• canon'un büyük olasılıkla 29 haziran 2017 tarihinde tanıtacağı aps-c sensörlü dslr. muhtemelen sahip olduğu güncel teknolojik özellikleri, hafif gövde ağırlığı ve boyutlarıyla canon eos 100d'nin (mart 2013) halefi olacak cihaz. sızdırılan özellikleri şu şekildeymiş:

    renk seçenekleri: siyah, gümüş, beyaz
    24.2 mp'lik aps-c format sensör
    digic 7 görüntü işlemcisi
    dual pixel cmos af teknolojisi (kesin değil)
    5 kare/sn seri çekim
    geniş açılı 3" dönebilen dokunmatik ekran
    wi-fi
    bluetooth
    batarya: lp-e17 (1040 mah)
    boyutları: 122.4 x 92.6 x 69.8 mm
    ağırlık: 453 gr

    gelelim selefi canon eos 100d ile kıyaslamasına... canon, eos 100d modelini 2013 yılının mart ayında tanıttı. (canon eos 700d ile birlikte) o günden bu yana canon adına çok şeyin değiştiğini söylemek yanlış olmaz. 100d modelinin sensörü 17.9 mp çözünürlüğe sahip iken 200d modelimde bu değer 24.2 mp'e çıkmış durumda... ayrıca cihazın kalbinde yer alan digic 7 görüntü işlemcisi'nin daha yeni bir aps-c sensör'e hayat vermesi daha yüksek iso başarımı demek.
  • selefi canon eos 100d'nin benzeri bir fiyat/performans yakalarsa hiç tereddüt etmeden satın almak istediğim kamera.

    100d ile ilgili çok şeyler söylenebilir, ki söyleyen söylemiş zaten ama özetle yaklaşık 3 senedir kullanıyorum ve çok memnunum. fakat hepsinden öte asıl kompaktlığı ve taşınabilirliği benim için en önemli özelliği idi. ki 100 kilo adamım, hiç de birilerinin yazdığı kadar ufak olup elimde filan kaybolmuyordu, gayet tam ele avuca oturan bir modeldi (gerçi asıl ben o klasik dslr gövdeleri de oldum olası büyük bulurum)...

    şimdi 200d'nin de reklamından gördüğüm kadarıyla; benzer boyutuyla hem kompakt özelliği, hem de 100d'de bulunmayan çevrilebilir ekranı, ve de wi-fi ve hatta bluetooth özellikleri ile uzun süre kafamı meşgul edecek gibi duruyor. aynasız modellere pek alışamadım ve bu tarz biraz daha kompakt bir ürün uzun zamandan beri bekliyordum. bu arada türkiye'de ön sipariş şimdiden verilebiliyormuş bile ama ben yine de biraz bekleyeceğim, yurtdışı fiyatı sadece gövde için 549 usd yazıyordu bir websitesinde, avrupa (ispanya) fiyatına da baktım şimdi belki oradan tax free ile alırım diye ama temmuz ortası 720 euro ile satışa çıkıyor, 18-55 lens ile. hani beklenebilir biraz daha, fiyatı birazcık daha düşsün diye.

    edit: bir de 100d ile kıyaslama gibi olmuş bir inceleme yazısı buldum; çok ufak bir farkla biraz daha büyükmüş 200d... https://www.dpreview.com/…on-eos-rebel-sl2-eos-200d
  • yeni sensörü ile eos 100d nin görüntü kalitesi ve sabit arka ekran gibi eksiklerini kapatacak bir makineye benziyor.
  • canon'un segmentasyonuna kurban gitmiş model.

    bugün orta seviye cep telefonlarında bile iyi kötü 4k video görüyoruz. artık 4k video özelliği olmayan fotoğraf makinası tüketiciye hakarettir.

