• eger siz de 2-3 yilda bir cikarip bu oyunu oynuyor, sonra sehir istediginiz gibi olmuyor diye sinire kesiyorsaniz sizlere yeni ogrendigim bir tuyo vermek istiyorum. gitar yok, pena yok, nota yok, o yok bu yok ama ne var ????!! beeeeğnn varıııım. cok kolay. iste o tuyo:

    pleb, patrici ve endustrilerinizi birbirinden bagimsiz (yol ile baglanmamis) adalar halinde insa edip emtialari warehouselara verecegimiz "getting goods" komutu ile istediginiz yerlere ulastirabilirsiniz. boylece ikide bir statusu dusmeyen, stabil villalar ve saraylar insa edebilirsiniz.

    simdi bu tuyoyu biraz acmak gerekecek. caesar 3 cok guzel bir supply chain management simulasyonu aslinda. oyun icerisinde mal ve hizmetin dagitimini birebir gorme ve kontrol etme sansina sahibiz. bunun icin oncelikle sehrimizin icinde yuruyen elemanlari ve nasil programlandiklarini anlamamiz gerekiyor. bunlar uc cesit:

    1. dashakci: randomized bir sekilde yurur. prefecture, engineer, priest, doctor, bathhouse worker (kotu kadinmis bu), surgeon, barber, teacher, tax collector vb. bunlara ek olarak entertainmant venuelerden cikan (giren degil) actor-gladyator-aslan terbiyecisi ve market trader (buyer degil). bu arkadaslar belirli uzunluklarda yuruyuslere cikarlar ve etrafindan gectikleri binalara mal ve hizmet saglarlar. yolda karsilarina bir catal cikarsa random bir sekilde secim yaparlar. gatehouselari gecmezler, hadlerini bilirler. baska bir deyisle gatehouselari roadblock niyetine kullanabilirsiniz. dashakcilar uzerinde kontrol saglamak icin kisa ve az kesisimli yollar insa etmek gerekir. ben closed loop yapip disariya baglanti icin gatehouse kullaniyorum genelde.

    bunlara ek olarak bir de citizenlar var. bu elemanlar yeni bir bina kurdugunuzda o binadan cikip etrafta isci ararlar. eger yakinlarda evler varsa labor advisor ilgili binaya isci ayarlar. bu citizenlari kandirmak icin endustriyel arealariniza (sanayi mahallesi?) ilac niyetine birkac ev kurabilirsiniz. bu evlerdeki bahtsizlar cadirlarda yasayacak. eski roma'da herkes yerini bilecek.

    dashakcilara bir de school children'i ekliyebiliriz (bkz: ben de oynuyorum). bunlar ise mumkun oldugunca dort yone dagilmaya calisirlar. gatehouselari gecemezler.

    2. azimli: kafasinda gidecegi yer hedefi olan elemanlar. cart pusher, entertainment okullarindan cikan elemanlar ve market buyerlar. bu elemanlar gatehouselari gecebilirler, yol ile baglanti olan her yere gidebilirler. entertainerlar evden ise metodunu ozumsemis kardeslerimiz. market buyerlar yiyecek icin granary'e mallar icin warehouse'a giderler. oncelikleri yiyecektir ve kus ucusu en yakin binaya giderler. farmdan cikan cart pusherlar varsa bos granary'e yoksa warehouse'a giderler. endustriden cikan cart pusherlar warehouse'a giderler. granaryde calisan cart pusher 8 adet yiyecek tasiyabilir, granarynizde getting good secenegini isaretleyerek farmlara yakin granarylerden baska granary'e yiyecek tasitabilirsiniz. warehouseda calisan cart pusherlara asagida deginecegiz.

