• canon'un 2007 yılı itibariyle duyurduğu lensi, çok hızlı olmasının yanı sıra çok da tuzlu.
    6 gruptan 8 optik eleman barındıran lens 8 bıçaklı diyaframa sahip ve f16 ya kısılabiliyor, 0.45m den netleme yapabilen lens 0.15x büyütme oranına, 72mm filtre çapına, 85.8 x 65.5mm boyutlar ve 590gr ağırlığa sahip.
    yapılan testler, kullanıcı yorumları her ne kadar optik kalitesi yüksek olsa da, gösterdiği optik performanstan ötürü fiyatını haketmediği yönünde. l serisi sabit objektifler içerisinde son sıralarda.

    http://www.usa.canon.com/…egoryid=152&modelid=14259
    http://www.canon.com/…standard/ef_50_f1.2l_usm.html
    http://www.dpreview.com/…06082415canon50f12lens.asp
    http://www.fredmiranda.com/…305&sort=7&cat=2&page=2
    http://www.the-digital-picture.com/…ens-review.aspx
    http://www.luminous-landscape.com/…/rebel xti.shtml
  • türkiye'de yaklaşık 4000 liraya satılan lens. zaten yurtdışında da 1600 dolar civarında fiyatı.*
  • f1.2 de obje kenarlarinda cok ciddi renk dalgalanmasi(fringing) meydana getiren lenstir.. ve ustelik l serisi olmasina ragmen...
  • başta iki öne çıkan olmak üzere bir kaç sebepten dolayı hakkındaki yorumları okurken dikkat etmek gereken lens.

    birincisi alternatifleri... bu lensin iki tane çok net rakibi var.canon ef 50mm f/1.8 ve canon ef 50mm f/1.4 usm. bunların 1.8 olanı canon'un neredeyse en ucuz lensi. diğeri ise canon ef 50mm f/1.2l usm'nun neredeyse 1/10 fiyatına satılıyor. bu durumda 1.2 lensi değerlendirirken bağımsız olarak kalitesini değerlendirmek yerine bu iki lens ile arasındaki fiyat farkına değer mi değmez mi şeklinde tartışmak kaçınılmaz. değer mi?

    her üç lensi de kullanmış ve son olarak 1.2 ile hayatına devam eden biri olarak kısa cevabım çoğu kişi için hayır. ancak fiyattan bağımsız konuşursak piyasadaki en iyi 50mm lens gene de canon ef 50mm f/1.2l usm.

    1.4 ile kıyaslarsak, diyafram avantajı zaten sadece tek stop. 1.4 ve 1.6'da iki lens arasındaki temel farklılıklar bilhassa renk ve kontrastta göze çarpıyor.canon ef 50mm f/1.4 usm'da resimler "washed out" görünürken canon ef 50mm f/1.2l usm'nin renk yaratımı çok daha başarılı. iki lens ile çekilmiş resimleri karşılaştırırken en göze çarpan konu bu. evet belki bu fark kısmen ve bazen "post processing" ile kapatılabilir ama her zaman bu mümkün olmuyor.

    bokehise gene 1.2 lenste çok daha etkileyici. 1.8 ve altı lenslerde bu lensten daha güzel bokeh, yani arka plan bulanıklığı yaratan bir lens bence yok.

    son olarak benim gözlemim odaklama hızında da canon ef 50mm f/1.2l usm daha avantajlı. ancak bu minimal.

    canon ef 50mm f/1.2l usmlensi canon 5dmkiii'da kullandığımı da belirterek devam edeyim.

    şimdi ikinci konuya geçelim. "hızlı" yani düşük diyafram değerlerine açılabilen lenslerle ilgili genel bir sorun var. özellikle 1.6 ve altı diyaframda çekilen resimlerde "odak alanında" olan derinlik çok kısa. örnek vermek gerekirse 50mm lens ile f1.2 ile bir buçuk metre uzaktaki bir nesnenin resmini çekerken "depth of field" sadece 6.5 cm. f değerini 4'e çıkardığınızda aynı değerlerle odak derinliği 21 cm'e çıkıyor.

