• "cephede şiddetli çatışmalar sürüyor ve dar alanda her iki tarafta da askeri durum karışık ve sıkıntılı… mustafa kemal o bölgede 3 ay önce arıburnu’nda düşmanı başarıyla püskürtmüş…

    5.ordu komutanı liman von sanders 8 ağustos’ta, 34 yaşındaki hırslı ve iddialı yarbay mustafa kemal’in telefonda ısrarla ‘bütün birlikleri benim emrime verin, başka çare yok!’ şeklindeki sözlerinin de etkisiyle anafartalar grup komutanlığı’nı ona veriyor…

    mustafa kemal artık rütbesinin çok üstünde, 100 bin askere emreden bir grup komutanıdır…

    bu tercihte mustafa kemal’in 25 nisan’da arıburnu’nda kimseye sormadan düşmanı durdururken ve tümüyle şehit olan ‘kahraman’ 57. alay ile geri püskürtürken gösterdiği cesur inisiyatifin rolü de büyüktür… ama en önemlisi liman paşa’nın görev verirken ‘liyakat ve cesareti’ her şeyin üstünde tutan prusya askeri geleneğini çanakkale’de kimseden çekinmeden sürdürmesidir…"

    http://odatv.com/…tarihi-rolu-neydi-0508171200.html
  • oha adam cahilliğin kitabını yazmış. bir kere çanakkale savaşı vs. x,y,z tartışmasını ciddiye almıyorum. siz onu tartışın gençler aranızda.

    ancak bariz tarihi hatalar ve bilgisizlik akan bir entryi okuyunca artık yapacak bir şey yok. bu saçmalığın altında doğrusunu yazmak elzem oluyor.

    şimdi bir kere çanakkale savaşları iki safhadan oluşur. ilk safhada müttefikler boğazı geçmeye çalışır. ancak gerek türklerin top ateşi gerekse önceden döşenen mayınlar nedeniyle ağır zayiat verirler ve boğazı geçemezler.

    adam diyor ki bir kaç gemi yine de boğazı geçti. o öyle değil benim cahil tosunum. onlar denizaltı. o tarihte de denizaltıyla koca bir şehir tehdit edilemeyeceği için çok önemli bir etkisi olmamıştır. en fazla bir kaç gemiye ve limana zarar vermiştir.

    müttefikler karadaki tabyaları susturmak, sonrasında boğazdaki mayınları temizleyerek donanmaya yol açmak için karaya asker çıkarır ve asıl savaş burada olur. 9 aya yakın bir süre bu savaşlar devam eder ve her iki taraftan toplamda yarım milyon insan zayi olur -ölü,yaralı,hasta dahil- bu savaşlar esnasında da bir yarbay olan mustafa kemal anafartalar denen son derece kritik bir hattın savunmasından sorumludur. burada efsane olmuş, anafartalar kahramanı payesine kavuşmuştur. adam diyor ki mustafa kemal piyade, çanakkale savaşıyla ne alakası varmış. oha amk. ortaokul tarih kitaplarında bile anlatılan bir konuyu bilmemek ve utanmadan bu konuda ahkam kesmek nasıl bir kafanın ürünüdür bilemiyorum.

    velhasılı 18 mart sadece deniz zaferinin değil, onu takip eden kara savaşlarının da anıldığı bir tarihtir. mustafa kemal için de türkler için de önemli bir zaferdir. salak salak şeyler yazmadan önce iki satır okuyun kardeşim.
  • entry girmesini bıraktım nefes almasına şaşırdığım denizden karaya çıkan ilk canlı kıvamındaki bir yaşam formunun saçmalaması.
  • tamam.. şimdi lütfen çanakkale zaferini çok küçümsemeyelim... osmanlının çılgıncasına toprak kaybettiği 1.dünya savaşı boyunca en şanlı direnişini ortaya koyduğu ve gelecekteki bağımsız türkiye cumhuriyeti'ni kurarken ihtiyacı olacak olan milli ruhun yeniden doğduğu bir kara ve deniz savaşları bütünüdür. bakın bu cepte. değerini düşürmeyelim.. lakin, kurtuluş savaşımızın neticesine doğrudan etki eden başkomutanlık meydan muharebesi ve büyük taaruz da çok değerli ve önemli.. tarih okuyalım.
  • çanakkale'de 2 taraf çarpışmış ve ikisi de yok olmuştur.
    sonuç olarak düşmana geçit vermedik,
    ölsek bile askeri anlamda kazandık.

    büyük taarruz'da ise adı üstünde
    1 taraf taarruz etmiş ve diğer tarafı yok etmiştir.
hesabın var mı? giriş yap