    3. off-road. bunlar her yere yuruyebilirler. askerler ve warehouseda calisan cart pusherlar. bu cart pusherlar 4 adet mal tasiyabilir ve yola ihtiyac duymazlar. bu sayede endustrinizi istediginiz yere kurup getting goods secenegi ile mallari istediginiz yere tasitabilirsiniz.

    uc cesit ada kurmaniz oyunu cok kolaylastiracaktir:

    1. pleb. bunlar sehrinizde calisacak isciler. ben 30-40 birim yol ile closed loop bir alanin icine evlerimi insa ediyorum, loopun etrafina hizmet binalari ve gerekirse daha fazla ev insa ediyorum. loopun bir kosesine gatehouse, hemen disariya granary hemen iceriye de market insa ederek yiyecek sorununu cozuyorum. bunu yapmak isterseniz fountain, ve oyunun ileri asamalarinda insa edeceginiz kultur binalari icin bos yer birakmayi unutmayin. disaridaki granarynin etrafina da prefecture, engineers post ve bir cadir kurmaniz gerekiyor.

    bir blokta genelde 750-1000 kisi civarinda yasiyor. ben pleblerimi small casalarda yasatiyorum. bunu yapmak icin temiz su, yiyecek, bir temple, theater ve school yeterli. evleri daha fazla gelistirmek icin ugrasmaya degmiyor. 2x2 small casada 67 kisi yasarken grand insualede 80 kisi yasiyor ve bu fazladan 13 kisi icin amfitiyatro, kutuphane, bath house, barber, pottery, furniture ve zeytinyagi gerekiyor. bunlari saglamak icin de cok fazla isciye ihtiyac var. ama bu iscilere patricilere hizmet goturmek icin ihtiyacimiz olacak. cunku patrici evleri prosperity ratingine daha cok etki ediyor. yani butun evleri grand insuale yapacaginiza bir kac palace ve geri kalani small casa yaparak daha yuksek prosperity (ve vergi) elde edebilirsiniz.

    2. patrici (sefa pezevenkleri). ben genellikle patricileri sehrin kalanindan tamamen ayri yerlere kurup yiyecekleri dahi warehouse cart pusherlar ile sagliyorum. yani yiyecek dagitimim farm-farma yakin warehouse-patrici alanina yakin warehouse-market seklinde oluyor. eger pleb ve patrici arasinda yol varsa pleblerin market buyerlari gelip patriciler icin ayirdigim yiyecek ya da pottery'leri alabiliyor, bu da patricilerin butun dengesini bozuyor. (ozellikle halki balikla besleyip bugday ithal ettiginiz senaryolarda bu sorun var. gorebildigim kadariyla market buyerlar mumkunse ilk olarak bugday almaya calisiyorlar)

    patrici bloklarini da aynen closed loop ve gatehouse ile yapiyoruz. evlere genisleyebilecegi alan birakirsaniz ve patrici evlerini sadece tek bir ev ile baslatirsaniz sorun yasamazsiniz. mesela 6 adet 3x3 grand villa mi hedefliyorum? 6 adet aralikli vacant lot dikip aralarina statue koyuyorum. statueler sayesinde evler istediginiz yonde gelisir, tek evle basladiginiz icin de isci sayinizda buyuk dalgalanmalar olmaz.

    3. endustri. bunlari ticaret ve hammaddelere yakinlik konusunu dusunerek insa edecegiz. yine closed loop, prefecture, engineering post ve bahtsiz cadir gerekiyor.

    anlayacaginiz dagitim sistemini duzgun kurabilirseniz son derece stabil ve guzel sehirler kurabilir, prosperitynin dibine vurabilirsiniz. bu sayede oyundan aldiginiz zevk katlaniyor, disarida hayat devam ederken sizin omrunuz yine bilgisayar basinda geciyor.
  • bu oyunda beni sinir eden iki şey vardı: 1) ticaret gemilerinin kaptanlarının ticaret yapamadıklarında "if it was up to me i wouldn't sail this way. this city never buys anything or sells anything." demesi. tüm ticaret yollarını açmış ve tüm kotaları doldurmuş da olsanız bir kere boşa gelince şehrin ticaretini sıfıra eşitlemekten geri durmazdı ibneler. 2) olur olmaz her yerde beliren "clay pits must be adjacent to water" uyarıları. oyunun beta tester'ları clay pit dikecek yer bulamayıp veryansın mı etmiş nedir suyla alakalı her pencerenin altında bu uyarı olurdu.

