• buradan tüm sanatçılara sesleniyorum, şu çanakkale boğazı için bir kaside yazın, bir şarkı besteleyin, ne bileyim bir manzara resmi filan yapın. hayır, bir gün çanakkaleliler isyan edip boğaz geçişini kapatacak, o zaman tüm dünya görecek ebesinin örekesini. biraz daha geniş diye bu kadar da horgörülmez ki.
  • en derin noktası 167 metre olan, bir tarihin yattığı boğazımızdır.
  • yetmiş kilometre uzunluğunda, en geniş yeri, ege ve marmaraya açıldığı noktalarda, üç kilometreden fazla, en dar yeri kilitbahir ve çimenlik kaleleri arasında bin iki yüz metre olan, güneyden gelindiğinde nara burnu önünde kuzeydoğuya seksen derece kıvrılan boğaz.
  • deli gibi esen boğaz. öyle ki tek ayağınızı kaldırdığınızda sizi de uçuracağından korkuyorsunuz. uçurma potansiyeli de çok yüksek. neyse *

    eski isimlerinden biri bahri sefid boğazıdır. akdeniz'e açıldığı için bu ismi almış.

    rivayete göre diğer bir ismi de dardanel boğazıdır. bu isim bir zamanlar o bölgede var olmuş dardanos krallığından geliyor.

    mitolojide ise çanakkale boğazı'nın ismi hellespontos'tur. helle'nin denizi anlamına gelir. rivayete göre helle, erkek kardeşiyle altın bir post ile karadeniz'e giderken bir fırtına çıkar, boğaz'a düşer ve boğulur. bu yüzden boğaz, helle'nin denizi ismini alır.
  • (bkz: canakkale gecilmez) cumlesinde adi gecen canakkale bu bogazin ta kendisidir.
  • dünya üzerinde geçiş kelimesinin kullanılmadığı tek boğazdır. zira çanakkale "geçilmez!"

    görsel
    görsel
  • anlatsam roman olur der gibi akar.
  • sadece bizanslıların kendilerine has sebeplerinden dolayı daha fazla yogunlastıgı ama en az istanbul bogazı kadar hatta daha oncesinde troya zamanında sehirlesmis bir yerlesim biriminin bogazıdır.

    anlayamadıgım ise son 500 yıldır -artık zor alındıgından mı yoksa bir baska buyuk imparatorlugun sonunu hazırladıgındanmı bilemiyorum- bizimkiler istanbul allah istanbul denmektedir.

    cok daha buyuk korfezlerin,bogazların ve gecitlerin uzerine köprülerin yapıldıgı günümüzde bu cok önemli stratejik gecidimizin üzerine istanbulun lojistik ve sanayi yükünü azaltacak köprü ve akdenize kapı olacak büyüklükte bir liman yapılmamaktadır.

    bunda istanbul un hersey burda olsun lobiciliginin etkisi varmıdır bilemiyorum ama atılan adımlar avusturya, isvicre, hollanda gibi kücücük ülkelerin bile alternatifli sehirlesme stratejilerinden cok uzakta kalmaktadır. bu sebeple izmirden veya balıkesirden yola cıkan adam bile illa istanbula zorla yonlendirilmektedir. neden ? cunku canakkale boğazı ve köprüsü olsa adam orda gider yunanistan a, bulgaristan a. orta veya uzakdogudan satın aldıgı malı orda gumrukler ve gonderir balkanlara veya tekirdag a, edirne ye.en az onun kadar guzel manzarasında pahalı restoranında bogaza bakarak icer rakısını,yakar mangalını sular bahcesini.

    o yuzden kimse aglamasın kardesim istanbul bitti ,şoyle felaket, boyle sıkıstı vs diye.kendi düşen ağlamaz, eşeği siken de osuruguna katlanır.
  • çanakkale'ye her yolum düştüğünde yolculuğumun en zevk aldığım kısmını oluşturmaktadır kendileri. çayımı sigarımı alır, dur yolcu şiirine bakarak demlenirim. her geçişimde gelibolu yarım adasının yeşilliklerini seyretmeye doyamadan karşıya gelmiş olurum.
  • fırtına ve yağış nedeniyle boğaz transit geçişlere kapatıldı. hava soğuk ve termometreler eksi ikiyi gösteriyor.
hesabın var mı? giriş yap