    uzun süreli 100d kullanıcısı olarak bu seriyi sorgulamaya başladım. alırken çok hevesliydim. taşınabilir olması beni çok cezbediyordu. fakat atladığım bir konu var ki, gövdeyi ne kadar ufaltırsanız ufaltın sonuçta lensler tam boy dslr lensleri. bu modele canon'un ef ve ef-s lenslerini takabiliyorsunuz. 100d yazımda belirttiğim gibi bazı kaliteli ve hafif ef-s lensleri 100d ve 200d ile çok iyi anlaşıyorlar (örnek vermek gerekirse canon 10-18, 55-250mm, 24mm pancake, 40mm pancake, 50mm f1.8 gibi). bu lenslerin bayonetleri plastik oluyor, hafif oluyorlar, dolayısıyla bu gövdelerle uyumlu oluyorlar fakat aynı zamanda bu gövdeye canon 70-200 f2.8 lensi de takabiliyorsunuz. o zaman lensin ağırlığı gövdenin yaklaşık 4 katı oluyor. fiyatı da cabası. dolayısıyla canon'un ef lenslerini bu gövdede kullanabilmek güzel bir hayal olsa bile pratikte mantıklı değil. zaten 70-200 lens kullanmak istiyorsanız ve alabiliyorsanız 100d veya 200d kullanmazsınız. gidip paşa paşa 5d gövde alırsınız.

    neyse konuyu dağıtmayayım, canon aynasız pazarına epey geç girdi. girmekte uzun süre direndi. hatta ben 100d gibi bir gövde duyurunca canon'un stratejisinin bu olacağını düşünmüştüm. ufak slr gövdeler. fakat hemen ardından eos m serisini duyurdu ve burada bana ilginç gelen bir karar verdiler. bayoneti değiştirdiler. bu da canon eos m gövdelerde geleneksel canon ef ve ef-s lensleri kullanamayacakları anlamına geliyordu. rakipleri senelerdir aynasız pazarındaydılar ve lens çeşitliliği konusunda canon ve nikon karşısında eziliyorlardı. canon çok geç girdiği pazara sıfır lens portfoyu ile giriyordu. bu bana başta garip geldi ama şu an ne yapmaya çalıştıklarını anlayabiliyorum. çünkü canon o zamandan bu yana oldukça fazla sayıda lens ve gövde duyurdu. aradaki zaman farkını kısmen de olsa kapattı. elbette sony'nin başlarda yaşadığı sıkıntıları yaşıyor. lens çeşitliliğini arttırmak. fakat sahip olduğu teknoloji ile bu işi halletmesi sony kadar uzun sürmeyecek gibi. ha canon niye yaptı bunu, çünkü ef-m lensler, gövdeleri gibi ufak ve hafif. eğer canon eos m gövdelerde ef lensleri kullanmaya karar verseydi, gövdeler ufak, lensleri kocaman anlamsız bir şey ortaya çıkacaktı. tıpkı 100d ve 200d gibi. ben de bu seriyi tam da bu yüzden sorgulamaya başladım.

    100d alırken aynasız gövde tercihi yapmamamın en büyük sebebi optik vizördü (bir de elimdeki canon lenslerinden dolayı). çünkü o dönemki elektronik vizörlerin çözünürlükleri yetersiz ve kesinlikle optik vizörlerin yerini tutmuyordu. oysa şu anda evf'lerin çözünürlükleri arttı ve düşük ışık koşullarında optik vizörlerinden daha efektif çalışıyorlar. çoğu insan boyutunun yanında evf kullanabilmek için aynasız gövdelere geçiyor.

    şu anda ilk defa makine ve lens alacak birine, birinci önceliği taşınabilirlik ise 200d yerine aynasız gövde öneririm. sebebi de yukarıda dağınık şekilde anlattığım lens mevzusu. gövdeniz ufak olacak ama lensleriniz büyük olacak. bu iyi bir taşınabilirlik oranı sunmuyor. 100d ve 200d'si olan herkes mutlaka canon'un 2 adet pancake lenslerinden birini edinmeli (bende 24mm var). çoğu zaman dışarıya sadece bu lensi alarak çıkıyorum. ama bu lensler hem çok kaliteli değil, hem de istediğiniz açıyı vermiyor. canon bu seri için özel, ufaltılmış zoom lensler çıkartsa keşke ama çok önem verdiği ve geri dönüş aldığı bir seri olduğunu düşünmüyorum. öyle olmasa ilk modelini çıkarttığı bir seriyi güncellemek için 4 sene beklemezdi. ben hatta 200d'nin çıkmasına şaşırdım, seriyi 100d'de sonlandırıp, taşınabilirlik isteyenleri eos m serisine yönlendirecekler diye düşünmüştüm. nitekim belki de seri 200d ile sonlanmış olabilir zira yeni model çıkartacaklarsa adı 300d olamayacak (250d yaparlar belki).

