den geldiğini anlayan bilge kaan buyruk çor'u ve tanıdığı herkesi idama mahkum ediyor. bir iki hafta sonra da bilge kaan da ölüyor. buyruk çor çin aldatmacasına kendini kaptıranlardan oluyor tarihte.
  • bilge kağan'ı zehirleyerek öldüren göktürk devleti bakanı.

    efendim, bilge kağan 726 senesinde tecrübeli veziri tonyukuk'un, 731 senesinde de kardeşi kültigin'in vefatıyla devlet yönetiminde yalnız kalmıştı. bu tarihlerden sonra yaşamı daha sakin seyretmekteydi. zaten ülkesi de gücünün doruğundaydı, orta asya'da rakipsiz konumundaydı. ezeli rakibi çin'le de uzun soluklu bir barış yapmıştı. kısacası her şey tıkırındaydı.

    buyruk çor ise tonyukuk'tan sonra yıldızı parlayan devlet görevlilerinden biri olmalı. kağanın bakanı konumundaydı. çin'le olan müzakereleri yürüten kişi olarak görülmekte. defalarca çin'e gitmiş, imparator tarafından iyi ağırlanmış biriydi.

    734 senesinde gelindiğinde bilge kağan, bu sakin ortama biraz renk katmak istemiş olacak ki bir çin prensesiyle evlenmeye karar verir. bu isteğini imparatora iletir, imparator da buna olumlu cevap verir. işte tam da evlilik sürecinin başlayacağı bu esnada bu olay vuku bulur. buyruk çor bilge kağan'ı zehirler.

    bu hadiseden sonra bilge kağan hemen ölmez. buyruk çor'un kendisini zehirlediğini anlar ve onu, ailesini, yardımcılarını derhal katlettirir. 25 kasım 734 tarihinde de kendisi ölür.

    bu zehirleme hadisesinin nedeni net olarak bilinmemektedir. buyruk çor'un geçmişteki çin temasları, kendisinin çinliler tarafından etki altına alındığı ihtimalini kuvvetlendirmektedir.

    kaynak:
    + ahmet taşağıl - göktürler - cilt: 3 - türk tarih kurumu yayınları.
hesabın var mı? giriş yap