• çanakkale, var olan üç kömürlü termik santralin yanı sıra, planlanmakta olan 10 kömürlü termik santralle türkiye'nin en fazla kömürlü termik santral planı olan 2. şehri durumunda.

    -planlanan 10 kömürlü termik santral yapılırsa çanakkale'de her yıl en az 4433 yaşam yılı kaybı ve 476 erken ölüm daha yaşanacak.

    -sadece cenal termik santrali bile, tek başına her yıl `730 yaşam yılı kaybı ve 78 erken ölüme sebep olacak`.

    -çanakkale'deki kömürlü termik santrallerden çıkan hava kirliliği rüzgarlarla taşınarak bursa, istanbul, yalova gibi diğer iller için de büyük bir tehdit oluşturuyor. 2010 yılında kömürlü termik santrallerden dolayı yaşanan erken ölümlerin onda biri, hiç kömürlü termik santral bulunmayan istanbul'da yaşandı.
    bu bölgedeki santral projeleri hayata geçerse, toplam 13 kömürlü termik santral faaliyet gösterecek ve santrallerin kümülatif etkilerinden sadece bu bölge halkının değil, tüm türkiye'de yaşayan insanların sağlığı etkilenecek.

    halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda, sağlık bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı ve hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde karar verici kurumlardan biri olmalı.

    karabiga'ya kurulması planlanan santralin çevreye vereceği zararlar 2013'te tespit edilmişti. cenal şirketi, çed raporuna olumlu sonuç alabilmek için raporu dörde bölmek gibi hukuka aykırı yöntemler denese de, projenin çevreye ve insan sağlığına vereceği zarar değişmiyor. projenin sağlık ve çevre etkileri düşünüldüğünde projenin tamamen iptal edilmesi ve şu ana kadar verilen zararın geri döndürülmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor.

    ayrıca çan'da çalışmakta olan santral yetmezmiş gibi kaz dağlarının dibine yenice'ye de bir santral planlanıyor. endemik kazdağ göknar'ı tehlike altında. dağdaki ağaçlarda hastalıklar gozlenmeye başladı.

    edit: birkaç yere ulaşmaya çalışmama rağmen bir-iki ay önce sadece greenpeace akdeniz sayfasında haber yapmıştı. sizlerden ricam ulusal basında yer bulması için varsa fikriniz yardımcı olmanız. yazarların neler yapabileceğinin farkındayım, nolur bir el atın lan!

    edit2: ilgisinden dolayı fav'layan, up'layan arkadaşlara ve ben mi gideyim ben mi yapayım'a teşekkür ederim.
  • avradını sikeyim onların çok yanlış yapıyorlar. çanakkale gibi güzel. görece bakir kalmış (3 termiğe rağmen) anasını sikmek için ellerinden geleni yapıyorlar. tüm kıyı şeridinin amına koymaya and içmiş orospu çocukları. ergene'nin hali belli ama kılını kıpırdatmaz piçler.

    neden sultan süleyman'a bile kalmamış derler bilir misin? çok yaşadığından değil. çok yaşlanmasına rağmen tahttan kalkmamasından.
  • rüzgar yetmez, nükleer yetmez, hes yetmez ne yeter?

    çed raporunu alırsın babalar gibi o zaman. bu kadar kör olmayın lan, tarihi ve doğal milli park var batısında, güneyinde kaz dağları, assos, troya... dağı taşı boşmuş.

    burası bu iş için uygun değil, hazırda 3 tane var da 10 tane daha vicdansızlıktır.
  • az nüfus var, lapseki'de siyanürle altın arayalım,

    az nüfus var, kaz dağlarının çanakkale tarafına maden ocağı açalım,

    az nüfus var, karabiga'ya termik santral yapalım,

    az nüfus var, çan'a termik santral yapalım.

    sayın yarrak kafalı, nüfus yoğunluğu az, orada yaşayanlar da siktirsin gebersin diyorsun, lakin, istanbul'a en yakın başta kiraz, şeftali, domates, armut, kayısı, zeytin, vişne, incir, üzüm, ceviz, mısır, fasulye, bamya, ayçiçeği üretimi büyükbaş ve küçükbaş hayvan ve tavuk üretimi bu nüfus yoğunluğu az olan bölgede yapılıyor. dersen ki ben bunları ispanya'dan, italya'dan, balkanlar'dan kilosu 10 €'ya ithal ederim, üstüne afiyetle de yerim, yeter ki iphone'umun şarjı bitmesin, yeter ki 120 ekran led tv'imde gassaray maçı izleyeyim dersen, çanakkale'ye hes de yapalım, termik santral de yapalım, nükleer de yapalım, her tarafını siyanürle delelim.

    anladık, orada yaşayanları geçtim, komşunun, eşinin dostunun akrabanın yaşam hakkını düşünmeyi bırakalı zaten net 12 yıl geçmiş, bari taze meyve-sebze yeme şansını yok etmek için bu kadar istekli olma.
  • yaklaşık 2,5 yıl çan'da yaşamış ve çalışmış biri olarak diyebilirim ki çanakkale'nin boku yemesine sebep olacak santrallerdir.

    kış aylarında çan'da nefes alamazdık. termik santral'den taşınan kirli hava çan'da çökerdi. kasabanın yarısı astım bronşit olurdu. bir de nüfus düşük nedir abi? 100.000 kişi ölse önemli değil! bahsettiğiniz rakamlar kişi sayısı! her biri senin gibi insan.

