• 500.000 tl'den fazla olması gereken tutar.
  • 7 ay önce 100k tl ile başlamış olduğum tutardır. arttıkça artıyor kerata. bitcoin çok güzel gelsene.
    işin kötü tarafı sabahın beşinde yatmak.
  • 75 yıl x 12 ay x 2500 tl olsa 2.250.000 tl gerekmektedir kaba hesapla. enflasyon faizi tefe tüfe hesabına girmek istemiyorum tabi.

    bu da yaklaşık olarak 650.000 usd yapar.
  • 350.000tl ve üzeri olması gereken tutar. ( hesap tek kişi için ve istanbul harici bir şehir baz alınarak yapılmıştır ) tabi bu miktar ile maaşlı çalışan birinin hayat standartları sağlanabilmektedir, daha yüksek standartlar için miktarın arttırılması gerekmektedir.

    350.000 tl'yi öncelikle 32 günlük vadeli hesaba yatırıyoruz. şu an için aylık getirisi enpara üzerinden 3.698,38 tl

    şimdi kabaca hesaba gelecek olursak;

    - 700 tl sigorta primimi ödemesi ( malum türkiye'de yaşıyoruz. ne zaman ne olacağı belli olmadığı için çalışıyormuş gibi sigorta primimizi dışarıdan kendimiz ödeyerek hem sağlık hizmetlerinden! yararlanma imkanımız oluyor hem de ölmez emekli olabilirsek bir nevi güvence sağlamış oluyoruz )
    - 500 tl her vade bitiminde ana paranın değer kaybetmemesi için üzerine ekleyeceğimiz miktar.
    - 550 tl kira ( benim yaşadığım şehirde tek kişinin rahatlıkla yaşayabileceği 1+1 daire kira bedeli )
    - 250 tl faturalar ( doğalgaz, elektrik, su, internet, cep telefonu, apartman aidatı )
    - 800 tl yemek ücreti ( yaşadığım kentte sabah kahvaltısında simit ve çay, öğlen ve akşam yemekleri için etli yemekler dahil 3'er kap sulu yemek yaklaşık 20 tl civarı bir miktar hatta bazen altında bile tutuyor ancak hesabı günlük 25 tl üzerinden yaptım, sonuçta hep sulu yemek yiyecek değiliz. çalışmayacağımız için yemek evde de yapılabilir ancak hesaplamalarıma göre benim yaşadığım kentte tek kişi dışarıdan yemek daha hesaplı oluyor, hem de alışveriş, yemek yapma, bulaşık gibi işlerden kurtulmuş oluyorsunuz )

    tüm temel harcamalarımızı topladığımız zaman 2.800 tl ediyor; 3.698,38 tl aylık gelirimizden elimize kalan ise 898,38 tl.

    elimize kalan yaklaşık 900 tl'nin 200 tl'sini de tatil bütçesi olarak ayırıyoruz. ( yıllık 2.400 tl ile belki uçak biletlerinin pahalı olduğu ülkeler olmaz belki ama yurtdışı ve yurtiçinde lükse kaçmadan rahatlıkla 1 hafta tatil yapılabilir. zaten çalışmayacağımız için hergün tatil havasında olacağı için 1 hafta ekstra tatil yeterli olacaktır. ayrıca kampanyaları takip ederek uzakmesafe seyahatleri bile rahatlıkla gerçekleştirilebilir. )

    tatil bütçemizi de ayırdıktan sonra elimize 700 tl gibi istediğimiz şekilde harcayabileceğimiz bir para kalmaktadır. bekar ve çocuksuz birisi için asgari ücretin 1.404,06 tl olduğu günümüzde tatil dahil tüm harcamalar sonucunda elde 700 tl kemiksiz paranın bulunması gayet iyi bir skor. düşünsenize bankada 350.000 tl paranız var ve her ay üzerine 500 tl ekleniyor, sigorta priminiz yatıyor, kiranız, faturalarınız ödeniyor, 3 öğün dışarıda yiyip içiyorsunuz, sene de bir kez tatile gidiyorsunuz ve üzerine her ay size istediğiniz gibi harcayabileceğiniz 700 tl para veriliyor. yok artık eşeğin siki diyenler için hesap ortada, varsa yanlış düzeltelim.