    aynasız olarak sony çok başka bir yerde duruyor. canon'un yaptığı gibi bir segmentasyona gitmiyor. elinde ne varsa koyuyor, aldığınız ürünler kırpılmış, bilerek sakat bırakılmış ürünler olmuyor. en azından şimdilik. özellikle full frame aynasız konusunda sony rakipsiz. a7 serisi eşsiz bir yerde duruyor. profesyonellerin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayabilecek bir seri bu. amatörler için de a6300 ve a6500 şimdilik harika modeller. 4k video konusunda çok ileri seviyedeler. dinamik aralıkları çok geniş. fiyatları aşırı pahalı. lens seçeneği oldukça kısıtlı ve çok sık güncelleniyor. aldığınız model bir anda eskimiş olabilir. bu açıdan müşterilerini epey hayal kırıklığına uğratmış olmalı.

    canon eos m serisi de yatırım yapılabilir bir noktada. video konusunda sony kadar iddialı değil. duyurulduğu günden bu yana çok fazla model ve lens alternatifi çıktı. sony'e nazaran oldukça ekonomik modeller de bulabiliyorsunuz. lens seçeneklerini hala kısıtlı. ihtiyaç duyarsanız adaptör ile canon lenslerini de kullanmaya başlayabiliyorsunuz. 4k video takıntınız yoksa, fiyatlarından ötürü sony a6300 ve a6500 yerine tercih edilebilir. sadece, şimdilik m5 dışındaki modellerde herhangi bir vizör bulunmuyor. bunu alacaklar daha çok ekranı çevirerek selfie kamerası olarak kullanır diye düşünüyorlar sanırım. tabi bunda gövde boyutlarının sony'den daha ufak olması da yatabilir. evf boyutu büyüten bir etken olabiliyor.

    aynasız deyince ilk akla gelen format olan micro four thirds'in ülkemizdeki tek temsilcisi olympus'da om-d serisi ile tercih edilebilir. baktığımız zaman en geniş lens seçeneği burada. sadece olympus'un bile harika bir lens portfolyosu var. üstelik hem amatörleri fiyat olarak hem de profesyonelleri kalite olarak tatmin edecek düzeydeler. en ufak gövdeler ve en ufak lensler burada. çok ufak boyutlarda inanılmaz zoom lensler kullanabiliyorsunuz. bunlar elbette ufak algılayıcı ile mümkün oluyor. burada dezavantaj, şu anda tüm modellerde 16mp çözünürlüğe mahkumsunuz. algılayıcı ufak, dolayısıyla düşük ışık koşullarında iso noise olarak dezavantajlı olacaksınız (sony bu konuda efsane). ama amatörseniz ve her yere taşıyabileceğiniz ufak ve ucuz bir kameranız olsun istiyorsanız olympus en iyi seçeneği sunuyor size.
  • cep telefonundaki 4k ile dslr 4k karşılaştırabilenlerin ahkam kestiği makinemdir kendisi bu makineyi de 5d ile karşılaştırmak saçma olur, eos100d ufak ama içi boş bir cihazdı, 200d günümüz ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış atom karınca tabiri caizse.filanca özellik yokmu denince alınan cevap filanca üst modelde hediyesi şu kadar oluyor.

    tek eksiği dahili gps yok , telefondan alması gerekiyor bilgiyi, bluetooth ile sadece canon aksesuarları konuşabiliyor(kılavuzunda bluetoth bahsi sadece bir aksesuar kısmında var, başka hiç bir bilgi yok), wifi ile gps kullanmak telefon bataryasını çabuk bitirir.

    edit:sadece bluetooth low energy modu destekleniyormuş, onuda çözdüm.
  • ilginç şekilde türkiye'de ve yurt dışında 200d'yi inceleyen herkes makinaya bayılmış, öve öve bitiremiyorlar. olumsuz özelliklerinden veya şu da olsaydı keşke diyen neredeyse yok. yeni başlayanlara önermişler. oysa bana kalırsa önceki yazımda da değindiğim gibi canon'un epey sakat çıkardığı bir model oldu 200d. çünkü bu seriyi inceleyenlerin atladığı bir detay var. 200d canon'un başlangıç seviyesi insanlara önerdiği/hedeflediği bir model değil. öyle olsa 80d ile aynı algılayıcı, digic 7 işlemciyi koymazdı diye düşünüyorum. 200d fotoğraf kalitesi epey yüksek bir makina, iyi lenslerle çılgın atacaktır. fakat;

