• yeryuzunun hemen her kulturel ve politik cografyasinda sahnelenecek perde bulmus, bulmaya da devam eden en evrensel filimlerden biridir. canlarin kimin icin caldigi kadar, canlari kimlerin caldigi da onemlidir;

    takvimler 939'u gosterirken minesota ili fairbault kazasinda bulunan shattuck military academy'nin kapisindan nebraskali bir baba ile elini simsiki tuttugu asi ruhlu serseri oglu girerler. baba modern tiranlara pek yakisan bir naiflikle insanlarin emir komuta zincirinde "adam" olacaklarina inanmaktadir. spoiler olmamasi icin bu hayalin tum benzerleri gibi husranla sonuclandigini ve cocugun 941'de akademiden atilacagini elbette anlatmayacam.

    bu okulda yasanan ve 50 yil sonra robert lindsey'in kaleme aldigi songs my mother taught me adli biyografiyle aciga cikarilan sirrin cok ogretici olduguna inaniyorum. askeri okullarin cok deger verilen bir sembolleri olurmus ya hikayedeki okulumuzunki de bir canmis. kahramanimizin hicbirseyini sevmedigi bu okulda en sevmedigi seyin okulun sembolu olan bu can olmasindan daha dogal ne olabilir ki? can sesi beyninde ve yureginde hiyerarsinin, disiplinin ve itaat dusuncesinin mekanik ve urpertici sesi gibi yankilanir surekli. bu iskenceye daha fazla dayanamaz ve bir gece cilginlik duzeyinde bir cesaretle can kulesine tirmanir ve cani yerinden soker sonra da bahce icinde bulunamayacak bir yere gomer.

    ertesi gunu en onemli sembolun kayboldugu farkedilince akademi de firtina kopar. okul yonetimi canin ortadan yokolusuyla ilgili bilgi edinmek icin ogrenciler uzerinde yaptirimlar uygalamayi dusunmektedir. komutanlarin askeri akademiye karsi yapilmis bu harekete en buyuk tepkiyi gosteren ogrenciyi farketmeleri ve takdir etmeleri gecikmeyecektir. canin yerinden sokulmesinin okullarina ve geleneklerine yapilmis cok buyuk bir saygisizlik oldugunu en tok ve gur sekilde seslendirdigi icin komutanlarinin bir sorusturma komisyonu kurmasina izin verdikleri bu ogrenci cani calan arkadasimizdan baskasi degildir ve komisyonun ilk toplantisina elinde "gicik kaptigi" ogrencilerin isimlerinin yer aldigi bir supheliler listesiyle katilmistir.

    (yine spoiler olmamasi icin bu oynama dehasi kahramanimizin okuldan atildiktan sonra is bulmak icin new york'a geldigini, 2 yil sonra tanistigi elia adli kayseriliyle new jersey'nin kohne bir limaninda rihtimlar uzerinde adli bir filmde basrol kaptigini, 70'lerde herkesin godfather'i haline geldigini, oskar aldigini, oskar almadigini, hayatini bir serseriye yakisir sekilde yasamis bu hergelenin gectigimiz gunlerde los angeles'taki evinde "adam" olmayi basaramadan oldugunu anlatmayacam.)

    kissadan hisse: can calanlara dikkat!

    hisseden hisse: can calindi diye cene calanlara daha cok dikkat
hesabın var mı? giriş yap