• iktisatta en yaygın satış tekniğidir ve böyle bir etkinin varlığından haberdar olmak birçok manipülasyondan korunmamızı sağlayabilir.
    --kullanım örnekleri:
    1)x mağazasına girdiniz. baktınız ki gömlek 500 tl' den 150 tl'ye düşmüş. o gömlek hiçbir zaman 500 tl değildi, belki asla 150 tl edecek bir kalitesi bile yoktu, ama beynimiz ilk fiyata takıldığı için o gömleğe 150 tl vermeyi çok görmedi ve gömleği aldiniz.
    2)y butiğine girdiniz. bir cilt temizleme jeli 15 tl, biri 30 tl öbürü 90 tl ve bir tane de 140 tl. 140 tl aslında burada bir yem, siz ürünlerin ederinin bu olduğunu düşünüp 90 tl verilmeyecek bir ürüne 90 tl harcayabilirsiniz. evet.
  • çıpa, çapa, anchoring... etkisi gibi isimlerle anılan psikolojik fenomen.

    çıpayı, gemilerin sabit şekilde kalmak için denize attıkları demir kanca olarak düşünebiliriz. bunu insan psikolojisine uyarlarsak, referans noktası doğru tanım olabilir. bu çerçevede etkiyi tanımlamaya çalışırsak: alınan bilginin, kişinin referans noktasını ve dolayısıyla kararını doğrudan etkilemesi.

    etkiyi tanımlayan isimlerden olan kahneman'ın verdiği şu basit örnek anlamamıza yardımcı olabilir. almanya'daki bir grup hakimden; hırsızlık yaparken yakalanan birisi hakkında ayrı ayrı karar vermeleri isteniyor. ama bir şart var. karar vermeden önce, sadece 3 ve 9 rakamlarının olduğu bir zarı atmaları gerekecek. attığı zarda 9 gelen hakimler, attığı zarda 3 gelen hakimler göre, ortalamada, 3 ay daha fazla ceza veriyorlar (8 aya 5 ay).

    gün içinde binlerce karar veriyoruz. bunların çoğununda da daha önceki bilgilerimizi referans alarak, otomatik ve sezgisel kararlar veriyoruz. sorun çok, süre kısa; beynimiz hızlı kararlar vermeye meyilli. yani çıpa etkisi'ne gün içinde sık sık maruz kalıyoruz. bu etkiyi bilen kişiler ya da firmalar tarafından yönlendirilmemiz de oldukça olası.

    ortalama markalar satan mağazadan bi' gömlek beğendiğinizi düşünün. etiket fiyatı 1000 tl. beyniniz hızlıca hafızanından mağaza ve gömlekle ilgili tagleri tarar. muhtemelen bu marka için fiyatı yüksek bulur. ama aynı etiket fiyatının altında, üstü kırmızı ile çizilmiş, 2000 tl yazısını görürseniz, artık çıpanız yani referans noktanız değişmiştir; "artık ortalama marka bir gömleğe 1000 verilir mi?" sorusuna değil de "2000 tl'den 1000 tl'ye düşen bir gömleği kaçırmamalıyım." sorusunu cevap ararsınız. evet, belki siz bu çıpayı yemezsiniz ama iş ortalamalara gelince bu strateji kesinlikle daha fazla ürün satılmasını sağlıyor.
  • anchoring effect yani en kaba tabiri ile “çapa etkisi”, bizim farkına bile varmadan üzerimizde en çok kullanılan pazarlama stratejilerinden biridir. çapa etkisi temel olarak herhangi bir konu ile ilgili ilk duyduğumuz bilgiye inanmamız deyim yerindeyse ona çapa atmamız demektir. bu ilk bilgiye o kadar odaklanırız ki ardından bize iletilen bilgiler daha değersiz kılınır ve ilk bilgi bütün seçim sürecimizi etkiler.

    https://ogrencibloglari.net/…a-etkisi-ve-pazarlama/
  • anchoring effect; yıllardır kullanılan ve gayet etkili bir pazarlama tekniğidir. insanlar ilk sunulana bağlı kalmak ve onu kriter yapma eğilimindedir. üstü dikkat çeksin diye kırmızı renk ile çizilip indirimli diye sunulan etiket fiyatları tüketiciyi çapalamak için bir pazarlama taktiğidir.

    bu metot pazarlık yapılan ürünlerde de sıklıkla kullanılır. insanlar hep en iyi fiyata aldığını düşünmek ister. satıcı fiyatı pazarlık payı kadar yükseltip hedef fiyatına adım adım düşerek karşı tarafı çapalamaktadır. iş sonunda alıcı iyi fiyata aldığını düşünüp mutlu, satıcı hedef fiyatında sattığı için mutlu. çapalanan alıcı, kazanansa satıcı oluyor.

    bu etkiden kurtulmak icin alacağınız ürünlerde limit ya da bütçe fiyatı belirlemeniz gerekiyor.
hesabın var mı? giriş yap