• eğer ki çocuğunuzun ateşine calpol fayda etmiyorsa, doktorunuza danışarak ibufen de deneyebilirsiniz. aktif maddesi farklı olduğu için 2 şer saat arayla bu iki şurubun verilmesi inatçı ve yüksek ateşlerde çocuğun rahatlamasını sağlıyor
  • (bkz: calgel)
  • hakkinda ki iddialarin aslinin olup olmadigi bilinmez ama tadi nedeni ile cocuklar tarafindan en cok sevilen agri kesici ve ates dusurucu
    herseyin oldugu gibi bunun da fazlasi zarar, yerinde ve kararinda dozlarla piyasada ondan iyisinin bulunmadigini soylemistir doktorlar ayrica
    (bkz: ben doktorlarin yalancisiyim)
  • yasaklanması gibi bir durum söz konusu değildir. anlamadan dinlemeden basınımızın yaptığı haberler neticesinde konu bu şekilde anlaşılmıştı. sağlık haberi yaparken nasıl bu kadar rahat olunabiliyor onu da anlamış değilim. magazin haberiyle aynı kefeye koymayın yahu, sağlık bu. konu hakkında daha önce yapılmış bir açıklamayı da ekleyelim buraya:

    çocuklarda sik kullanilan
    bazi öksürük ve soğuk alginliği ilaçlari hakkinda güncel uyari

    hazırlayan :
    prof. dr. levent üstünes

    türk eczacıları birliği merkez heyeti üyesi
    ege üniversitesi eczacılık fakültesi farmakoloji anabilim dalı öğretim üyesi

    28 mart 2008 tarihinde bazı yazılı ve görsel basın ve yayın organlarında öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının küçük çocuklardaki güvenirlik ve etkinliğine ilişkin kamuoyunda endişe yaratan bazı haberler yayınlanmıştır. bu yazı ilgili kamuoyunu ve sağlık çalışanlarını aydınlatmak amacıyla haberlerin kaynak ve içyüzünü açıklamak üzere hazırlanmıştır.

    ingiltere’de pediatri ilaçları uzman danışma grubu (paediatric medicines expert advisory group) ve insan ilaçları komisyonu (commission on human medicines) son günlerde çocuklarda kullanılan öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının etkinlik ve güvenirliğini yeniden değerlendirmiştir (1, 2). bu değerlendirme amerika birleşik devletleri besin ve ilaç yönetimi (fda)’nın bu grup ilaçların çocuklardaki güvenirliği hakkındaki son tavsiyesi üzerine yapılmıştır (3). fda, 1 ocak 2008 tarihinde yayınladığı basın açıklaması ile öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının 2 yaşın altındaki çocuklarda, nadiren de olsa ölüm, konvülziyonlar, kalp hızında artma ve bilinçte azalma gibi ciddi ters reaksiyonlara yol açabileceğini bildirmiştir. fda yetkilileri, hastalığı tedavi etmeksizin sadece belirtilerini gideren bu ilaçların, 2 yaşın altındaki çocuklardaki güvenirlik ve etkinliğinin kanıtlanmadığını bildirmişlerdir.

    komisyon, ingiltere’deki verilerin abd’de görülen kadar yüksek düzeyde olmadığını belirtmekle birlikte, sarı kart uyarı sistemi aracılığıyla 2 yaşından küçük çocuklarda öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının kullanımı ile ilişkili beş ölüm raporu (ilki 1981 yılında) bildirilmiştir (2). ayrıca, komisyon bu grup ilaçların çocuklarda etkili olduğunu gösteren güçlü delillerin bulunmadığına dikkat çekmiştir. komisyon raporunda, bu ilaçların hastalığın seyrini etkilemediği, en fazla semptomatik (belirtilere yönelik) iyileşme sağlayabilecekleri belirtilmiştir (2).

