• son 15 yıldır blockbuster filmlerin açılış/ön gösterim yaptığı, hollywood yönetmenlerinin/senaristlerinin juri olduğu, açılış şenliğinde victoria secret'in show yaptığı bir festival neden bu kadar önemsenir anlamıyorum.
    istanbul film festivali bile cannes dan daha radikal pek çok konuda.
    joker ayakta alkışlanır, logan filmi özel seçkide gösterilir. spielberg ready player one ın setinden çıkıp juri olur. bu muydu cannes diyeceğim de truffaut'a bile eziyetmiş zamanında.
  • camera d'or (altın kamera) ödülünü ilk kez alambristanın kazandığı festival.
  • nuri bilge ceylan'ın her daim yeni çıkan filminin ilk gösterimini yapıp ödüller topladığı festival.
  • yeryüzünün en saygın film festivallerinden biridir.

    başlangıç yılı 1939'dan beri yıl yıl başlıca hangi filmlerin gösterildiğinin ve ödüllendirildiğinin derli toplu listesi için buyrun:

    imdb
  • hızlı ve öfkeli 9'u da programına dahil etmiş festivaldir. https://www.beyazperde.com/…filmler/haberler-98858/
  • düzenlenişinden bu yana yaşanan en olaylı anların aşağıdaki yazıda derlendiği film festivali. benim favorim 68 olayları*
    skandallarıyla da tarihe geçen bir festival: cannes film festivali tarihinin en “olaylı” anları
  • fransa'da, yapılması planlanan 75. cannes film festivali'ne, rusya'dan resmi delegasyon ve federasyona bağlı hiçbir kurum kabul edilmeyeceği açıklandı. bir parça da olsa ukrayna halkına moral olarak destek olundu. bu ukraynalıların evlerinden ve vatanlarından olmalarını gerçeğini ne yazık ki değiştirmiyor. herkes olup biteni izlemeye devam ediyor. böyle giderse, festivalin de bu kötü havanın gölgesinde kalacağını düşünüyorum.
  • festivalin 75. yılına özel olarak 75 yılın posterini bir araya topladım. bu yılın posterini çok beğenince çıkış noktam orası oldu. yaklaşık son 15 yıldır posterlere özel ilgi gösterilmiş. nereden esinlendiği, neden seçildiği, festival temasının şifreleri verilmiş. bildiğim ve bulduğum kadarıyla bunların açıklamalarını yazdım. ancak öncesi için pek bir açıklama yok. yine de bazı eski posterler de çok başarılı ve çok estetik. kimine yorum katmak mümkün ama o yıl festivalin nasıl bir atmosferde gerçekleştiğini bilmek pek mümkün olmadığı için hepsine değil.

    75. cannes film festivali
    the truman show'dan ilham aldıkları ve kırmızı halılarla kaplı merdivenlerine atıf yaparak umuda, özgürlük arayışına ve ilerlemeye vurgu yaptıkları 75. yıl posterleri sade, anlamlı ve şık olmuş. (direkt kendi entry'mi kopyaladım. #136419728)

    74. cannes film festivali
    pandemi arasından geri dönüşün habericisi olarak güneşli bir gün ve palmiye ağaçlarının yanı sıra, o yıl jüri başkanlığını yapan spike lee postere taşınmıştı. bununla birlikte ilk kez bir jüri başkanı posterde yer almıştı.

    73. cannes film festivali
    kameranın arkasındaki kişi agnes varda. yeni dalga'nın babaanesi. yenilikçi fikirleri ve yaklaşımları ile sadece kendisinden sonraki kadın yönetmenlerin değil bugünün büyük yönetmenlerinin yollarına da ışık tutmuştur. gelecekte tutmaya devam edeektir.

    71. cannes film festivali
    pierrot le fou filminden bir kare. efsanevi ikili, jean-paul belmondo ve anna karina'nın tutkulu öpüşmelerinin ölümsüzleştiği an.

