• maddenin hallerinden katılar hariç diğer bütün hallerin viskozitesi yani akışkanlık direnci vardır. camlarda bu direnç çok yüksektir ama yine de sıvılar gibi akarla. merak eden sultanahmete gidip camlarına baksın.

    bunun nedeni madde o kadar hızlı soğutulmuştur ki katılaşamadan sıvı halinde kilitlenmiştir. çünkü katılaşma için çekirdeklenme ve bu çekirdeklerin büyümesi için geçen süre atlanılmıştır. hani şu q= m.c. delta t formülünün grafiğinde düz bir çizgi varya, ahanda orası. bu nedenle vizikozitesi anormal bir şekilde artmıştır ve saydamlık kazanmıştır. bu kilitlenmeden dolayı katımsı özellikler de kazanmıştır. serttir dolayısıyla kırılabilir. ama bu katı halinden değil, atomlar ile alakalıdır. bir diğer parametre kristal yapıdır. eğer malzemede kristal düzenlenme yoksa bu kesinlikle katıdır denemez. ayrıca bu paragrafın ilk cümlesi nedeniyle bütün sıvı haldeki malzemeler cam hale getirilebilir. yeterki sıvıyı katılaşamaya fırsat bulamayacak hızda soğutabil. metal, plastik, seramik... farketmez. bir diğer parametre, camlar belli bir sıcaklığa ısıtıldığında katılaşırlar. yani sıvı haldeki kitlenme ortadan kalkar, atomlar kristal düzene geçerler. bu camsı geçiş sıcaklığı denen erime sıcaklığından daha düşük bir sıcaklıktır.

    özetle cam sunulan bilimsel nedenlerden dolayı sıvıdır. bu nedenlerle üstteki yorumu diğer şeylerle beraber hiçbir bilimsel enden sunamayacak acizlikteki cahil sahibinin amk.
  • ortama bağlı.
  • öncelikle orta cağ avrupasındaki kilise camlarının altlarının kalın olması camın yavaş akması nedeni ile değildir. o zamanda camcılar düzgün bir cam tabakası kalıbı çıkaramamakta idi. bu yüzden normal bir biçimde, camın kalın tarafını aşağıya yerleştiriyorlardı.

    şimdi gelelim asıl konuya; katılar doğada amorf veya kristal halinde bulunabilirler. amorf katılar maddenin taneciklerinin düzensiz olma durumudur. kristal katılar ise de maddenin taneciklerinin düzenli olma durumudur. düzensiz tanecik dizilimine sahip katılardır. kristal katıların aksine erime sıcaklıkları yoktur. amorf katının erimeye başladığı sıcaklık değişkenlik gösterebilir.

    amorf katılar genellikle sıvı haldeki bir maddenin ani olarak soğutulması ile oluşturulur. günlük hayatımızda bulunan cam, plastik, lastik, mum amorf katılara örnektir. şekilleri de belirsizlik gösterir.

    dolayısıyla cam bir katıdır.
  • biraz araştırma yeteneğiniz olsa keşke. cam amorf katıdır.

    kaynak

    (bkz: amorf katilar)
    (bkz: amorf katı)
  • camlar üretilirken önce ham maddeler çok yüksek sıcaklıklara ısıtılır. bu sıcaklıklarda ham maddeler sıvı haldedir. daha sonra malzeme çok hızlı bir biçimde soğutularak üretim tamamlanır. malzemenin son sıcaklığı donma sıcaklığının altında olduğu ve bir akışkanlığı varsa bile çok düşük olduğu için elde edilen ürünün katı gibi göründüğü söylenebilir. ancak camlar düzenli bir kristal yapıda değildir. bu durumun nedeni soğutma işleminin çok hızlı yapılmasıdır. normalde bir katı donarken önce çok küçük kristaller oluşur, daha sonra diğer atomların bu kristallerin etrafında düzenlenmesiyle makro büyüklükteki çok sayıda kristalden oluşan katılar meydana gelir. ancak soğutma çok hızlı yapıldığı zaman, çok küçük kristaller oluşsa bile diğer atomlar bu çekirdeklerin etrafında düzenlenemeden katılaşma tamamlanır. bu yüzden düzenli bir kristal yapı oluşamaz. sonuç olarak camların akışkanlıklarının düşük olması ve görünüşleri nedeniyle katılara, düzenli bir yapıya sahip olmamaları nedeniyle sıvılara benzediği söylenebilir. yapısı camlara benzeyen malzemeler, amorf katılar (kristal yapısında olmayan katılar) olarak sınıflandırılır.

