• ekseriyet cahide sultan olarak bilinen zati muhterem..
    canakkale'ye bagli kilitbahir köyü sinirlari icerisinde, türbesiyle birlikte bir camisi vardir.. adak adanir, bi$eyler yapilir, gideni geleni coktur.
  • genellikle çocuğu olmayan kadınların uğrak yeridir, tahmin edilebileceği gibi adaktan sonra çocugu olanlar; kızsa cahide, erkekse cahit adını verir biricik yavrularına
  • çocukluktan kalan anılarım beni yanıltıyor olabilir ama cahidi sultanın türbesinde bu muhterem zatla ilgili bazı söylentiler asılıydı. savaş sırasında zorda kalınca eşiyle birlikte boğazı denizi, üstünden yürümek suretiyle geçtiklerine dair.. öyle mistik yönüyle aklımda kalmış cahidi sultan. camide hoca yasin falan bir şeyler okur, kadınlar duanın sonunda tavuklu pilavdı, lokumdu, şekerdi falan bir şeyler dağıtır, caminin hemen yanındaki mezarlara bir fatiha okunurdu. olayların akışı böyle oluyordu genelde..
  • çanakkale eşrafından herkesin bildiği evliya. türbesi gelibolu yarımadası'nın (bkz: kilitbahir) köyündedir. bende bir çanakkale'li olarak birkaç kez ziyarete gittim. 1600'lü yıllarda edirne'den kalkıp kilitbahir köyüne yerleşmiş. bir kerameti sonrasında sırrı açığa çıkmış. şöyle anlatılır:

    bir gün ahmed câhidî efendi, çanakkale'ye geçmek için kilidü'l-bahr iskelesine geldi. parası olmadığı için zamânın kayıkçıları kendisini kayığa almadılar. üzgün bir hâlde dönüp evine geldi. kendisini gören hanımı kerîme hâtun niçin gitmediğini sordu. câhidî hazretlerinin kayığa alınmadığını söylemesi üzerine de; "al şu seccadeyi de bin üzerine, çanakkale'ye geç-gel." dedi. bu şekilde çanakkale'ye geçen câhidî efendiyi gören kayıkçılar şaşırıp kaldılar. böylece onun büyük bir velî olduğunu anladılar.

    şiiri:

    bir teferrüç eyledim bakdım cihânın yüzüne
    her neye baktım ise ibret göründü gözüme
    âkil isen can kulağın aç, nazar kıl sözüme
    bir değirmendir bu dünyâ, öğüdür bir gün bizi

    câhidî geç bu hayâlden, bakma dünyâ mâlına
    zehr olur her kim sunarsa elin anın balına
    âkil isen kıl seyâhat, git resûlün yoluna
    bir değirmendir bu dünyâ, öğüdür bir gün bizi.
hesabın var mı? giriş yap