    gelelim sorabileceğiniz muhtemel sorulara ve cevaplarına;

    s: bu hesabın tutacağına emin misin ?
    c: aylık maaşım ortalama 3.200 tl'ye geliyor. hesaptaki 700 tl sigorta primini iş yerim ödediği için onu ödemiyorum ve kira ücretim hesapta belirttiğimden 100 tl daha ucuz. yukarıda yaptığımız hesap doğrultusunda tatil kalemini de ayırdıktan sonra elime 1.000 tl para kalıyor. bu hesabı zaten mevcut harcamalarım üzerinden yaptığım için; "evet tutacağına eminim."

    s: bankadaki paran zamanla değer kaybedecek, onu ne yapacaksın ?
    c: öncelikle bankadaki paraya her ay 500 tl ekliyoruz değer kaybını azaltmak için. bu yeterli bir miktar değil tabi ki ancak yine de yılda 6.000 tl gibi bir birikim yapmış oluyorsun. olaydaki asıl amacımız çalışmadan yaşamak olduğu için bankadaki paranın değer kaybını elden geldiğince azaltarak emeklilik amacına ulaşmak için çabalıyoruz. emekli olabilirsek ise de bankadaki para ile başımızı sokacak bir ev alıyoruz ve emekli maaşımızla temel ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz.

    s: faiz oranları düşerse ne yapacaksın peki ?
    c: oranlar düşerse kemerleri sıkmak gerekecek elbette ancak ülke ekonomisi bu halde iken kolay kolay faiz oranlarının çok düşeceğini sanmıyorum.

    s: tek kişi için iyi de evlenip, çoluk çocuk olursa ne yapacaksın ?
    c: hesap tek kişilik diye belirtmiştim. evliler için miktar 600.000 ve üzeri, çocuk da olacaksa 700.000 ve üzeri olmalı.

    s: iyi dedin, güzel dedin de bu paraları nereden bulacağız ?
    c: onu ben de bilmiyorum çare şans oyunlarında sanırım. aslında deli paralar gibi gözüken bu paraların çok üzerindeki rakamlara evler, arabalar alınıp satılıyor; demek ki bir şekilde bulunabiliyor.

    s: her şey iyi güzel, bir şeyler ters gitti hesaplar tutmadı ne yapacaksın ?
    c: işler ters giderse bankadaki para seni en az 5-6 sene hayatta tutmaya yeter. sen de bu sürede bir hal çaresine bakarsın diye düşünüyorum.

    hesapta yanlışlık, eksiklik varsa yeşillendirin düzeltelim.
  • oturduğum ev senin olacak. minimum 3000 tl de kira gelirin olacak.
  • ayakkabı, kıyafet, yol masrafı gibi kalemler bence de saçma,
    hesapta yer almaması çok mantıklı olmuş

    (bkz: te allam)
  • vergiler düştükten sonra mı?
  • 120 bin dolara hallolur o iş, önemli olan doğru yatırım.
  • bu devirde zor iş.

    kaba bir hesapla :
    4 kişilik evi ve arabası olan bir aile için asgari gider aylık 20 bin lira.
    çocukların okulunu, masraflarını da katarsak aylık 10 bin lira daha.
    tatiller ve ekstra harcamalar için de aylık 5 bin lira diyelim.
    vergiler, hastalık vs. son giderler için de aylık 3 bin lira diyebiliriz.

    toplamda aylık 38-40 bin lira gelir olması lazım. yeni bir yatırım vs için de yeterli değil. ekstra oluşabilecek giderler ve bütçeye destek için de kenarda 50 bin dolar olmalı en az.
  • 1500 euro'dur.
    her ay bı yerden bu kadar para gelse kraliçeler gibi yaşarım. hiçbir derdim olmaz ..

    edit: yanlışlıkla 15bin euro yazmışım. lol.
hesabın var mı? giriş yap