    işte sözlük oyun o kadar güzeldi ki bu kadar tırt şeylere sinir olurdum. gecenin bir yarısı su içerken aklıma clay pit düşünce oynarken ne kadar çok zevk aldığımı hatırladım. oyunun savaş bölümü zayıftı, daha doğrusu olmasa da olur denecek kadar berbattı ama buna rağmen şehir planlamak, insanların bitmek bilmeyen beklentilerini karşılamaya çalışmak, işler yolunda gidince şımarıklık edip kendine saray yapmak inanılmaz eğlenceliydi.

    son olarak, oyunu ilk oynadığım zamanlar (1999 olsa gerek, henüz ortaokuldayım, nickname nedir bilmiyorum) yönetici adı olarak süleyman demirel seçtiğimi itiraf etmek istiyorum sözlük. hatırladıkça gülüyorum ergen halime, mal mıdır nedir ahaha.
  • oyunda ilerleme kaydedilemiyor veya zevk alınmıyorsa, ilkönce iyi bir ordu toplanmalı, sonra caesar'dan en yüksek maaş istenip hediye falan yollanmamalıdır. bu şekilde caesar'ın orduları ile karşı karşıya kalınır* bu şekilde oyunda bir milli mücadele havası, bir bağımsızlık savaşı ruhu yakalanır ama caesar'ın orduları bitmez, sizi yakalayıp kurek mahkumu yapar.
  • birincisi konut yapiminda hunerli olmaniz gerek, oyle gecekondu yigar gibi 50 tane evi dipdibe yaparsaniz hicbir $ey yapamazsiniz. evleri ayri ayri yaparsaniz da hicbir $ey yapamazsiniz. 4lu kare gruplar halinde, aralarinda bahce ve fountain dizilimi icin bo$luklar birakarak in$aa etmeniz gerek. pref'ler sacma sapan dola$iyolar diyenler de bi zahmet kicimi yesinler, koskoca yerle$im birimine bi tane pref koyarsan tabi yanar, $ehrin uc noktalarina degil de gidip gobegine eng. post. dikersen tabi gocuk altinda kalirsin, zira bu adamlar gezmek, dola$mak ister. orda yukarda overall'i var riskleri var entertainment'i var education'i var di mi.. e bi bak oraya da gor nereye ne dikmen gerek. lakin prosperty konusunda hemen hemen herkese katiliyorum, gezmem tozman serpilmem suzulmem gereken gunlerimi sktiimin prosperty'sini 60'a cekmek icin yedigim zamanlari hatirlarim.
    ayrica her $eyin cok negatif oldugu zamanlar olur, tanrilar irritated, sezar angry, du$man closing, market out of food olabilir kimi zaman, lakin yilmamak lazimdir, ugra$mak lazimdir.
    ugra$irsin, didinirsin, halkin icin aldin maa$i, donunu bile $ehre vermektesindir, her $ey iyi gozukuyodur, bir disaster boygosterir, tarlalarin patlar, evlerin ucar, insanlarin kacar, ve ana avrad kufrede kufrede oyunu kaparsin. ama o sirada farkinda olmadan save etmi$sindir ve sinirin gecince "$imdi bittin sezar" diyerek gene oturursun koltuga, sonra odaya abla girip "annem seni cagiriyo" dediginde "$u trade route'u rayina oturtayim geliyorum" dersin. boyledir, gariptir sezar 3.
  • bazen burnunun dibindeki marketten yiyecek almayıp yine de yiyecek yok diye sızlanan halka gömesiniz gelir o da ayrı.
  • okul binasina sag tiklayinca kahkahalarin ardindan turkce "ben de oynuyoruum" gibi bir cocuk sesi duyulan oyundur.
    (bkz: caesar 3 mucizesi)
    (bkz: caesar 3 sifresi)
  • koç müzesi'nde sergilenen oyun. fosil gibi hissetmemi sağlayan koç ailesine teşekkürler...
  • deniz ticareti falan yoksa ipleyip tapınak neyim yapmadığımız neptünün öküz gibi bağıran coaarrşşş efektiyle neptune is upset haberi gönderip durması oyunun en sinir bozucu yanıdır. dalmış efendi efendi oyununu oynarken her seferinde sandalyede zıplatır insanı, gazabını skim senin gibi tanrının dedirtir.
  • oyun manualını hafız kıvamına gelene dek okusanız bile kimi şeyler çok piççe, kancıkça tasarlanmış. üç tane orrrrospu çocuğu şey var zorluk yaratan:

