• dört progresif rock devinin karşılaşması. dördü de hak ettiği değeri görememiştir.

    kişisel tercihim camel olsa da renaissance underrated olmak konusunda çığır açmıştır. spotify istatistikleri. (king crimson'un stüdyo albümleri spotify'da olmadığı için eklemedim.)

    wish you were here pink floyd'cusu arkadaşlara selam.
  • underrated'lık olarak bakarsak;

    king crimson prog rock'la ilgili herkesin en saygı duyduğu grupların başında geliyor. türün dışında çok fazla adını duyuramasa da underrated olmak konusunda zirveye oynayamaz.

    camel ise zamanında büyük isimlerin yanında yer almazken bugün pek çok kişi en az onlar kadar iyi olduklarını düşünüyor. geç de olsa hakkı teslim edilmeye başlanmış bir grup denebilir, ki istanbul'un da dahil olduğu son turneleri verdikleri en büyük konserler oldu, latemir'in ifadesiyle "bunca yıllık emeklerine değdi". king crimson'ın aksine türün dışından da dinleyicileri var.

    şimdi gelelim asıl underrated'lara:

    renaissance'a çok hakim olmasam da dinlediğim 2-3 albümünden yola çıkarak rahatlıkla underrated olduğunu söyleyebilirim. kadın vokal ve türün geneline göre çok daha catchy şarkılarla öne çıkıyor. müzikal anlamda kusursuza yakın işler yapmışlar ama bence en büyük eksikleri şarkılarında baskın bir elektro gitar olmaması. ayrıca şarkıları enstrümantal olarak o kadar dolu dolu ki popülerleşmesi çok zor olurmuş zaten.

    ve eloy... inanın bu adamların albümlerini anlatmaya kelimeler yetmez ama gelin görün ki hiç kimse adını dahi duymamış durumda. 70'lerde özellikle kendi ülkelerinde başarılar yakalamış da olsalar bugün tam anlamıyla silik bir grup. (kişisel fikrimce) türe yön veren lider gruplardan biri olmasa da en az onlar kadar, hatta belki onlardan da iyiler. müzik tarihinin en iyi davulcularından 2 tanesine sahip olmuşlar. her şeyin ötesinde yaptıkları konsept albümler bile bu grubu efsaneleştirmeye yeter. 1975-76-77 tarihli albümleri ders niteliğindedir.

    sonuç olarak underrated'lık konusunda eloy'un eline kimse su dökemez diyorum ve bu dört grubun aylık spotify istatistiklerini paylaşıyorum:

    king crimson: 377.000 (üstelik sadece 2-3 live albümü mevcut)
    camel: 211.000
    renaissance: 79.000
    eloy: 36.000 (yuh aq)
  • prog rock müziğin benim literatürümdeki tanımı eloy'dur. gerek müzikal gerek sözler olarak tam tanımı budur. diğerleri biraz daha soft kalıyor benim için.

    eloy'un pek tanınmamış olması yada gerektiği ilgiyi görmemesinin benim nazarımda tek bir sebebi vardır o da; frank bornemann'ın aksanıdır. dinleyenlerde özellikle ana dili ingilizce olanlar için pek hoş geldiğini düşünmüyorum.

    özellikle başlıkta sayılan diğer üç ingiliz topluluk, camel, king crimson ve renaissance yanında tabiki sönük kalacaktı eloy. ama tipik alman ekolü olduğu için müziği gerçekten sınırsız ve eşsiz. tarz olarak da diğerlerine göre daha sert ve deneysel.
  • nadide gruplarımızı birbirine kırdırmaya gerek yok dediğim başlık. hepsi muhteşem gruplar, her birinin yeri ayrı.

    pek fazla yazanı olmamış başlığın ama ben yine de her grup için favori şarkılarımı yazacağım. belki birileri dinleyip sever bu türü. kimse okuyup dinlemese bile yazacağım. yazasım var ulan. iyi dinlemeler.

    camel

    camel - nimrodel/procession/white rider

    camel - ıce

    king crimson

    king crimson - starless

    king crimson - 21st century schizoid man

    renaissance

    renaissance - ashes are burning

    renaissance - can you understand

    eloy

    eloy - astral entrance/master of sensation

    eloy - poseidon's creation
  • hepsi kendine özgü. hepsinin tadı başka ama bir diyeceğim daha var; pink floyd'un müziği basit. prog rock genresine göre ise alabildiğine basit.
    kolay hazmedilir kolay anlaşılır müziktir.
    kötü mü değil ama komplike değil bence iyi müzik komplike olmalı.

    (bkz: pet sounds)
    (bkz: fragile)
    (bkz: close to the edge)
  • genel olarak basit partisyonlarla şarkı yaptıkları doğru ancak bu durum yaptıkları şarkıların kolay hazmedilebilir oldukları anlamına gelmiyor bence. öyle olsaydı üzerinde on yıllar geçmiş bu grupları hala severek dinliyor olmazdık kanımca. kulaklarınıza bir iyilik yapın ve dinleyin bu grupları.
hesabın var mı? giriş yap