    70. cannes film festivali
    kendine has gülüşü ve tüm canlılığı ile dans eden kişi claudia cardinale'den başkası değil. cardinal'in enerjisinden de anlaşılacağı üzere neşe, özgürlük ve cüret dolu bir festivale işaret edilmişti.

    69. cannes film festivali
    godard'ın başka bir klasiği olan le mepris filminden bir kare. bu sahneyi takiben bridget bardot'nun ikonik bir pozunu görür, güneşin yakıcılığını hisseder ve filmdeki çözülmeyi izleriz.

    68. cannes film festivali
    o yıl onurlandırılan ve postere taşınan kişi hüznü ve ciddiyeti ile hafızalara kazınmış olan ingrid bergman'dı.

    67. cannes film festivali
    sinema tarihinin en ikonik pozlarından biri ile karşımıza çıkan kişi muhteşem guido'muz marcello mastroianni. küçük bir detay; filmde (otto e mezzo) o bakışı attığı kişi de claudia cardinale'dir.

    66. cannes film festivali
    yine 1963 yılındayız. a new kind of love filminin o yılki afişine bir gönderme niteliği taşıyan posterde, filmin başrol oyuncuları ve aynı zamanda ömürlerini de beraber geçiren bir çift, paul newman ve joanne woodward onurlandırılıyor.

    65. cannes film festivali
    ''gizem, zarafet ve baştan çıkarma gücü'' vurgusu ile onurlandıran kişi marilyn monroe. vefatının üzerinden bu kadar yıl geçtiği hâlde bugün dahi gizem ve zarafetin en büyük temsilcilerinden biri olmayı sürdürüyor. saygılarımızı sunuyoruz.

    64. cannes film festivali
    jerry schatzberg tarafından 1970 yılında çekilen fotoğraf, faye dunaway ile birlikte jerry schatzberg'ü anmayı da ihmal etmiyor. ve ekliyor: ''cannes'ın sürdürmeye çalıştığı sinematik rüyanın somutlaşmış hâli.''

    63. cannes film festivali
    sinemanın gizemli kadın kahramanları serisinin bir devamı olarak ışıklı fırçası ve sade kıyafeti ile cannes'ı alegorik şekilde aydınlatan juliette binoche'a bakıyoruz.

    62. cannes film festivali
    michelangelo antonioni'nin başyapıtlarından l'avventura'dan bir kare. ''gizemli bir kadın sinemanın büyüsüne bir pencere açıyor gibi görünüyor ve bizi bir rüyaya davet ediyor.'' olarak tanıtılmıştı. (posterdeki gizemli kadın monica vitti)

    61. cannes film festivali
    pierre collier tarafından david lynch'in bir fotoğrafından esinlenerek ortaya çıkarılan afişin gizemli kadını anouk marguerite.

    60. cannes film festivali
    60. yıla özel hazırlanan posterdeki kişiler pedro almodovar, juliette binoche, jane campion, souleymane cisse, penelope cruz, gerard depardieu, samuel l. jackson, bruce willis, wong kar wai.

    59. cannes film festivali
    bu gizemli kadın ise wong kar-wai'nin in the mood for love'ından. sinema sanatının en kalp kırıcı merdivenlerine açılan kapı ve gizemli kadın.

    58. cannes film festivali
    frederic menant and tim garcia imzalı poster. cannes'ın meşhur merdivenlerine atıf var. yıldızlar, gökyüzü ve kırmızı halı yeterince açık zaten.

    57. cannes film festivali
    alerte orange'ın çalışması. çıkış noktasını bulamadım.

    56. cannes film festivali
    jenny holzer imzalı poster. ''çok yaşa sinema'' anlamına geliyor olsa da ''yaşasın sinema'' anlamına gelse daha iyi olurdu. yaşasın sinema!

    55.cannes film festivali
    bu poster cannes'ın kendi sitesinde bile yok. artık sadece ekşi sözlük isimli sitede var. kimin tasarımı olduğunu bilmiyorum. bulursam eklerim buraya.