    *2018 yılında 4k'sız bir fotoğraf makinası düşünülemez. şaka gibi video özelliklerini 1080p 30 fps'den 1080p 60 fps'e çıkartmışlar. sony kompakt kamerasına, cep telefonuna 1080p'de 960 fps koymakla meşgul.
    *hala 9 nokta af ve hala sadece 1 tanesi cross type. lan bari 9'una cross type yapın da bir şeyi geliştirmişler diyelim.
    *saniyede çekilen fotoğraf kare sayısını 3 kareden 5 kareye çıkartmışlar. geliştirme var ama yeterli değil. rakipleri taramalı tüfek gibi çekiyor. canon bu alanda yine çağın gerisinde kalmış.
    *boyutu ve ağırlığı biraz büyümüş. buna çok kızamıyorum, hareketli ekran, wifi ve bluetooth modülleri vs. belki fiziksel limitine dayanmış olabilirler.

    sevdiğim hiç mi özellikleri yok, elbette var. zaten inceleyenler de bunları ön plana çıkartmışlar.

    *pil ömrü 650 fotoğrafa çıkmış, 100d'de 350 fotoğraf civarındaydı. böyle ufak pil kullanılmak zorunda kalınan ufak bir gövde için kabul edilebilir bir rakam. yedek pil alınırsa tüm gün idare eder.
    *hareketli ekran güzel olmuş.
    *wifi ve bluetooth güzel gelişmeler.
    *boyutu ve ağırlığı artmasına rağmen hala cezbedici. şu anda bundan daha ufak ve hafif güncel dslr var mı bilmiyorum. varsa da bunun kadar gelişmiş olacağını düşünmüyorum.
    *grip derinliği arttırılmış. 100d'de hiç şikayet etmemiştim ama bunda daha da iyi olacak sanırım.
    *canon'un bu seriye elindeki en gelişmiş aps-c algılayıcısını ve en üst işlemcisini koymasını seviyorum.

    canon'un yaptığı bir tane güzel iş var, o da fiyat. body olarak yurt dışında 550 usd'ye satılıyor. bu da güncel kura göre 2.200 tl yapar. türkiye'de gövde fiyatı 2.600 tl civarına satılıyor. kabul edilebilir bir fiyat politikası. ilk entry'de bahsettiğim tüm rakiplerinden daha ucuz. üstelik rakipleri çıkalı çok oldu ama elbette hepsi canon 200d'den daha yetenekli makinalar.

    bir fotoğraf makinasından isteyebileceğiniz çok fazla şey var. pentaprism vizör istersiniz, 2 tane ayar tekeri istersiniz, 1/8000 enstantane hızı istersiniz. ama işte hepsini koyunca zaten 80d ortaya çıkıyor, gidip onu alabilirsiniz. ama yukarıda saydığım eksilerin canon'un bu gövdeyi bu fiyata satabilmesinde ne kadar payı var merak ediyorum. 4k fiyatı çok mu arttıran bir etmen mesela? bana hiç inandırıcı gelmiyor. düşük bitrate'li, croplu da olsa 4k video çözünürlüğü konulabilirdi. c serisi etkilenmesin diye mark 4'e bile croplu 4k koyan bir firma olunca insan şüpheye düşüyor.
  • sony a6000 ile kıyaslanan canon'un 2017 çıkışlı kamerası. hakkında bilgi edinmek istediğim kameradır aynı zamanda. buyrun buraya alalım

    (bkz: #82883527)
  • (bkz: kedicik)
  • son zamanlarda çıkmış ve fiyat/performans oranı en yüksek dslr fotoğraf makinesidir. sadece dual pixel cmos af netleme özelliği bile yeter de artar. bunun yanında 24,2 mega-piksel oluşu ve 1080p çözünürlükte, 60 fps hızında video çekebilmesi bu makineyi tam anlamıyla fiyat/performans canavarı yapıyor. eğer fotoğrafçılığa yeni giriş yapıyorsanız kesinlikle en doğru tercih eos 200d'dir. bu arada unutmadan 200d'nin en ilginç özelliği ise piyasadaki en hafif dslr oluşudur.

    not: benzer özelliklerde ama kabaca birkaç tık daha kaliteli bir makine almak istiyorsanız nikon d5600 veya canon 800d tercih etmelisiniz.
hesabın var mı? giriş yap