• cokca karistirilan iki olgu arasindaki farklardir. iki konsept arasinda farkliliklar soyledir: buyukelcilik; bir ulkenin diger ulkedeki resmi diplomatik temsilcisidir. arasindaki iliskileri guclu cogu ulkenin baska bir ulkede sadece, o da baskentlerinde olmak uzere, bir tane buyukelciligi olur. misal turkiye'dekilerin hepsi hepsi ankara'dadir. konsolosluklar ise bir ulkenin yine baska ulkede buyuk ve ticari sehirlerinde actigi merkezlerdir. genel amaci pasaport yenileme, ulasim, tibbi, kanuni, egitimsel yardim saglama,bulunulan ulkenin otoriteleri ile kontakt kurma, yurtdisinda olum, dogum, evlilik, ayrilik gibi dunyevi olaylarla alakadar olma vb. olusturmaktadir. baskentte konsolosluk olmaz olamaz.
  • buyukelcilik ile konsolosluk arasinda daglar kadar fark vardir buyukelcilikler vize ya da vatandaslarina pasaport islemleri vermez.
    iki ulke arasi iliskileri duzenler, diplomasi sanati icra ederler ki onemli bir istir.
    binlerce yillik gecmisi, gelenegi olan meslektir monser diyerek asagilanmaya calisilmasi yanlistir. (bkz: sefaret)

    vize vb. hizmetleri buyukelcilikler icindeki konsolosluk bolumu verir. misal abd ankara buyukelciliginden aldiginizi sandiginiz vize; konsolosluk bolumunden verilmektedir. buyukelcilik girisi ve binasi bizlere acik degildir zira. (girdigimiz kapinin uzerini dikkatli okursak anlasilir)
    ikisine ayni sey demek "tarim bakanligi" ile "tarim il mudurlugu" aynidir demeye benzer.

    ayrica buyukelcilik ile baskonsolosluk da ayni seyler degildir. (bkz: #7703097)

    konsolosluklar arasinda en yetkilisi oldugu icin ve basinda buyukelci degil de baskonsolos
    oldugu icin adi uzerinde baskonsolosluktur.
    arada istisnai durumlar gorulur. ornek olarak turkiye'nin israil buyukelciligi tel aviv'dedir.
    (bkz: de facto)
  • bir de enteresan bir durum var tabii: diplomatik bir gorevde iseniz ve baska bir ulkenin vatandasi ile evlenmek densizligini yaptiysaniz tas catlasa ancak konsolos olabilirsiniz. boyle bir durumda sizi buyukelci olmaya uygun bulmazlar.
  • adi uzerinde elcilik bir ulkenin siyasi ve diplomatik elcisidir.
    konsoloslukta bir ulkenin vatandaslarina hizmet etmek icin diger ulkede actigi devlet dairesidir.
    buyukelcilik her ulkede bir tane bulunur ve genelde o ulkenin baskentindedir*.
    bir ulke diger bir ulkede birden fazla konsoloslugu acabilir ve bunlarin en buyugune baskonsolosluk denir.
    buyukelcilikte calisanlar diplomattir. konsoloslukta calisanlar diplomat degil, ust duzey devlet memurudur.
  • en büyüğüne başkonsolos denir bilgisi yanlıştır. hollanda da rotterdam'da da amsterdam'da da başkonsolos vardır.
  • büyükelçilikler konsolosluk hizmeti de vermektedir. bu yüzden başkentte konsolosluk olmayacağı, olamayacağı ifadesi doğru değildir.
  • konsolosluk ozelinde ya konsolos ya manav gibi guzel onermeler kullanilabilirken maalesef bu aslinda konsolosluktan daha karizmatik olmasi gereken buyukelcilikler icicn kullanilmaz. bu da buyukelciligin populerligini bir nebze de olsa du$urur.
  • büyükelçinin konsolosluk hizmeti de verebilmesinin yanı sıra, kabul eden devlette sadece konsolosluğu bulunan devletlerin diplomatik görevleri konsolosluk aracılığıyla da yapılabilir.
  • büyükelçilikler, yabancı ülkenin başkentinde bulunur ve iki devlet arasındaki büyük meselelerle alakalı kullanılır

    konsolosluk ise yabancı ülkenin herhangi bir yerinde olabilir, büyükelçiliklerin alt kolu gibi görev yaparlar(mış)

    kaynak

    - - - -
    isveç hakkında entry yazıyordum. gördüğüm ufak bir soruna yönelik aklıma çözüm önerisi geldi. bunu konsolosluğa mı büyükelçiliğe mi bildirsem diye emin olmak için kontrol ederken aralarındaki farkları netleştirdim. merak güzel şey (bkz: +46 771 793 336/@be like water)
  • büyükelçilikle konsolosluk arasındaki bir fark olmasa da ek not olarak belirteyim: başkonsolosluk başkentte bulunmak zorunda da değildir. bunu da istanbul'da başkonsolosluk gördüğüm için söylüyorum.
hesabın var mı? giriş yap