    54. cannes film festivali
    michel granger imzalı posterde yine geceye ve gökyüzüne atıf olduğu dikkat çekiyor. sanırım bütün dünya şapka çıkarıyor.

    53. cannes film festivali
    antonioni'nin blow up filmini anımsatan bir poster olmakla beraber, o yılın seçkisinde ne antonioni ne de blow up var. çalışmanın sahibi lorenzo mattoti.

    52. cannes film festivali
    jean-pierre gendis-ddb les arts ortak çalışması ile ortaya çıkmış olan ve anlamının ne olduğuna dair fikir bile yürütemediğim bir çalışma.

    51. cannes film festivali
    ddb les arts ajansından çıkma bir poster.

    50. cannes film festivali
    sadece dümdüz altın palmiyeyi gösteren tat kaçırıcı bir poster. yine ddb les arts imzalı.

    49. cannes film festivali
    jean-françois aloisi imzalı fotoğraf ddb les arts tarafından poster hâline getirilmiş.

    48. cannes film festivali
    ryszard horowitz ve michel landi'nin ortak çalışması ile ortaya çıkan bir poster. görüntülerde charlie chaplin var. diğer görüntüleri seçemesem de öndeki kişiler clark gable ve vivien leigh; gone with the wind filmi anılmış. suya yansıyan görüntüler ve bebekle birleştirince sinemanın doğuşunu çağrıştırsa da emin değilim. yine de diğeriyle kıyaslayınca öne çıkan bir çalışma.

    47. cannes film festivali
    la strada filmindeki ikonik bir anın federico fellini tarafından taslak çıkarılmış hâli. 1993 yılında aramızdan ayrılan fellini bu şekilde anılmış.

    46. cannes film festivali
    bu poster çok güzel. sinemanın en kıymetlilerinden bazıları yer alıyor. alfred hitchcock ve en iyi filmlerinden biri olan notorious'dan bir an.; cary grant ve ingrid bergman'ın aşk tazeledikleri o an.

    45. cannes film festivali
    bu posterin hikâyesini aradım ama bulamadım. eğer sonradan bir değişikliğe gidilmediyse ya da çok kısa sürede çalışmalar yapılıp poster hazırlanmadıysa, büyük bir tesadüf olarak festivalden bir gün önce vefat eden marlene dietrich o yılki postere taşınarak onurlandırılmış. marlene dietrich, sinemanın en büyük yıldızlarından biridir. ona özel bir çalışma yapılma ihtimalini o yüzden eleyemedim.

    44. cannes film festivali
    film şeritlerinin kırmızıya halıya dönüştüğü, 44'ün palmiye yapraklarıyla hemhal olduğu bir poster. philippe and pascal lemoine imzalı.

    43. cannes film festivali
    palmiye yaprağına uzanan el temalı poster castella traquandi imzalı.

    42. cannes film festivali
    ludvic'in ellerinden çıkan poster bir şeyler anlatmaya çalışıyor fakat bir türlü anlatamıyor.

    41. cannes film festivali
    yine film şeritlerinin havada uçuştuğu konsept üzerinden bir insan sureti ve yine mavilik dikkat çekiyor. maviliği gökyüzüne veya denize yormak mümkün. zaten ikisi de özgürlüğü çağrıştırıyor. timo timar çalışması.

    40. cannes film festivali
    film karesi olarak kare kare bakıldığında cannes yazısına doğru uçuş yapıp yavaşlayan ve sonra hızla uzaklaşan bir martı dikkat çekiyor. henry cueco imzası taşıyor.

    39. cannes film festivali
    information et strategie tarafından tasarlanan poster gerçekten çok başarılı. sinemanın ikonik kişileri, anları ve filmleri var. tek posterde sinemanın resmi geçidini yapmayı başarmışlar. north by northwest'ten charlie chaplin'e, singin' in the rain'den rear window'a kadar neyi ararsak bulabiliyoruz.

    38. cannes film festivali
    birkaç fotoğrafı birleştirerek hareketli fotoğraf oluşturma yöntemi ile sinemanın en ilkel hâlini tasarlayan eadweard muybridge'e bir saygı duruşu olan poster yine information et strategie imzası taşıyor.

