• iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı dr. murat kınıkoğlu'nun, hürriyet'ten ipek izci ile yaptığı söyleşinin nokta atışı başlığı. metnin tamamını henüz okuyamadım ancak -sağlık ekseninde olsa da- veganlığın her konuda başlı başına bir çözüm olamayacağı ve ek tutumlarla desteklenmesi gereken bir model olduğuna yönelik cümleleri çok hoşuma gitti. bakabildiğim kadarıyla diğer "tanınır" veganların da görüşlerine yer verilmiş, okunması gerektiğini düşünüyorum.

    link: http://www.hurriyet.com.tr/…zlar-olamazlar-41081003
  • eyyy veganlar tamam tamam çok zekisiniz bi s.gidin şimdi.
  • hayır daha ilk sorudan veganlık nedir ne değildir anlatmışken veganlığı hala beslenme biçimi sananları gösteren ifade.

    - veganlık her şeyden önce etik bir duruş. bir kişi hayvansal gıda tüketmiyorsa buna ‘bitkisel beslenme’ adını veriyoruz. ama “ben hayvanlara acı vermek istemiyorum. o yüzden hayvan yemeyeceğim, hayvansal ürünler kullanmayacağım” diyorsa, işte o kişi vegandır.

    cahillik konusuna tam olarak katılmasam da doğruluk payı var. ama belki cahil dediği beynini açamayan, dogmalarına sıkı sıkı bağlı yobazlarsa tamamen haklı.
  • bağlamından koparıldığı için çok itici duran cümle. geçtiği paragrafla beraber okunursa art niyetli bi hakaret değil de daha çok acı bi gerçeği vurguladığı anlaşılabilir. ulusal bi gazetede vaganlık konuşulması da güzel.

    "entelektüel seviyesi yüksek, kültürlü insanlar veganlığın felsefesini, bitkisel beslenmeyi daha iyi anlıyor. cahil insanlar vegan olmazlar, olamazlar. internete kısa kısa videolar koyuyorum, bana kızanların kurdukları cümlelere baktığınızda eğitim seviyelerinin düşük olduğunu anlıyorsunuz. “murat bey, şu bilimsel çalışmada da sizin dediğinizin aksi var” diyemiyorlar. veganlar yalnız bizim ülkede değil, tüm dünyada okumuş, kültürlü insanlardır."
  • et yemenin mallığa engel olmadığını görüyoruz. başlık sahibini gördüğü ilk entry sanan, gördüğünü, okuduğunu anlamaktan aciz, bir röportajı bile okumaktan imtina eden kişiler. murat hoca çok doğru demiş, haydi sallayalim dunyayi gibi ben de alıntılayayım: "cahil insanlar vegan olmazlar, olamazlar. internete kısa kısa videolar koyuyorum, bana kızanların kurdukları cümlelere baktığınızda eğitim seviyelerinin düşük olduğunu anlıyorsunuz. "
  • yalın haliyle bu cümle aslında yanlış. zira bizzat bir sürü gerzek vegan tanıdım bir vegan olarak. türkiye'de veganlar daha bilinçli olabilirler ancak dünya genelinde böyle bir şey yok. tıpkı ateizm gibi.

    türkiye'de ateist olmak için oturup bilimsel teorileri hatim etmek gerekiyor. büyük patlamayı, evrimi bilmeyen adam ateistim diyemiyor. çünkü taşlarlar savunamazsa kendisini ve ölümüne tartışırlar bu durumu. bir nevi savunma mekanizması okumak ve cehaletten arınmak.

    ama batı dünyasında adam inanmıyorum ben diyor bitti gitti. kimse de sormuyor. ayetler var demiyor.

    aynısı veganlık için de geçerli. batıda veganım ben almayım diyince he denilip geçiliyor. burda bir kamyon dolusu tantana oluyor veganlık.

    velhasıl evet türkiye'de cahil vegan yok. ama dünya genelinde bu doğru değil. en güzel örneği de bebeğinden anne sütünü vegan olsun diye kesen gerizekalı aile.

    bu olay türkiye'de yaşanmaz merak etmeyin. türkiye'deki en cahil, en wannabe veganın bile bir etik kaygısı vardır özentilikten ziyade. olmasa zaten sürdüremez veganlığı. çok insan deneyip bırakıyor nitekim beslenme konusunda ya bilgisi yok ya da mahalle baskısını göğüsleyecek sabrı yok türkiye gibi bir ülkede.
hesabın var mı? giriş yap