    kaynak : link
  • camlar amorf bir katıdır.

    eski köy evlerinde ve ya katedrallerde camların üst kısmının ince alt tarafının kalın olması camın akmasından değil, o dönemlerde düz (flat) camların üretim yönteminin her yerde aynı ölçüye sahip stabil düz cam çıkarma yetisinin yüksek olmamasındandır.

    amorf konusuna da bir açıklık getirelim. amorf yapı demek atomların bağ yapmaması demek değildir. örnek verecek olursak temel cam yapıcı silika tetrahedraları hızlı soğutulduğunda aralarında bağ yapar ama bu bağların boyları ve açıları kristal yapılardaki gibi stabil değildir. bu yüzdendir ki camsı geçiş sıcaklığı olarak tanımladığımız tg tek bir nokta değeri değil aralık bir değer olarak tanımlanır. ayrıca bazı camlar daha yavaş soğutularak da elde edilebilir. içindeki temel cam yapıcı, modifier ve intermediate oksit miktarlarına yani reçeteye göre değişkenlik gösterir diyebiliriz. ayrıca camlardan, mikro yapıda kristal elde edilmek suretiyle cam-seramik malzemeler üretilebilir ama hiç bir zaman kristal faz miktarı yüzde yüz olmaz.

    işi özü, camsı geçiş sıcaklığının altında camlar katı fazdadır. cam üstüne çalışan bir malzeme mühendisi olarak merak ettikleriniz varsa yeşillendirebilirsiniz.
  • camlar üretilirken önce ham maddeler çok yüksek sıcaklıklara ısıtılır. bu sıcaklıklarda ham maddeler sıvı haldedir. daha sonra malzeme çok hızlı bir biçimde soğutularak üretim tamamlanır. malzemenin son sıcaklığı donma sıcaklığının altında olduğu ve bir akışkanlığı varsa bile çok düşük olduğu için elde edilen ürünün katı gibi göründüğü söylenebilir. ancak camlar düzenli bir kristal yapıda değildir. bu durumun nedeni soğutma işleminin çok hızlı yapılmasıdır. normalde bir katı donarken önce çok küçük kristaller oluşur, daha sonra diğer atomların bu kristallerin etrafında düzenlenmesiyle makro büyüklükteki çok sayıda kristalden oluşan katılar meydana gelir. ancak soğutma çok hızlı yapıldığı zaman, çok küçük kristaller oluşsa bile diğer atomlar bu çekirdeklerin etrafında düzenlenemeden katılaşma tamamlanır. bu yüzden düzenli bir kristal yapı oluşamaz. sonuç olarak camların akışkanlıklarının düşük olması ve görünüşleri nedeniyle katılara, düzenli bir yapıya sahip olmamaları nedeniyle sıvılara benzediği söylenebilir. yapısı camlara benzeyen malzemeler, (bkz: amorf) yani (kristal yapısında olmayan) katılar olarak sınıflandırılır...

    edit:düzenleme
  • bence ikisi de diil.
    gazdır, çünkü görünmüyor.****
  • aşırı viskoz bir sıvıdır.
  • açılın mühendis geldi: (ayrıca başlıktaki tek sallamasyon olmayan entry)

    eskiden düz cam üretmek çok zormuş. camın kalın olan kısmı aşağı gelecek şekilde montajı yapılırmış.
    gel zaman git zaman teknoloji camı düz yapmayı başarmış.
    camların eski yamuk hallerini unutan insanlar eski camları görünce zamanla aşağı aktığı kanısına varmışlar. ki yanılmışlar.

    cam kristali olmayan katıdır. entelcede amorphous solid denir.
    bazı metal alaşımları da bu sınıfa girer.
    erimiş alaşımı öyle hızlı soğutuyoruz ki atomların pozisyon alıp kristal olacak vakitleri kalmıyor. mal gibi oldukları yerde katılaşıyorlar.
hesabın var mı? giriş yap