    bu durum lensi yorumlayan kişinin beklentisini ve yeteneğini de düşünmemiz gerektiği gibi, söz konusu lensin ellerindeki kopyasının ne kadar düzgün ve hatasız olduğunu da hesaba katmamızı gerektiriyor. bunu bir diğer sahip olduğum lens canon ef 24mm f/1.4l usm yorumlarında da farketmiştim. özetleyeyim:

    bu kadar düşük diyaframlarda odaklama hataları çok daha fazla olacaktır. f 5.6 gibi bir değerle çektiğiniz fotoğraflarda da, otomatik odaklamada, her zaman birebir odak sağlayamayabilirsiniz. ancak hata payı, yani odak derinliği fazla olduğundan göze çarpmaz. f 1.2 gibi bir değerde ise 1-2cm'lik bir kayma bile iyi odaklanamamış resimler yaratabilir. özetle bu tür lenslerde odaklama hatalarının daha fazla olması kaçınılmaz bir durumdur.

    bu da lensi kullanan kişinin yeteneğini de işin içine katıyor. ek olarak kullanılan gövdeyi ve odaklama sistemini de. ve en önemlisi lensin iyi bir kopyasına sahip olup olmadığınızı da. anladığım kadarı ile bu lensin 2011 ve sonrası üretimlerinde hatalı ürün sayısı çok daha az. ancak gene de ek olarak gövdenizde bu olanak varsa, lensin odaklama hatalarını "micro-adjustment" ile düzeltmek mümkün.

    denebilir ki neden bu şikayetler canon ef 50mm f/1.8 ve canon ef 50mm f/1.4 usm' de bu kadar yok. bu da işin psikolojik boyutu. nasıl ki l serisi pahalı lenslere çok para verenler hata yaptıklarını itiraf etmemek için ekstra övgü eğilimindelerse, 200-300 tl maliyetli bir lensi alanların da ellerindeki lensi çok ince eleyip sık dokuma, performansına hata bulma, en zor koşullarda deneyip inceleme gibi bir tutumları olmuyor. "bu paraya gayet iyi" demek çok doğal bir sonuç. dolayısı ile 1.500 usd maliyetli bir lenste en ufak hata büyütülürken, ucuz lenslerden beklenti çok olmadığından eldeki ile memnun olunuyor.

    özetlemek gerekirse, gerçekten de bu lens l serisinin en arka planda kalmış lenslerinden biri. ancak bunun sebebi lensin "yetersizliği" değil, ucuz alternatiflerinin "iyi" performansları. ek olarak ben elimden geldiği kadar yorumları okurken ya da hatta lens elinize geçtiğinde, aklınızda olmasında fayda olacak noktaları özetledim.

    50mm en çok kullanılan lenslerden biridir her fotoğrafçı için. eğer 50mm'de en güzel resimleri çekeceğiniz lensi arıyorsanız, en ufak bir kalite artışı sizin için paha biçilmezse, ya da "para sizin için sorun değilse" alacağınız lens bu olmalı. ancak eğer elinizde canon ef 50mm f/1.4 usm varsa, ve bu saydığım kriterlere uymuyorsanız o zaman paranızı başka bir lense harcamanız daha akıllıca olabilir.
  • leica noctilux f/0.95 ile karşılaştırılan lens.
    http://www.youtube.com/watch?v=twu8dpto5kg
  • açıkçası bıçaklarıymış, materyaliymiş filan bunları neden konuşuyoruz pek anlamıyorum. mesela, aynı şekilde, hoparlörün özelliklerine bakıp bir sürü para veren insanlar var, oysa konu o hoparlörün sesi kulağa nasıl geliyor, o değil mi?
    aynı şekilde, lenslerde de en önemli özellik, bence kullanım kolaylığı ve ortaya çıkan sonuçlar.
    ef stm, ve l serisi giriş lensleri kullanıyorum. bu lensler için diyeceğim, gayet güzel ve hızlı lensler. gerçeğe yakın fotoğraf çekiyor.
    ama 50mm f1.2l, fotoğraf çekmekten çok, anı sensöre yansıtıyor. hani sanki araba bir lens, vinyet, büyütme filan yok, hiç bir lens olmadan görüntü kameraya gelmiş.
    tek kusuru, fiyatı :(
    en yakın zamanda rf 50mm f1.2yi deneyeceğim, hele şu yasaklar bir bitsin :)
hesabın var mı? giriş yap