• canon'un dün itibariyle duyurduğu, m serisi aynasızlar arasında 4k video çekebilen ilk aynasız fotoğraf makinesi.

    canon eos m50 fiyatı ve özellikleri itibariyle youtube gibi platformlarda vlog ağırlıklı içerik üretenler hedeflenerek çıkarılmış bir model gibi görünüyor.

    canon eos m50 incelemesi fotografium blog'da yer alıyor.
  • canon lens ailesine yatırım yapmış fotoğrafçıların 4k video çekme konusunda seçenekleri çok fazla değildi. 5d mark 4, 4k dosya boyutunun çok büyük olması crop faktorü gibi nedenlerle mark 3'ten sadece video nedeniyle geçiş yapacakları düşündürüyor. örneğin sony full frame aynasız makinalarda 24fps'de cropsuz 4k çekilebiliyor ve dosya boyutuda gayet makul. bu geçiş döneminde elinde birden fazla l serisi lens olan 5d mark 3 sahibi birinin satın alabileceği bir seçenek bence m50. evet doğru çok faha fazla crop olacak belki ama bilmiyorum belkide en doğrusu malı mülkü satıp sony'ye ya da fuji'ye geçmek. canon bağımsız filmcilerin yüzünü artık güldürebilen bir marka olmaktan çıktı ya da çıkmak istedi...
  • canon'un aynasız 4k video çekebilen fotoğraf makinası rekabetini ucundan da olsa yakalamasını sağlayan minik canavarı. crop faktörlü bir makina ve ayrıca 4k çekerken bir de onun crop'u ekleniyor, bu durum kötü, ancak test edenler renklerinden ve performansından memnun görünüyor. mark 2, mark 3, kullanıcıları ikinci makina olarak düşünebilir çünkü lens adaptörü gayet alınabilir bir fiyatta.

    özet özellikler:

    24.1mp aps-c cmos sensor
    dıgıc 8 ımage processor
    2.36m-dot oled electronic viewfinder
    3.0" 1.04m-dot vari-angle touchscreen
    uhd 4k and hd 720p120 video recording
    built-ın wi-fi with nfc, bluetooth
    dual pixel cmos af
    extended ıso 51200, 10 fps shooting
    combination 5-axis ımage stabilization (dijital stabilizasyon)
  • vlog çekmeye başlamak için hem kaliteli hem de hafif bir makine arayanlar için son zamanda çıkan en ideal makine diyebilirim. 4k video da çekiyor. gerçi 4k çekimlerde biraz crop yapıyor bu biraz can sıkıcı olabilir. ancak zaten 4k vlog çekmenin hiç bir manası yok. hem onu yazdıracak kartım yok, yedekleyecek harici diskim hem de bunu işleyecek bilgisayarım yok yani 1080p neyinize yetmiyor? hayli ışıksız ortamlarda bile çok iyi performans sergiledi. fiyat performans baya iyi, rahatlıkla tavsiye ederim.
  • eos m5 ve eos m6 sonrasında sonunda artık "olmuş" bir aynasız makine diyebilirim.

    https://www.canon.com.tr/cameras/eos-m50/

    m5’teki aşağı doğru açılan ekran değişmiş o da artık yandan açılır hale gelmiş hem de üstünde vizör var. fiyat performans olarak canon’un en iyi aynasız makinesi kesinlikle. lens çeşitliği az gözükse bile adaptör yardımıyla tüm canon lenslerini kullanabiliyoruz. ikinci eli kuvvetli. 80'den farklı lens çeşidiyle rakipsiz. 4k kısmında dual pixel odaklama çalışmıyor olması üzdü ama olsun.
  • satın almak için 200d ile arasında muallakta kaldığım makinedir. günlerdir dslr ve aynasız makineler arasında kazanan hangi taraftır diye araştırıyorum henüz karar veremedim. keşke ikisini de ödünç alıp deneme imkanım olsaydı. yeni çıkan daha iyidir diyerek m50 alacağım sanırım. kullanınca memnuniyetimi ya da şikayetlerimi yeniden yazarım.
  • 3900 tl'te şuradan aldığım aynasız fotoğraf makinası. bu fiyata nasıl satıyorlar emin değilim(yanlış fiyata satmışlar sanırım edit1 de açıkladım). örneğin amazon da aynı makina 18-150 lens ile (body 629usd + 18-150 lens 499usd) türk lirasına çevrilince bugünkü kurdan 5200 liraya yakın ediyor.

    her neyse makinaya gelirsek.

    iyi... güzel çekiyor. bir sürü özelliği var. yani muadili eşşek boyutlu aynalı makinayla aynı çekiyor. hatta video çekimi odaklama hızı filan efsanevi düzeyde diyebilirim...

