• T
  • ekşinin Türkçeye verdiği zararlardan birisi sözlükte kullanılmaması. sadece Lüleburgaz yazarken kullanılabiliyor. Olmaz olsun böyle prensip.
  • sozluk evreninde #248119 numarali entryde olan sey. tek oldugu yer de orasidir, nasil oldugu bilinmemeklen birlikte, yillardir dokunulmadan kalmistir.

    (edit: maalesef arkadasimiz, entry'nin girildigi gunden yaklasik 9 gun sonra kendi entrysini editleme gafletinde bulunmus, bu kutsal entry'i yok etmistir.)
  • bir gün latin alfabesinde de kullanımının külliyen kalkmasını umduğum, yazıya gereksiz hiyerarşi katan harf boyutu.

    sözlükle alakalı en sevdiğim şey büyük harf kullanılamaması. muhtemelen buradan menkul alışkanlık nedeniyle günlük hayatta yazışmalarımı da tamamen küçük harf üzerinden yapıyorum. şunun en ufak eksiği gediği zararı yok. her yere yayılsa ne güzel olur.
  • banka, hastane, vakıf vb. kurum adlarının; anıt, köprü, köşk vb. yapı adlarının özel adla birlikte kullanıldığında büyük harfle yazılması gerektiğini ve kurum adlarına gelen eklerin kesmeyle ayrılmadığını biliyoruz fakat hangi adın kurum, hangi adın yapı adı olduğu konusunda tereddüt ediyoruz, tdk’de açık bir liste de oluşturulmamış. fakat tdk, sözlük’te kurum adı olan her ada “kurum”, yapı adı olan her ada “yapı” sözünü eklemiş.

    kurum adları için kural şöyle: “kurum, kuruluş ve kurul adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: türkiye büyük millet meclisi, türk dil kurumu, dil ve tarih-coğrafya fakültesi, devlet malzeme ofisi...”
    kurum adlarına gelen ekler için kural şöyle: “kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz.”

    okul adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılır mı?
    okul: her türlü eğitim ve öğretimin toplu olarak yapıldığı yer, mektep.
    bu nedenle doğru yazım: “a okulu’na gittim.”

    lise adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılır mı?
    lise: üç yıllık ortaokuldan sonra en az üç yıllık bir eğitimle hayata veya yükseköğretime hazırlayan ortaöğretim kurumu.
    bu nedenle doğru yazım: “a lisesine gittim.”

    aynı durum banka, hastane, üniversite, vakıf vb. kurum adları için de geçerli:
    banka: faizle para alıp veren, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve ticaret, sanayi, ekonomi alanlarında çeşitli etkinliklerde bulunan kuruluş.
    hastane: hastalara yatarak veya ayakta tanı, tedavi ve bakım hizmetlerinin hekim, hemşire ve diğer sağlık çalışanları tarafından verildiği sağlık kuruluşu.
    üniversite: bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip, yüksek düzeyde eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan fakülte, enstitü, yüksekokul vb. kuruluş ve birimlerden oluşan öğretim kurumu.
    vakıf: birçok kişi tarafından kurulan ve toplum yararına çalışmayı ilke edinen kuruluş.

    bu nedenle doğru yazım a bankasına, a hastanesine, a lisesine, a üniversitesine, a vakfına şeklinde (a bankası’na, a hastanesi’ne, a lisesi’ne, a üniversitesi’ne, a vakfı’na şeklinde değil).

    yapı adları için kural şöyle: “saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: dolmabahçe sarayı, çankaya köşkü...”

    “a çeşmesi” yazarken ç büyük harfle mi, küçük harfle mi yazılır?

    tdk, sözlük’te bu adların da tek tek yapı olup olmadıklarını belirtmiş (köşke yapı dememiş fakat onu da kurala dâhil etmiş.):

    anıt: önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan ... yapı.
    han: yol üzerinde veya kasabalarda yolcuların konaklamalarına yarayan yapı.
    kale: düşmanın gelmesi beklenen yollar üzerinde, askerî önem taşıyan şehirlerde yapılan ... yapı.
    köprü: herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan ahşap, kâgir, beton veya demir yapı.
    kule: çoğunlukla kare veya silindir biçimindeki yüksek yapı.
    saray: hükümdarların veya devlet başkanlarının oturduğu büyük yapı.

    çeşme: genellikle yol kenarlarında herkesin yararlanması için yapılan, borularla gelen suyun bir oluktan veya musluktan aktığı, yalaklı su hazinesi veya yapısı.

    o hâlde “a çeşmesi” yazarken ç büyük harfle yazılır.

    kaynak
    büyük harflerin kullanıldığı yerler
    noktalama işaretleri (açıklamalar)
    sözlük
  • ankara merkezli daha çok basılı yayın üzerinde çalışan ajans.

    çalışmalarının büyük bir kısmı ptt kurumu için yapılmış. tcdd ve yine devlete bağlı müzeler için yapılmış işler de var.

    konkur, ihale ya da aman boşver.
  • net dilinde kullanıldıgına karsındakine karsı sesini yükselttigin anlamına gelen harf çeşidi
  • kapitalizm karşıtlarının sevmediği harf. capitalized letter diye de evirip çevirebiliriz.
  • e e cummings'in kullanmayı reddettiği harf, hatta kendi adının küçük harflerle yazılması için mahkemeye bile başvurmuş.
  • (bkz: ß0¥)
hesabın var mı? giriş yap