• gereksiz bir modeldir. hele bir de jensen's alpha vardır ki accık matematik bilen herkes bulabilirdi. herifin tek şansı eski çağda yaşamış olması.
  • required rate of return= risk free rate of return + beta (market rate - risk free rate)

    şeklinde alıntı bir denklemi vardır. beta, o hisse senedinin market dalgalanmalarına hassasiyetini temsil eder. beta sıfır ile bir arasındaysa dalgalanması markete göre daha az, 1 den yüksekse market dalgalanmalarından daha fazla tepki verir anlamına gelir. devlet bonolarının ve tahvillerin betası 0 dır. risk free rate olarak alınan rakam da devlet tahvili faizidir.
  • akademik alanda yerini fama-french modeline bırakmış model. pratikte hala kullanılmaktadır o ayrı.

    öyle (rm-rf) diye uzun uzun hesaplanmıyor. rating'i aa olan ülkelerde dolar bazında getirinin %5 civarında olduğu farz edilir. türkiye gibi ülkelerde ise; %5+(cds primi/10bin) olarak hesaplanabilir.

    520 diye gördüğünüz şey bps'tir ve aslında risk primi %5.2'ye ((520/10bin)*100) tekabül eder. ondan 10bine bölüyoruz. şimdi cds primi çok volatil olduğu için 52 haftalık hareketli ortalamasını alırız. aynı şeyi rf için de yaparız.

    52 haftalık h. o. rf için %16, cds için 400 bps alalım. (hesaplamadım, örnek olsun diye yazdım. )

    market premium'umuz dolar bazında %5+400bps=%9'dur. bunu tl'ye:
    %9*(1.20/1.02) şeklinde çevirip; %10.59 buluruz.

    1.20 bizim, 1.02 usa'nin enflasyon oranıdır.

    şirketin betasını(endeks %1 değiştiğinde, hissenin fiyatının ne kadar değiştiğini gösteren katsayı) 1 olduğunu farz edersek:

    %16+(1)(%10.59)= %26.59 buluruz. yani özsermaye maliyetimiz(cost of equity) %26.59'dur.

    bu yazıyı niye yazdım bilmiyorum. *
  • (c)apital (a)ssets (p)ricing (m)odel.
    bu modelle, hisse senetlerinin, marketteki degisimlerle ilgili olarak, gelecekte ne kadar degisecegini olcmeye yarar. ne kadar olctugu ise, modeli nasil kurdugunuza baglidir. bunun disinda, modelin aciklayamadigi degiskenlerde coksa eger, modeliniz bir ise yaramaz. (bkz: ekonometri)
  • alınan riskle getiri arasında pozitif ve lineer bir ilişki olduğunu modelleyen model.
  • direk sinav sorusudur. finans aliyosaniz ogrenmeniz gerekir
  • burada mühim olan risk premium'u hesaplayabilmek. bu da şirkete ve sektöre göre değişir. mesela şu dönemde türkiye'de bir şirketin risk premium'u çok yüksektir.
  • kepem diye de okunur.
hesabın var mı? giriş yap