    37. cannes film festivali
    alexandre trauner 'ın les enfants du paradis filmine dair çalışmasını poster hâline getirilmiş.

    36. cannes film festivali
    akira kurosava'nın kagemusha filmi için yaptığı bir çizim bruno ducourant tarafından postere uyarlanmış.

    35. cannes film festivali
    federico fellini'ye ait bir çizim. elbette aklımıza direkt e le nave va filmi geliyor.

    34. cannes film festivali
    michel landi'ye ait çalışmada film şeritlerinden oluşan bir elbise dikkat çekiyor. kadın figürünün dudak yapısı, saç modeli ve omuz hareketi göz önüne alınırsa esinlenilen kişi muhtemelen marilyn monroe.

    *** 33. ve 34. festivalin posterleri aynı. sebebine dair bir bilgiye ulaşamadım.

    32. cannes film festivali
    ilginç bir çalışma olan poster michel folon imzalı.

    31. cannes film festivali
    yine michel folon'a ait olan poster sade bir tasarıma sahip.

    30. cannes film festivali
    sinemanın kutsallığı ve çıplaklığın önemsizliğine dikkat çeken poster wojciech siudmak imzası taşıyor.

    29. cannes film festivali
    wojciech siudmak'ın bir başka posterinde yine çıplaklık dikkat çekerken sinema bu sefer bir inci tanesine benzetiliyor.

    28. cannes film festivali
    dune'ün polonya baskısı için hazırlanan çalışmaya kendi dokunuşunu katıp farklı bir yorum getiren kişi yine wojciech siudmak.

    27. cannes film festivali
    georges lacroix'a ait posterde kırmızı koltukların arkasındaki denizden anladığımız üzere direkt festivalin kendisini merkez almış. kanatlı göz ise enteresan ve dikkat çekici. sinemanın açtığı yollara da zihinde tetiklediklerine de yorumlanabilir.

    26. cannes film festivali
    jl castelli'ye ait fotoğraf jouineau bourduge tarafından poster olarak tasarlanmış. görünen o ki yetmişli yıllarda cannes'ın deniz kenarında olduğunu kanıtlamak için epey uğraşılmış.

    24. ve 25. festivallerle ilgili karmaşık bir durum var. 25. yıl posteri cannes'ın resmi sitesinde yok. aratınca şöyle küçük bir poster çıkıyor. belli ki resmi poster bu. ancak resmi sitede ''24. film festivali'' olarak görülen kısımdaki posterin üzerinde dev gibi 25 yazıyor. buradaki 25 muhtemelen festivalin ''25. yılı'' olması. çünkü 1948 ve 1950 yıllarında bütçe yetersizliğinden dolayı festival düzenlenmiyor.

    23. cannes film festivali
    rene ferracci'ye ait bir çalışma.

    22. cannes film festivali
    klaketi merkeze alan poster yine nispeten basit tasarıma sahip.

    21. cannes film festivali
    uzak doğu esintilerinini sebebini çözemediğim posterin tasarımcısı henri beaugendre.

    20. cannes film festivali
    romen rakamlarının (xx-20) projeksiyon ışıklarını andıran görüntüsüyle güzel bir etki bırakan posterin tasarımcısı rene ferracci.

    19. cannes film festivali
    yine 24. ve 25. edisyonlardaki durum burada da geçeri. gerçekleştirilen 19. festival olmasına rağmen, festivalin 20. yılı olması nedeniyle posterde 20 yazıyor. feracci'nin çalışması.

    18. cannes film festivali
    birkaç yıllık aranın ardından yeniden ülke bayrakları temasına dönüldüğü dikkat çekiyor.

    17. cannes film festivali
    jean-claude moreau imzalı posterde, film şeritlerinin bir şekilde tasarıma dahil edildiğini görebiliyoruz. festival deyince film şeridi geliyormuş akla.

