• paranın döndüğü, döndürüldüğü yerden kimse göç etmez. asıl olay, paranın burda dönmesi/döndürülmesidir. o da nevişahsına münhasır siyasal islamcı iktidarımızın suçudur. koskoca anadolu bomboş duruyor, yapsana yatırım. yapmaz ama.

    ekleme: ne alakası var siyasal islamla diyen dangalaklara el-cevap: istanbul’u yirmi beş yıldır, türkiyeyi aşağı yukarı 30 yıldır bunlar yönetiyor. sıcak islamcı. çaktın?

    ekleme iki: birisi siyasal islamla paranın ne alakası var yazmış. hahahahahhahahahahahahhahahahahahahah. doğru n'alakası var? hiçbir alakası yok. halk arasında biz "siyasal islamın yeşili" diye anıyoruz doları.

    ekleme üç: para mara dönmüyor diyen arkadaşlar, neler dönüyor neler, görseniz ağzınız uçuklar, çocuk yapma yeteneğinizi kaybedersiniz. fakiri fukarası, 1,000 lira olsa bile çalışır, çünkü anadolu'ya gitse onu da kazanamaz. bu türkiye'nin bir gerçeğidir.

    ekleme dört: küfrediyorsunuz sayın siyasal islamcı çaylak arkadaşlar. bakın olmuyor. gece gece abdest mi bozacağız, boy abdesti zor iş. hep yalap şalap ağza verdiğiniz ilk suda bırakmam, minimum üç kere ağza, üç kere burna, üç kere de kulağa su verdirtirim, yazık olur hepinize. dolar yeşili kardeşlerim benim. bilale (anadolu'da yaşayan sıradan bir türk genci) anlatır gibi anlatıyorum: istanbul bilmem kaç yıldır ekonomik, kültürel merkezmiş, ondan kaynaklı bu kalabalık. doğru kardeş, nerden baksan 800,000 suriyeli, afgan, paki, iranlı var lan. 15 milyon resmi nüfus, ama kafadan 35 milyon insan var. bu nüfus artışına bir bakın dangalak kardeşlerim, kafanızı yeşile mi boyadınız? yok boğazlarmış yok başka şeymiş. almanların bildiğim kadarıyla boğazı yok, ortadan üretiyor, trenle transfer ediyor, satıyor, postalıyor, kargoluyor; ama onların şansı da işte çok fazla siyasal islamcı yok ülkelerinde. dangalak dangalak konuşmayın.

    bu arada 2000 yılında bu şehrin nüfusu 8.803.468 milyon kadarmış. şu an açıklanan 15 milyon küsür, hissedilen 30 milyon kadar. şimdi söyleyin suçlu benim rahmetli dedem mi? aşağı yukarı 12-22 milyon kişiyi dedem mi getirdi?

    ekleme beş: "tarım ve hayvancılık da 20 yıl içinde sistematik olarak bitirildi. insanlar para kazanamadığı için tarlalarını sürmekten vazgeçip ev karşılığı müteahhitlere verdiler. böylelikle anadolu insanı geri dönmemek üzere külliyen istanbul’a taşındı." (bkz: in a sentimental mood) eklemesidir.

    ekleme altı: düzgün cevap istiyorsan küfretmeyeceksin. valla mesaj kutusunun yeşilinde badeleme işlemi yapar, kötü konuşurum, ağzımızın tadı kaçar sayın dinci dolar yeşili kardeşler.

    ekleme yedi: türkiye akp öncesi bir norveç kasabası değildi haklısın, ama istersen akp sonrası olanlara bir bakalım: on yılda değişen istanbul - onedio

    son ekleme: çözüm önerisi sun, problem üretme diyen arkadaşlara diyeceğim tek cevap: yumurta kapıya dayanınca mi aklınıza geldi? çözüm mözüm yok kardeşim, neyini çözeceksin yer altından kayarken.şurada toplanacağız artık. çünkü ağam paşam öyle istemiş, öyle buyurmuş.
  • kimse göçmez. düzen değiştirmek kolay bir iş değil.
  • işimin anadoluda karşılığı olsa bir dakika kalmam, dahil olurum dediğim göçtür
    lakin özel sektör çalışanları için alternatif iş fırsatları istanbul dışında yok denecek kadar azdır. benim için ise sıfırdır.
    edit: ne iş yaptığımı soranlar oldu. bir perakende firmasının merkez ofisinde çalışıyorum. tüm iş alternatifleri de istanbul merkezli. ha dersen ki istanbul olmasa neresi olur, dubai olur, düsseldorf olur, londra olur mesela ama bir konya, bir ankara, bir antalya olamıyor anasını satayım.
  • devletin bu konuda geç kalması bile kendi ayağına sıkmasından başka bir şey değildir. koca ülkenin dörtte biri istanbul'da yaşıyor ve tüm ekonominin büyük bir bölümü yine bu şehirde bulunuyor. yatırımlar başka illere kaydırılmazsa, olası büyük bir depremde hem iş gücü kaybı olacak hem de ekonomik krizde olan ülkemiz iyice dibi görecektir. tanım: zaman kaybedilmeden gerçekleştirilmesi gereken göç.
  • büyük değişimler büyük alt üst oluşlardan sonra gelir. dediğin de facto olacak yavrum. ama önce üç milyon adamın ölmesi lazım! maalesef...
  • istanbul dışında para kazanma koşulları devlet tarafından sağlanırsa tabiki de kimse durmaz. malesef anadoludaki işsizlik sebebiyle zor.
  • muhtemelen holdinglerin genel mudurluklerini yozgat'a tasimasiyla baslayacak goctur. ama "fake"te atabilirler o yuzden dikkatli olmak gerekir.
  • iş imkanı sağlanabilir ve fabrikalar kaydırılabilir ise gerçekleşmesi gayet mümkün olan göçtür.
  • istanbul'dan gitme imkanı olduğu halde orada yaşamayı tercih eden tiplerin, deprem ihtimalinde bile gitmeyeceği; memuriyet, çakılı kadro ve benzeri mesleki durumlardan dolayı istanbul'da yaşamak zorunda kalanların da isteseler bile kolay kolay gidemeyeceklerini düşündüğümden pek mümkün görmediğim göç.
  • hakkaten hadi gidin de, biraz nefes alsın şu şehir.

    gidenlerin fikirlerini desteklediğim kampanya.
hesabın var mı? giriş yap