    amaaaaa. gece çekimlerinde ışık parlaması olunca vizörde ve lcd ekranda yavaşlama oluyor. duruma göre vizör ve evf'nin fps acayip yavaşlayabiliyor. henüz buna bir çözüm bulamadım (edit5 e bakın lütfen). dolaşmadığım yabancı forum kalmadı diyebilirim. canon türkiye'ye mail attım henüz dönüş yapmadılar(sonra yaptılar detaylar editlerde). belki bir güncelleme ile düzelecek bir problemdir.

    problemdir diyorum 6d fotoğraf makinasıyla aynı ayarlarda gece çekimi yapmak istediğinde, ışık patlamalarında herhangi bir yavaşlık olmuyor lcd ekranda. (edit: çünkü aynalılarda bu yavaşlık olmuyormuş. nedeni altta yazıyor...)

    güzel makine vesselam. saniyede 10 kare çekme olayı çok güzel. ayrıca bir adaptör vasıtasıyla tüm canon lenslerini kullanabiliyorsunuz. 18-150mm lens gayet iyi. yakın çekim de uzak çekim de güzel.

    umarım şu ışık patlamalarındaki yavaşlık olayını giderirler. hoş diğer aynasız cihazlarda durum nedir bilmiyorum. birkaç gün içinde bir kaç model deneyip tekrardan bu entry'i düzenlerim.

    edit: bu entry'i yazdığım tarihten 2 gün önce aldım aleti. yukarıda örnek gösterdiğim site ürünün fiyatını 18-150 lens ile 5500 liraya çıkartmış. ürünü ben aldığımda büyük ihtimalle yanlış fiyattan dolayı 3900 e satıyorlardı tam emin değilim. oysa ki satın alırken 2 kere sordum aslında adama bu ürünü nasıl veriyorsunuz bu fiyata diye. ısrarlarıma rağmen fiyat budur diyince bende satın aldım ürünü...
    (bkz: dürüst alıcı)

    2. edit: canon amerikadan cevap geldi bu fps problemiyle ilgili. şöyle bir açıklama yaptılar, tatmin olmadım henüz...;

    aynalı makinelerde lcd yavaşlamıyor çünkü lcd açık olduğunda tam işlem gücünde çalışıyor "muş". fakat bu tam işlem gücü cihazda çok fazla ısınmaya sebep oluyor"muş". yani bizim aynasız makinelerde lcd veya vizör sürekli açık olduğu için ve ısınma yapmaması için bu görüntü işleme zımbırtısına yazılım olarak bir limit konul"muş,miş..."

    yani velhasıl kelam neredeyse tüm aynasız makinelerde gece ekstrem ayarlarda ve ışık patlamalarında yavaşlık olma sebebi normalmiş. ama mesela ne hikmetse sony a6500 veya r7 yavaşlamıyor...

    3. edit: alet güzel arkadaşlar. 18-150mm lens günlük kullanıma dair neredeyse tüm işlerinizi fazlasıyla görüyor. gece çekimleri nispeten iyi. nispeten diyorum düzgün ayarları yaparsanız çok iyi. ama gidip yarı profesyonel makinayı mal gibi otomatik ayarlarda kullanırsanız güzel kare yakalamanız (özellikle gece çekimlerinde) çok zor.

    4. edit: bugün mediamarkt da bir başka m50 test ettim. o cihazda bende olan hiçbir yavaşlama yoktu. fakat onda 15-45 lens takılıydı. (bendeki lens 18-150mm) uyumsuzluk lensten olduğunu düşünerek canon türkiye sorumlusu (bkz: mert gündoğdu)'ya problemi anlattım. kendisi de sağolsun beni ofise davet ederek probleme bir göz atalım dedi. bakalım bir kaç gün sonra onun yanına gidip bu yavaşlığın kaynağını bulacağız düşüncesindeyim. arkasından editlerim tekrardan... (4.editin editi olsun bu da; mediamarkt daki cihazı tekrardan test ettim. diyaframı yüksek olduğu için yavaşlamıyormuş namussuz. diyaframı kısınca o da yavaşladı...)

    5.edit: bugün canon'un kozyatağı ofisine gittim. orada (bkz: mert gündoğdu) ile randevum vardı. kendisi sağ olsun problemi detaylı inceleyebilmek için yardımcı oldu...

    kısaca;
    canon m50 de enstanteneyi yükseltip diyafram ve iso değerini düşürürseniz örn. 30" f3.5 iso100 ekranda parlamadan dolayı ciddi bir yavaşlama oluyor. bu canon'un test ettiğim tüm aynasız modellerinde böyle. şimdi şöyle bir sıkıntı var;

    kimse makina elindeyken 30 saniye enstantene ile fotoğraf çekmez. yani makina tripot üzerindeyken ekranın yavaşlaması çok problem teşkil etmiyor. ama sadece enstanteneyi 30 saniyeye çıkartınca yavaşlamıyor ki. örneğin bir mum arkasındaki kişi silüetini çekecekseniz fokuslama sırasında ayarların ne olduğuna bakmaksızın yarım denklanşör yapınca ekran ve buna bağlı fokus hızı düşüyor. problem mi evet ciddi bir problem.