    16. cannes film festivali
    muhteşem çizgilere ve inceliğe sahip olan posterin tasarımcısı jean-denis maillart. festival tarihinin en iyi posterlerinden biri.

    15. cannes film festivali
    a.m. rodicq'ın tasarımı ise van gogh'un yıldızı gece'sini anımsatıyor. belki de ondan esinlenmiştir.

    14. cannes film festivali
    rodicq'in başka bir yıldızlarla bezeli çalışması.

    13. cannes film festivali
    jean-denis maillart'a ait poster yine keskin estetiği ile öne çıkıyor. kuşların, çiçeklerin ve palmiye yaprağının karmaşık görüntüsünün uyumu gerçekten çok güzel.

    12. cannes film festivali
    western filmlerini anımsatan poster, bu açıdan bakıldığında festival posterleri içinde eşsiz. böyle bir tema veya western'i andıran başka bir poster bulunmuyor. jouineau bourduge'a ait.

    11. cannes film festivali
    raptiye ya da iğne görünümlü çizgileri uzun süre inceledikten sonra tamamaen rastgele olduklarına karar verdim. posterin sahibi pon't.

    10.cannes film festivali
    yeniden estetik bir kadın teması etrafında ve yine bayraklarla şeritler postere taşınmış.

    9. cannes film festivali
    festivalin uluslararası kimlik kazanmaya çalıştığı yıllarda farklı ülke bayrakları marcel huet tarafından film şeritlerinin değişik kullanımı ile birleştirilmiş ve ortaya ilginç, özgün bir çalışma çıkmış.

    8. cannes film festivali
    marcel huet'in, uluslararasılığı vurguladığı bir başka poster.

    7. cannes film festivali
    cannes'ın kameranın ucunda/içinde yer aldığı şık çalışma piva'ya ait.

    6. cannes film festivali
    yıldızlı gece temasının ilk kez kullanıldığı poster jean-luc'a ait.

    5. cannes film festivali
    jean don'a ait olan özgün tasarım kendisinden sonra yapılmış onlarca poster düşündüldüğünde oldukça başarılı bir temaya sahip. bayraklar yine ön planda.

    4. cannes film festivali
    paul colin'in çalışması deniz temasıyla öne çıkıyor.

    3. cannes film festivali
    kadın, film makarası ve ülke bayrakları birlikteliğinin fitilinin ateşlendiği poster. g.c. chavane'e ait.

    2. cannes film festivali
    kameranın merkezde olduğu ve onun da merkezine şehrin bulunduğu poster jean-luc'a ait. festivalin ilk yılları olduğu için konum belirtme gereği duymuşlar. zamanın imkanlarıyla konum atmışlar.

    ilk festivale ait 3 farklı poster görünüyor.
    1 - leblanc
    2 - paul colin
    3 - remy hetreau

    bir de 1939 yılında planlanan fakat savaş nedeniyle ilk önce ertelenip daha sonra tamamen iptal edilen bir festival ve posteri var. gerçekleşebilse ilk festival olacakmış.
    1939

    ingrid bergman, juliette binoche, jean-luc godard ve federico fellini iki kez postere taşınmış.
    ilk yıllarda uluslararası kimlik kazanmak adına bayraklar sürekli ön planda tutulmuş.
    film şeridi çok sık kullanılmış. posterlerin yarısından fazlasında var.
    yıldızlı gece teması da sanatçıların favorisi olmuş.
    cannes'ın coğrafi konumuna (deniz kenarı) nedenini anlamadığım şekilde fazlaca önem verilmiş.

    kişisel favorilerim: 75., 73., 70., 67., 65., 62., 59., 46., 39., 38., ve 16. festivallere ait posterler.
  • 75. cannes film festivaline canlı bağlantı ile katılan volodimir zelenski, chaplin göndermesiyle “insanların nefreti geçecek ve diktatörler ölecek ve halktan aldıkları güç halka dönecek” sözleriyle tüm salonun ayakta alkışlaması ile güçlü bir açılışa imza atmıştır.
hesabın var mı? giriş yap