    neyse insanoğlunun enerjiye ihtiyacı var. ama ben hala neden batıda kullanılan birçok sistemi denemediğimizi anlamıyorum.
  • simcity 2013 oynamamis insanlarin yaptigi proje. ruzgarin girdigi yere degil ciktigi yere yapacaksin ki santrali gitsin diger ulkeleri kirletsin. anasini iyice sikelim gezegenin ama bize birsey olmasin.
  • bu hükümet analarının üzerine termik santral dikse "çok sevindim, çok gerekliydi" diyecekler tarafından savunulan doğa katliamı.malın oğlu seni, o zaman kes bütün ormanları, turkiye'de insanlara bedava odun dağıt böylece kimse soğukta kalmaz.
  • bak kardeşim:

    konya güneş enerjisi santrali: 3000 mw*

    kaç termiğe denk bakalım:

    -çayırhan termik santrali, 640 mw
    -çatalağzı termik santrali, 300 mw
    -çolakoğlu termik santrali, 180 mw
    -içdaş değirmencik termik santrali, 405 mw
    -çumra termik santrali, 37 mw
    -silopi termik santrali, 135 mw
    -orhaneli termik santrali, 210 mw
    -tunçbilek termik santrali, 365 mw
    -18 mart çan termik santrali, 320 mw
    -yatağan termik santrali, 630 mw

    toplam: 3200 küsür.

    demek alternatifi varmış. yok mu başka müsait yer?
  • hepsine teker teker kafam girsin demek istediğim termik santrallerdir. biz bunlara karşı çıkınca "ama telefonunun şarjı bitince hemen piriz arıyorsun!11!" diyorlar ya bir de; kafa göz dalmak istiyorum. bu konuda neden bu kadar sinirliyim? çünkü adamın derdi bu ülke değil, bir şeylere muhalefet yapmak, birilerini savunmaya çalışmak. bilgi sahibi olmadan fikir üretmek. bırak arkadaşım şu devlet büyüklerini ve onların dediklerini, biraz araştır. adam binlerce ağacın yok edilecek olmasını benim telefonumun şarjının bitmesine bağlıyor yahu. eğer bu termik santraller yok edeceği şeylerin yanında getirisi daha fazla olan bir sistematiğe sahip olsa; yine kabul edilebilir lakin değil. anlatayım. neden termik santrallere karşı çıkıyorum?

    öncelikle termik santral nedir? termik santraller katı, sıvı ve buhar halindeki yakıtlarda var olan kimyasal enerjiyi ısı enerjisine, ısı enerjisini hareket* enerjisine, hareket enerjisini de elektrik enerjisine dönüştüren tesisler tamam mı? kısaca termik santraller kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüştüğü tesisler. gelelim neden karşı çıktığıma?

    * termik santralden çıkan gazlar; birçok unsur üzerinde kalıcı tahribata yol açıyor. bunlar; tarım ürünleri, hayvanlar, su varlığı ve ormanlar oluyor genelde ve çanakkale için tarım ürünlerinin, su varlığının, ormanların ne anlama geldiğini anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum. çanakkale olmasaydı domates kimdi bilemezdin şerefsiz!

    * bu termik santrallerden çıkan kükürtdioksit, azotoksit ve partiküller içerdikleri ağır metallerden dolayı insanların merkezi sinir sistemini etkiliyor, anormal doğumlara sebep oluyor ve gelişme ve öğrenme yeteneğini azaltıyor.

    * bu santrallerin açığa çıkardığı küllerin içerisinde radon gazı diye bir şey var ve bu kanser artışına neden olan bir madde.

    * santralin bacalarından çıkan gazlar asit yağmurlarına sebep oluyor ve yağan yağmurla toprağın kimyasal yapısı bozuluyor. buna bağlı olarak tarım verimi verim düşüyor, ağaçlar kuruyor, hayvancılıkla ilgili faaliyetler zarar görüyor. yani bölgede oturan bir vatandaşın hayvancılık, arıcılık ve balıkçılık yapması zorlaşıyor.

    * termik santrallerde soğutma, temizleme ve buhar elde etmek için bol miktarda su kullanılıyor. kullanılan bu sular daha sonra atık halinde toprağa, yer altı sularına, denize veya akarsulara boşalıyor. böylece su da kirlenmiş oluyor. suyumuz bozulmakla kalmıyor, sudaki yaşam zinciri de bozuluyor.

    ek olarak; eğer herhangi bir filtre kullanılmazsa 100 megawatt gücünde kömürle çalışan bir termik santralın kirletici etkileri şu şekilde:

    kükürt dioksit - 45,000 ton/yıl
    azot oksitler - 26,000 ton/yıl
    karbonmonoksit - 750 ton/yıl
    katı partiküller - 32,500 ton/yıl
    hidrokarbonlar - 250 ton/yıl
    kül - 5,660 ton/yıl *

    problem ne biliyor musunuz sevgili okurlar? bu sayıların kimisi için çok büyük bir anlamı varken; kimisi için hiçbir anlamı olmaması.
  • http://www.cumhuriyet.com.tr/…c_tehdit_altinda.html

    tam gaz devam etmekte. lan oğlum yeşil ne yaptı size?
hesabın var mı? giriş yap