    1- market lady
    2- yollar
    3- prosperity

    market lady:
    abi gül gibi 3 adet 9×9 bloklarımı kurmuşum. bu 3ünün ortasına da warehouse ve granarylere çok düzenli ve yahşi şekilde yemek ve malzeme geliyor. süper! evlerimiz de large insulae oldu bile. bunları grand insulae yapıp prosperity ratingin amına koymam lazım. fakat bunun için bu evlere 2 tip farklı yemek gitmesi lazım. normalde sadece wheat yiyen plebelere (bkz: amele) bir de fruit vermek için bir granary daha oturtuyorum merkeze. sadece fruit toplasın market lady diye işte. fakat o da ne? bu sefer evlere pottery gitmiyor?! şlakkkk hepsi devolve oluyor ve binlerce evsiz insan! yani market lady kaltağı fruit alıcam derken mahalleye pottery, furniture, oil vs. götürmeyi bile aklından geçirmiyor. lan kaltak! hepsi ortada yan yana işte, alsana oradan! ama hayııır hayıııır. bu sorunu halletmek için mahallenin (blok) 3 köşesine de market koymak zorundayız. mnıgötünüsiktiymin.

    yollar:
    harbi harbi kaynakların bloklara veya nereye gidecekse istediğiniz gibi gittiğinden emin olmak zorundasınız. harbiden manualde dediği gibi ne kadar az kavşak o kadar iyi. mesela oraya potterylerden hızlı akış olsun diye yol çektiniz ama bu sefer de pottery alakasız yere gidiyor?! büyük ihtimalle başınıza büyük bela aldınız. çünkü cart pusher ipneleri bu sefer kendi kafalarınca daha kestirme zannettikleri yollara giriyorlar. offf ki ne offf.

    prosperity:
    villasız 50 veya üstü rating yakalamak namümkün. yalnız bu sefer de işçi eksikliğiniz olacak. hatta wine, plebe mahallelerine giderse ve o mahalleler binbir zorlukla yaptığınız grand insulae ise sıçtınız! çünkü hepsi villa olmaya başlayacak ve o amele olan plebeler keyif pezevengi olan petrician'a dönüşüp hiçbir iş yapmamaya başlayacaklar. hastane, okul, karakol çalışmayacak ve şehriniz salgından, yangından, göçükten geçilmeyecek. öyle bir planlama olmalı ki wine amele mahallelerini by pass edip villa muhitlerine ulaşmalı.

