• voltaire'in bir ara burada yasaklanmis kitabi. neden yasaklanmis onu da bilmiyorum.
  • aşırı derecede mesaj veren bir kitap, ayrıca her yeri ironi ile süslenmiş, bir oya gibi ironi işlenmiş :p
  • tam adı "candide ou l'optimisme" (candide ya da iyimserlik) voltaire bir alman doktorun adı altında yazmıştır, türkçeye saf çocuk kandid diye çewrilmiş, altın yayınlarından bir baskısı mevcut, ayrıca cumhuriyet kitaplarından da çıkmış...
  • fransızca da saf anlamına gelen kelime..voltaire den once candide diye bi kelime var mıydı yoksa voltaire in kitabında ki candide'in saf olmasıyla mı fransızcaya girmis tartısması yaratan kelime.
  • voltaire bu hikayesinde voltaire, genç ve herşeyden bihaber olan candide'e leibniz'in felsefesini temsil eden pangloss ve sağ duyunun temsilcisi olan filozof martinle beraber bütün dünyayı dolaştırır.bu seyahatte pek çok felaketle karşılaşan candide, herşeye rağmen yaşananların iyiliğine inanır ve bu düşüncesinden ancak türkiye de vazgecer..ve hayatın sırrına da türkiye de rastladıgı dervişin "bahcemizi yetiştirelim" sözü ile erer.
  • voltaire bu hikayesinde pangloss araciliğiyla leibniz'in iyimserlik düşüncei ile dalga geçer... kitabin başlarında candide bir şatoda yaşamaktadir iyidir hoştur, pangloss da olabilecek dünyalarin en iyisinde yaşıyoruz demektedir, ki daha çok diyecektir. daha sonra candide'in ve pangloss'un başına bilimum boktan şey gelmesine ragmen pangy fikir değiştirmez ve ayni iyimserliğini korur... daha önce de denmiş oldugu gibi voltaire ironik bir yaklaşımla iyimserliği babalar, bir yandan da pangloss'un karşısına göreceli kötümser martin'i çikarir, ordan da görüşünü kuvvetlendirir... vay voltaire vay...
  • kitabin sonundaki "bahçemizi yetiştirelim" sözünde ise bir "her insan en iyi bildiği işi yapmalı" mesajı vardir...
    ayrica bu kitapta mükemmel toplum el dorado'nun bahsi geçer...
  • kitabin başında, buralarda bulgarlar ve "abarlar" arasinda bir savaş geçer... kişisel bir sallama yapmam gerekirse, belki bu abarlarin bize gönderme yaptığı düşünüldüğünden yasaklanmıştır, ama yine kendi fikrim olarak böyle bir gönderme yok, voltaire bu iki taraf araciliğiyla sadece bize değil her millete değdirmekte...
  • latinceden geliyor, beyaz demek. beyazligin safligi sembolize ettigini dusunmemizi bekliyor voltaire tabii hakli olarak.
    kitabi yazisinin sebebi sudur; bir ara fransa'dan kacar, prusya krali frederic ii'nin yanina siginir. asiri derecede gecimsiz birisi oldugundan ordan da yaka paca kacar, fransa'ya geri doner.
    fred'i ve prusya'yi elestirmek, onlarla dalga gecmek amaciyla yazilan bu eser, satir basina 2 ironi ortalamasina sahiptir. bir cennetten kovulus parodisiyle baslayip, turkiye'de biter (bkz: nereden nereye).
  • galatasaray lisesinde 10. sinifa gelen her zavalli ogrenciye iskence baabinda okutulan voltaire'in okurken can sikan ama dusunduren, gozleri sasi eden kitabi.
hesabın var mı? giriş yap