    ingiltere’de halen reçetesiz olarak satılmakta olan bu ilaçların kullanım talimatlarında yaşa göre verilmesi gereken doz bilgileri bulunur ve bu ilaçlar eczacı danışmanlığında satılır. ancak, ana babalar ve çocuk bakımından sorumlu olanların aynı etken maddeyi içeren farklı ilaç preparatlarının eş zamanlı kullanımına bağlı aşırı doz riskinin farkına varamayabilecekleri düşünülmektedir. iki yaşından küçük çocukların vücut ağırlıklarının düşük olması bu tip doz hatalarından kaynaklanabilecek ciddi ters etkilerin görülme riskini arttırır. bu nedenle, ingiltere’de hem pediatri ilaçları uzman danışma grubu hem insan ilaçları komisyonu, eldeki bulgulara dayanarak, bundan sonra öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının iki yaşından küçük çocuklara verilmesinin uygun olmadığına karar vermişlerdir. ayrıca, insan ilaçları komisyonu 2-6 yaş arası çocuklarda bu gruba giren ilaçların kullanım bilgilerinin güncellenmesi gerektiğini bildirmiştir.

    doktor ve eczacılara öneriler:

    · ana babalar ve çocuğun bakımından sorumlu kimseler, çocuklarda öksürük ve soğuk algınlığı semptomlarını iyileştirmek için sadece parasetamol veya ibuprofen içeren ilaç preparatları; basit öksürük ilaçları (örneğin, gliserin veya bal ve limon içerenler); buharlaşan pomat veya inhalasyonla uygulanan dekonjestanlar (bebeğin giysilerine tatbik edilenler) ve özellikle bebeklerde, serum fizyolojikli burun damlalarını kullanmak üzere teşvik edilmelidir.

    · aşağıda sayılan etken maddeleri içeren reçetesiz öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
    - bromfeniramin, klorfeniramin ve difenhidramin (antihistaminikler)
    - dekstrometorfan ve folkodin (antitussifler)
    - guafenezin ve ipeka (ekspektoranlar)
    - fenilefrin, psödoefedrin, eferin, oksimetazolin ve ksilometazolin (dekonjestanlar)

    · 2-6 yaş arası çocuklarda kullanılmasına izin verilen aktif maddeleri içeren ilaç preparatlarının kullanım talimatları aşağıda sayılan şu bilgileri içerecek şekilde güncellenecektir:
    - günlük maksimum(en yüksek) doz
    - birlikte diğer öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının kullanılmaması gerektiği hakkında uyarı notu
    - ana babalar ve çocuğun bakımından sorumlu bakıcılara, bu ilaçları çocuğa vermeden önce bir eczacı veya doktora danışmaları yönünde talimat
    · öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları iki yaşından büyük çocuklarda belirtilen doza dikkatle uyulmak ve bu doz aşılmamak kaydıyla güvenli kabul edilmektedir. farklı ticari ada sahip ilaç preparatları aynı etkin madde(leri) içerebileceklerinden, ana babalar ve çocuğun bakımından sorumlu olanlar çocuğa eş zamanlı olarak birden fazla öksürük ve soğuk algınlığı ilacı vermemeleri konusunda bilgilendirilmeli ve uyarılmalıdır.
  • artık üretimden kaldırılmış olan ilaç. daha lasonil'in acısı geçmemişken, bunu nasıl kabulleniriz bilmem.
  • bayıldığım ilaç.
    zinnat gibi bir hayırsız evlattan sonra boğaz şişmesini biraz daha çekilebilir hale getiren.
    can.
  • yeri her zaman benim için ayrı olan şurup. tadı okadar hoşuma giderdi ki kafama dikesim gelirdi. bir de beyaz antibiyotik vardı. calpol ezer. yamulmuyorsam tadı cappy pulpy portakallı'ya benziyordu.
  • hala tadi eskisi kadar güzel mi merak ettigim en populer cocuk şuruplarindan biri.
hesabın var mı? giriş yap