    tüm bunlarla başedip bir walkthrough yapmış elemanın biri. feyz almak icin.
  • 1. oyun başlar başlamaz oyun hızı en yavaşa alınır (herşey hazır olmadan göçmenler şehre gelemesin diye. yoksa ev kurdunuz mu çat diye yerleşiyolar yok workers needed yok unemployment bütün oyun sezar dırdırı çekersiniz)
    2. kurt murt sürüsü varsa haritada, hemen duvarla etrafı sarılır. arada bi duvarı yıkıp kurtları şehirden uzaklaşan citizen'ların üzerine salmak eğlenceli olabilir.
    3. işçi dağılımı advisor'ından bütün işçiler şu öncelikle dağıtırılır: 1. prefecture'lar 2. engineering postlar 3. su, sonrasında tarım&hammadde veya tapınaklar
    4. maksimum sayıda tarla verimli araziye sığdırılır yanlarına da bi tane günah keçisi ev dikilir oyunun "işçilerin işyerlerine uzaklığı" scriptini kandırabilmek için. aralara prefecture ve engineering post kurulur tabi. çok istiyosanız klinik de dikin zavallı ev sahibine ama abartıp da market granary falan kurup şantiyeye çevirmeyin.
    5. su çekilebilecek genişçe bir arazi sosyetik mekan olarak önceden hazırlanır (buralara desirability düşüren hiçbişey kurmıycaz, ilerde prosperity manyağı olmak için) unutmamak lazımdır ki bu patriciler zenginleştikçe evlerini büyütüyor, 4 birimlik alan bırakmazsanız mal gibi kalıyolar.
    6. orta sınıf için daha da büyük bi arazi kuruyoruz yanına granarydir osudur busudur döşüyoruz.
    7. oyunu tekrar hızlandırıyoruz. işyerleri yavaş yavaş dolmaya başlayacak. workers needed 0'a yaklaşınca yine yavaşlatın oyunu.
    8. bu aşamaya kadar bi yanlış yapıldıysa düzeltilir. ceres ile merkür'ü memnun tutuyoruz diğerlerini şimdilik sallayabiliriz.
    9. ticaretle satılabilecek eşyalardan en karlısının endüstrisinden dokuz on, allah ne kadar boş alan verdiyse kurulur, tabi şehirden uzağa. merak etmeyin 10 fazla değil, tüccarlar baktılar bütün malı alamıyolar, kotayı artırıyolar. bu arada vicdanınız elvermiyor diye ağaçları kesmiyosanız siz antik kapitalizmi, millattan önce 6.yüzyıl pragmatizmini anlamamışsınız.
    10. endüstri'ye gerekli hammadde sağlanıp oyun hızlandırılır ve ticaret başlatılır. paranın dibine yeterli miktarda vurduğunuzda yıkın o endüstrilerin yarısını, yerine evleri büyütmek için gereken çömlek sandalye yeşil zeytin şarap falan artık kendiniz mi yaparsınız dışardan mı getirirsiniz. para bok nasılsa. okul tiyatro kolezyum hipodrom bunlar da bu aşamada yapılır. embesillik yapmayıp yer bıraktıysanız tabi.
    11. üsttekileri yaptıktan sonra nüfusunuz hızla artacak ancak %10 luk kesim bir süreliğine işsiz kalsın. çünkü sosyetik kesimin evleri belli bir seviyeye gelince içindeki patriciler işçi olarak çalışmıyorlar, yaptığınız iş planlaması alt üst oluyor.
    12. bölüm savaşlı bi bölüm ise ilk savaş için iki tane javelin bölüğü kuruyoruz. ilk iki savaşta düşmanın gelebileceği noktaları görmüş olursunuz, javelinlerle de vurkaç yaparak indirirsiniz. sonra düşmanın geldiği noktalara sur + tower çekip iki tane de lejyon bölüğü kurdunuz mu tamamdır hatta bazen ona bile gerek yok ben 6 bölük javelin vurkaçıyla sezarın 4.seviye ordusunu serdim.

    ekstra önemli not: eğer bölüm çölde geçiyorsa binalar hemen yanıyor, koyu yeşil arazide de hemen yıkılıyorlar ama hiç yanmıyorlar. ona göre.
hesabın var mı? giriş yap