    ikinci bir problem de video çekimlerinde. özellikle gece çekimlerinde karanlık biryerden aydınlık bir yere geçtiğinizde (ya da tam tersi) fps düşüyor ve cihaz doğru ışık ayarını yakalayana kadar fokus yapamıyor. problem mi evet bu da problem...

    piyasa değeri 5500 lira olan ve özellikle markası canon olan bir fotoğraf makinasına yakışmayan bir teknik problem...

    amma velakin;

    dedim bunu satayım... ne alacağım... hmmmm?

    işte bu fiyatlara bu özelliklerde bulabileceğiniz başka bir aynasız yok maalesef. alet güzel. neredeyse hiç bir sıkıntısı yok. bunun yarı performansını veren (örn.77d) aynalı modellerin boyutları eşşek gibi ve bir çok özelliği de bundan daha kötü...

    en nihayetinde saplantı şekilinde takıntı yaptığım bu yavaşlama olayını kabul ederek fotoğraf makinamı olduğu gibi kabul ettim.

    canon amerika, türkiye, dpreview, youtube ve bir çok platformda yaptığım çözüm arayışının gereksiz olduğunu kabul ederekten cihazın hala güzel ve satın alınabilir olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

    fakat 5.500 vereceğine 7000 verirsen git sony a6500 al.

    ya da boyut benim için önemli değil, zaten spor da yapmıyorum biraz kas olsun, eh biraz da yavaş çeksin dersen git 77d aynalı al aynı fiyata...

    son söz;

    alet güzel, parasını hakediyor. tek ama tek problemi şu saçma sapan durumlarda oluşan yavaşlık. pek zannetmiyorum ama belki ileride buna bir yazılım çözümü bulurlar. eğer üzerine 2000 lira daha koyabiliyorsanız a6500 alınabilinir. ya da aynalı bakıyorsanız aynı fiyata 77d alabilirsiniz.

    ama paranız varsa benim tercihim sony den yana olurdu. hatta çok paranız varsa 2 tane (bkz: a7iii) alabilir ve bir tanesini bana hediye edebilirsiniz.

    ama bana bu bütçe ile tekrar sorsalardı gene seçimim canon m50'den yana olurdu...
  • iphone'a samsung'a falan 4.500-5.000 tl veya daha üstü paraları bayılacağımız yere o parayı güzel bir fotoğraf makinesine gömerim diyerek delirip satın aldığım makinedir. elbette satın almaya bir günde karar vermedim. yeni bir cihaz olduğu için gelişmiş özellikleri olduğunu düşündüm ve yanılmadım. canon'un daha pahalı aynasız makineleri var ama açıkcası hiçbiri bunun kadar iyi değil.
  • mediamarkt'tan vlogger kitiyle satın aldığım aynasız fotoğraf makinesi.

    146 ayrı odak noktasıyla aynasız bir makine olmasına rağmen video ve fotoğraflarda çok başarılı. kamerayı sağa sola sallayarak odaklama yaptığınızda kaliteyi hissedebiliyorsunuz. makine aslında video için tasarlanmış kendini belli ediyor. ben de bu amaçla aldığım için şu ana kadar gayet memnunum.

    başta boyutunun küçük olmasına alışamadım açıkçası lakin zamanla çok hoşuma gitmeye başladı. fotoğraf ve video konusunda günlük hayatta tatmin edici bir cihaz. en başında portatif. bataryası 875 mah. diğer aynalı dslr fotoğraf makinelerinin neredeyse yarısı. ancak bu ufaklığa rağmen işinizi görebiliyor sizi kolay kolay yarı yolda bırakmıyor.

    kitten çıkan tripod oldukça ufak. yüksekliği bir karış. masa çekimlerinde işinizi görecektir. rode marka mikrofon ise çok kaliteli. elinize alınca hissediyorsunuz. ses emilimi ve netliği açık alanlar için tatmin edici.

    kanımca iyi bir cihaz ancak fiyatı biraz yüksek.
    o da malumunuz dolar kuru aldı başını gitti.
  • birkaç ay önce sony a6300 almıştım temel lens kitiyle 5.200 civarına. ancak ben araştırırken pek canon düşünmemiştim çünkü bu modelini hiç görmemiştim, dediğim gibi amatörüm ve ilk kez bu cihazlardan bir tane alacaktım. sony çok cezbetmişti beni.

    bugün türkiye’de vatan’da 4.500 liraya baya rode mikrofonla satılan vlogger versiyonunu gördüm. bence şu kurla bu fiyatlara çok iyi buldum.

    acaba bu iki makineyi de kullanan var mı? ben gidip 700 lira daha fazla verip hata mı ettim acaba? maksat öğrenmek, bilgilenmek. daha sonrasında insanlara doğru tavsiye vermek.

    alma amacımda hem tatil fotolarını güzelleştirmek hemde 4k video çekebilmekti.
hesabın var mı? giriş yap