• „çakırdikeni en pis, en kıraç toprakta biter. bir toprak kî, bembeyaz, peynir gibidir. ot bitmez, ağaç bitmez, eşek inciri bile bitmez, işte orada çakırdikeni keyifle, serile, serpile biter, büyür, gelişir.

    en iyi toprakta bir tek çakırdikenine rastgelinmez. bunun sebebi, bir kere iyi toprak boş kalmaz, her zaman sürülür, ekilir. bir de öyle geliyor kî, çakırdikeni iyi toprağı sevmez.

    ne iyi, ne kötü boş bırakılmış orta hâlli toprakta da biter çakırdikeni. çakırdikeni sökerler, yerini ekerler. toros eteklerinin doruklara yakın düzlükleri bu minvâl üzredir.

    en uzun çakırdikeninin yüksekliği bir metre kadar olur. bir sürü de dalları vardır. dallar dikensi ıçiçeklerle donanır. bu çiçekler beş perli, yıldız gibi uçları sert, sivri iğnelerin ortasındadır. her çakırdikeninde bunlardan yüzlerce bulunur.

    çakırdikeni bittiği yerde bir, iki, üç, dört tane bitmez. öyle üst üste, öyle sık biter kî, arasından yılan geçemez. ığne atsan çakırdikeninden yere düşmez.

    baharda zayıf, açık yeşildir. hafif bir yel esse, torağa değecekmiş gibi yatar. yaz ortalarında, önce mavi damarlar peyda olur. sanra yavaş yavaş dikenin dalları, gövdesi mavileşir. açıkça bir mavidir bu. sonra mavi gittikçe koyulaşır. bu, en güzel bir mavidir. bir tarla, uçsuz bucaksız bir ova, tüm maviye keser. gün batarken eğer bir yel eserse mavi dalgalanır, hışırdar, aynen deniz gibi. gün batarken sular nasıl kızarır, çakırdikeni tarlası da öyle kızarır.

    güze doğru dikenler kurur. mavilik beyaza döner. çatırtılar gelir çakırdikeninden...“
  • ince memed okuyan herkesin zihnini dalayan, yaralayan, koca çukurova'nın baş belası yabani dikenlerdir.
    (bkz: yaşar kemal)
  • yukarıdaki yazar alıntıyı nereden yaptığını yazmayı unutmuş. ben yazayım.
    (bkz: ince memed)
  • tıpta kullanılan bir bitki olup, maydonozgillerdendir.
  • az once ince memed serisinin ikincisini bitirdim.
    1. kitabi okuyali sanirim 3 yil oluyor,kitabin bircok detayini hatirlamasam da çakırdikeni hic aklimda cikmamis. sanirim ilk kitabin ozellikle ilk bolumlerinde uzunca yer verilmesi bunda etkendi.
    tanim:cukurova'yi size merak ettiren bas belasi bir diken turu

    not:iyi ki kitaplar var.
  • yaşar kemal'in ince memed eseriyle tanıdığımız akdeniz havasında yetişen bir bitki, centaurea solstitialis.

    görsel

    sarı veya pembe çiçekleri ile 60 cm’ye kadar uzayabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. uzun köklere sahip olması ve tohumlarının ateşe dayanabilme kabiliyeti nedeniyle dayanıklı bir bitkidir. haziran ile ağustos ayları arasında çiçek açar ve çam ormanları, kuru yamaçlar, nadas tarlalar ve atık alanlarda bulunur. türk halk tıbbında ülser hastalığının tedavisinde kullanılmıştır. bir laboratuvar çalışmasında, çakırdikeni bitkisinin çiçekleri taze ya da kuru formlarının sulu ekstreleri ağız yoluyla sıçanlara verildiğinde antiülserojenik aktivite göstermiştir. keçiler bu bitkiyi genellikle dikenli evrelerinden önce yerler fakat atlar tarafından dikenli evrede tüketildiğinde beyin lezyonlarına ve “çiğneme hastalığı” denilen bir çeşit sinir sendromuna sebep olduğu rapor edilmiştir.

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap