• bu paradoks zaman yolculuğunun önündeki en büyük engellerden biri olarak görülüyor. bu paradoksa göre elinizde bir zaman makinesi olduğunu ve bunu kullanarak geçmişe gidip henüz genç yaşlardaki büyükbabanızı öldürdüğünüzü hayal edin. böyle bir durumda muhtemelen babanızın ve en nihayetinde kendinizin dünyaya gelmesini de engellemiş olacaktınız.

    eğer siz hiç dünyaya gelmediyseniz, zamanda yolculuk yapmamış ve büyükbabanızı da öldürmemişsinizdir. bu durumda büyükbabanız yaşamaya devam edecek ve sizin dünyaya gelmenize sebep olacaktı. paradoks da işte tam burada başlıyor, işler kısır döngüye giriyor.
  • son açıklamayla zaman yolculuğu önündeki engel kalkmıştır. zaman ne olması gerekiyorsa o yönde ilerler tezi, teori olarak ispatlanmıştır. yani senin doğman gerekiyorsa, zaman ve süreç öyle ilerlerki , sen dedeni öldüremezsin.
  • zamanda yolculuk öykülerinde, şimdiki zamanı olanaksız kılarak geçmişi değiştirdiğinde ortaya çıkan paradokstur. zamanda geriye gider ve henüz kendiniz doğmamışken ebeveynlerinizi öldürürseniz kendi varlığınız mümkün olmaz. bu paradoks ya geçmişe gidebilen ancak onu gelişigüzel bir biçimde degiştiremeyen bir istikrar sağlayarak ya da paralel evrenler varsayarak çözülebilir.
  • zamanda geri gitmişim manyak mıyım babamı dedemi her neyse öldüreyim diye çözüm önerisi sunduğum paradoks.
  • phillip j. fry'ın bir şekilde aşmayı başardığı paradoks. kendisinin büyükbabasıdır kendisi.
  • paradoks olduğunu kabul ediyorum eyvallah. ama çok kıt bir bakış açısı içeriyor. sadece dna'nın geldiği büyükbaba değil, senin vücudunun geldiği tüm minerallere, atomlara, soluduğun havaya, vs.ye müdahale etme ihtimalin var. klasik kendini çevresinden tamamen soyut gören insan bakış açısı. oysa insan çevresi ile bir bütün ve ona bağımlı halde. yani burada kımıl kımıl bir madde çorbası gibi bir şeyin içindeyiz ve bir kısmını diğerinden soyutlamak bence çok da mümkün değil.
  • işte biz böyle durumlara beyin amcıklaması diyoruz
  • geçmişe yapılabilecek zaman yolculukları ile ilgili en bilinen paradokstur. zaman makinanız olsa dahi, geçmişte bir şeyi değiştiremeyeceğinizi kanıtlar.

    zaman yolculuğu yaparak geçmişe gidip, büyükbabanızı öldürmeniz sonucunda anneniz ve babanızın hiç olmayışı yani sizin hiç doğmamış olmanız ve bu zaman yolculuğuna aslında hiç çıkmamış olmanızla sonuçlanan bir paradokstur.
  • tanım: olmayan paradokstur.

    biz 11 boyutlu bir evrende 4 boyutlu bir alt evrende (en-boy-derinlik ve zaman) yaşamaktayız. hatta bu alt evrenin son 4. boyutu olan zamanı bile kavrayamıyoruz.
    dairesel bir boyut olan zamanı biz tek boyutlu olarak geçmişten geleceğe(ki bu tanım bile yanlış, dairesel boyutta geçmiş ve gelecek yoktur. mesele 300 metrelik dairesel bir parkurda 50 metre gerimde koşan biri 250 metre önümdedir de aynı zamanda) şeklinde algılıyoruz. zaman dairesel bir döngü olduğundan belki de ben bu satırları daha önce milyonlarca kez yazdım ve milyonlarca kez daha yazmaya devam edeceğim. yani ben geçmişe gidip büyükbabam ile büyük annemin tanışmasını sağlamış ve döngünün tamamlanmasını sağlamış olabilirim. bunu da milyonlarca kez yapmış olabilirim. ama zamanda olmuş olanları değiştiremem çünkü zaten bu olaylar sürekli bir şekilde olmakta. interstellar’dan örnek verelim:

    --- spoiler ---
    torunlarımız 5. boyutta yaşadığı için olacakları zaten biliyorlar, görüyorlar, insanlığın eski halini hatta insanlığın eski haline müdahale eden kendilerini bile görebiliyorlar. zamanı bizim gibi çizgi olarak görmüyorlar.
    --- spoiler ---

    ek not: bir alta gelen yorumdan sözlüğün kalitesinin geldiği nokta anlaşılabilir. şimdi uzun zamandır neden yazmadığımı hatırladım. kendisi bir boyut olan zamana üç boyutlu şekil veren kişilerin zırvaladığı bir mekan olduğu için
hesabın var mı? giriş yap