• brezilya birinci futbol ligi. haliyle serie b ikinci lig olayor.
  • 1971 yılında kurulmuş olan brezilya futbol ligi. 20 takım mücadele etmektedir. 2006 ve 2007 yıllarında, sao paulo bu ligde şampiyonluğa ulaşmıştır. 2008 yılında, bu ligde oyanayacak takımlar şunlardır:

    atlético mineiro
    atlético paranaense
    botafogo
    coritiba
    cruzeiro
    figueirense
    flamengo
    fluminense
    goias
    gremio
    internacional
    ipatinga
    náutico
    palmeiras
    portuguesa
    santos
    são paulo
    sport
    vasco de gama
    vitoria
  • 5-6 yıl önceydi sanırım, tv 8 yayınlıyordu maçlarını. gece canım sıkılmış tv'de gezinirken denk gelirdi, güzel olurdu o saatte maç izlemesi. adamlarda acaba saat şu an kaçtır, bizim burada benim gibi mallar haricinde herkes uyuyor ama orada kimbilir şu an kaç kişi bu maçı izlemektedir* gibi saçma sapan düşüncelerle birlikte vakit geçirirdim.

    lakin o maçlarda bende merak uyandıran bir soru da yeşermişti.. o kadar dünya yıldızı bu ligden nasıl çıkmış olabilir? adamlarda ortasaha yok lan. topu defanstan alan gidiyor karşı kaleye kaçırıyor, sonra öteki takımdan bir adam alıyor gidiyor karşı kaleye kaçırıyor. böyle böyle iki takım da 20'şer gol pozisyonuna rağmen maçı 2-1 veya 1-1 bitiriyor. hani hep deriz ya aga aslında izlicen, takip etçen brezilya ligini ne yıldızlar keşfedersin filan, yok arkadaş, ben izledim o zamanlar bissürü maç, yok öyle adamlar.
    hatta bir maçta 2 dakika içerisinde top aynı bölgeden 7-8 defa taca çıkmıştı. saydım tabii. sonra elemanın biri yeter be deyip dikmişti topu sahanın diğer kanadına bu defa oradan taca çıkmış 4-5 sefer de bu taç tekrarlanmıştı.

    bu kadar içten anlatımdan sonra oluştuşturduğumuz bağ ve samimiyetten ötürü söylüyorum; sik gibi lig.
  • santos ve palmeiras'ın 8'er kez ile en çok şampiyon olduğu lig.

    son şampiyon fluminense'dir.

    avrupa ligleri bitince yaz aylarında (özellikle tekli yıllarda) futbola susayanlara iyi gelir.
  • kume dusen takim haftalar sonra degismistir. fluminensenin yerine portuguesa dusmustur. sebebi de 74.dakikada oyuna giren oyuncun daha once aldigi 2 maclik ceza imis.

    link
  • bu ligde takımlar arası seviye farkı çok büyük olmadığı için hangi takımın ne zaman çıkışa geçeceği, şampiyon olacağı veya küme düşmemeye oynayacağı belli değildir ve bu yönüyle bence avrupa liglerinin çok büyük bir eksiğinden muaftır. tarihinde tam 22 ayrı takım ilk ikiye girmeyi başarmıştır ki bu çoğu benim diyen ligi ikiye üçe katlayacak bir sayıdır. ligin en büyük takımlarından olan vasco da gama ve palmeiras gibi takımlar bile küme düşebilmektedir, en önemlisi de ligde çatır çatır topçu yetişmektedir. millet genelde kendi şehrinin takımını destekler, ama corinthians ve flamengo gibi takımların ülke çapında çok taraftarı vardır, takımların rekabetten kopmaması ve kendince ligdeki yarışa girebilecek imkanlara sahip olması, brezilyalıların genetik allah vergisi futbol yeteneğiyle de birleşince brezilya dünyanın en iyi futbol ülkesi oluvermiştir.

    insan kafasını refleks olarak bir de beri yana çeviriyor, 3 takım arasında paylaşılan taraftarlar ve ana akım spor medyası, 2 takım arasında geçen şampiyonluk yarışları, ya götü kalkıp futbolu unutan ya da zamanla körelen yetenekler, siyasi şov alanına dönüşen veya ego çatışmalarının mezesi olan klüpler, hala sporcu yetiştirme diye bir kavramın yanından geçememek, 'ne güzel futbol yeteneğin var bi sik olamazsan futbolcu olursun' anlayışı, hor görülen şehir takımı kültürü--dolayısıyla ite kopuğa emanet edilen tribünler, ve ölümüne vizyonsuzluk...
  • bu sene 17 hafta sonunda bir iki sene önce ikinci lige düşen palmeiras'ın şampiyonluk kovaladığı, aynı dönem ligin altını üstüne getiren cruzeiro'nun düşme hattında olduğu lig. işte gel de sevme böyle ligi!
  • şampiyonluk yarışının nispeten çekişmeli geçip son birkaç haftaya sarktığı en son sezon, corinthians'ın vasco'nun iki puan önünde zirvede tamamladığı 2011 sezonudur. takip eden altı sezonda düğüm hep 3-4 hafta önceden çözülmüş. 2012'de fluminense, atletico mineiro'ya beş puan fark atmış ama o sezon fluminense oynadığı son üç maçtan yalnızca 1 puan çıkarabilirken, atletico mineiro 7 puan toplamış. yani 38 maçlık ligin 35 maçı geride kaldığında lider fluminense 76, atletico mineiro 65 puandaymış. buna rekabetten ziyade, fluminense'nin şampiyonluğu garantileyince kendini salması diyebiliriz.

    bugün baktım puan tablolarına, bayağı şaşırdım. oturup izlemesem de skorlarını bazen takip ettiğim bir ligdi ve daima çekişmeli, sempatik gelirdi bana. son yıllarda küme düşme yarışları ne kadar heyecanlıysa şampiyonluk yarışları o kadar tatsızlaşmış ilginç bir biçimde. hatta geçen sene internacional düşmüş lan, hiç söylemiyonuz da. forlan oynamıyor muydu burada bir ara? benim ergenken berezilya'da favori takımımdı onlar yahu, kırmızı kırmızı güzel formaları vardı. olacak iş değil. neyse, benim dedem vasco da gama'nın arkadaşıymış zaten, o yüzden ben de artık vascoluyum.
  • seyir zevki açısından tff 1. ligden iyi olmayan lig. aman top gitsin de nereye giderse gitsin diye başı kesik tavuk gibi bam güm futboldan başka bir sikim yok bu ligde. iç bayıcı.

    yani demiyim diyorum ama resmen allah böyle futbolun belasını versin ligi.
  • yeryüzünün en kötü 3 liginden biridir bu lağım ligi. diğer ikisi arjantin ve yunanistan ligidir. ıçlerinden 5 10 senede bi futbolcu çıkar onun sayesinde futboldan anlamayan bilgiçler bu ligleri kaliteli zanneder.

    bu ligde gol atmak büyük lükstür. şu iddaa denen yasal bahis bu rezil lig sayesinde köşe olmaktadır. yayınlamayın şu ligi de ders alsin yavşak ligin yavşak takımları.
hesabın var mı? giriş yap