• hakkında çok az şey bilinen fakat buna ragmen çok rivayette bulunulan italyan orjinli espresso bazlı sütlü içecek.

    halbuki espressodan sonra hazırlanması en basit içecek olup, temelde sadece espresso ve buharla ısıtılmış sütten ibarettir, fakat her sütlü yada köpüklü kahve cappuccino değildir. cappuccino'yu diger sütlü kahvelerden ayıran özellikleri;

    --> minimum 150ml maksimum 180 ml hacmindeki fincanlarda sunulur
    --> sadece espresso şeklinde hazirlanmış kahve ile yapılabilir
    --> içecek hazirlanirken fincan 1/3 şeklinde 3 eşit parçaya bölünür, ilk 1/3 bir shot espressodur, ikinci 1/3 ısıtılmış süttür, üçüncü 1/3 süt köpüğüdür (cappuccino adı kapşon, başlık, şapka manasindaki cappuccio'dan gelir, süt köpüğü koruyucu bir başlık görevindedir, zaten kuru kopuklu cappuccinolarda gorsel olarak da bir kukuletaya, başlığa benzer)
    --> cappuccino için köpürtülecek süt; kuru köpük* veya yaş köpük* şeklinde hazirlanabilir. kuru köpük görünümde traş köpüğüne benzer ve iri baloncuklardan oluşmuştur. yaş köpük ise inceltilmiş yağlı boya yada koyu bir salep akışkanlığındadir, mikro baloncuklardan oluşmuştur* ister kuru ister yaş kopuk olsun, elde edilen köpük "doğru hazırlanmışsa" süt kabından fincana herhangi bir ekstra müdahale olmadan rahatlıkla dokulebilir. özellikle kuru köpükte barista bir kaşık veya benzeri bir araçla sütü ayrı kopugu ayrı dokuyorsa bu, baristanin cappuccino'yu yanlış hazırladığını gosterir. iri baloncuklu yada mikro baloncuklu farketmez, espresso shot uzerine köpürtülmüş sut dokulur, süt köpüğü fincan içerisinde ayrışır üst kısımda köpük kalır, 1/3 oranı bu şekilde saglanır. bunu yapamayan barista işten çıkarılır yerine yenisi alınır.
    --> cappuccino'nun kuru yada yaş köpük olmasini 2 faktor belirler. barista ve kullanılan süt tipi. köpük oluşumunda birincil rol süt içerisindeki proteinlerdir. protein miktarı fazla olan süt ile baloncukları zor patlayan mikro kopuk elde etmek daha kolaydır. tam yağlı süt de mikro kopuk elde etmeyi kolaylaştıracaktir. ancak aşırı yağlı bir sutle fazla kopuk elde edilmesi zordur. eger kuru kopuk elde edilmek isteniyorsa proteini yuksek yarım yağlı sutlere yonelmek gerekir. ayrıca kullanılan sütün kalitesini anlamak için sutu kopurttukten sonra kulagınıza yaklaştırıp patlama seslerini dinleyebilirsiniz. sesler seri bir şekilde ve yuksek geliyorsa o sütü bir daha almayın. türkiyede uretilen sutlerden uht olmayan gunluk sutler daha dogru seçim olacaktır.
    --> cappuccino için ısıtılan süt minimum 140f/60c maksimum 160f/70c sıcaklığında olmalıdır. bir kere ısıtılan süt bir daha ısıtılamaz zira değişime uğramıştır, ayrıca bakteri uremesine açık hale gelmiştir. özellikle ulkemizde buna zerre dikkat edilmemektedir. insanlar rahatsızlandıklarında yedikleri yiyeceklerden hangisinin buna sebeb oldugunu düşünürken o gun içtikleri sütlü içecegi akıllarına pek getirmezler. halbuki temizlenmemiş buhar çubugu, birkaç kere (bazen onlarca kez) tekrardan ısıtılmış süt sizi rahatlıkla hastanelik edebilir.
    --> içeriğinde çikolata, kakao yada benzeri başka ürünler yoktur, bunlar içerisine eklendiginde o içecek salt cappuccino olarak adlandirilamaz. sadece kopüğün üstüne süsleme amaçlı, alttaki içecegin tadını degiştirmeyecek şekilde kakao tozu yada başka urunler konulabilir.
    --> bu içecek sadece espresso makinesinde yapıldıgında cappuccinodur. yukarıda anlatıldıgı gibi ve espresso makinesinde yapılmıyorsa o içecek cappuccino değil, cappuccino muadilidir.
  • ülkemiz cafelerinde "israrla ve inatla" kullanılan sütün sabun köpüğü gibi ve sütün yakılarak hazırlandığı içecek.

    ya böyle yaş köpük (tercih edilen, ama üstünde latte art olmak zorunda değil, ikinci fotograftaki gibi monk's head de olabilir, burda kopugun kıvamı önemli) --> http://img224.imageshack.us/…g224/7831/cappagy4.jpg veya http://img262.imageshack.us/img262/578/monkuk5.jpg

    yada böyle kuru köpük olması lazim --> http://img65.imageshack.us/img65/1734/dry1jd7.jpg

    ama kesinlikle böyle "olmaması" lazim --> http://img356.imageshack.us/img356/9861/cpzz9.jpg
  • sunu alan insanlara bu süt köpügünden baska bisiy degil ki latte alsaydin onun yerine paran cöpe gitti ehehhe diyenlere kafam gözüm girsin.

    ulan tadi ayni mi ikisinin? ikisinde kahvenin sertligi, ictigin seyin lezzeti ayni mi?
  • susurluk kahvesi
  • içimi oldukça hafif ve zevkli olan bir kahvemsidir.
    yemeklerden sonra içilmemesinin veya önerilmemesinin en önemli nedeni süt içermesidir. bu hem hazmı zorlaştırır hem de bu güzel içeceğin tadını bozar. bu nedenle genelde sabahları ve yemeklerden az biraz önce içilmesi makbuldür.

    türkiyede hazır satılanları içerisinde en fazla çeşit olanı jacobs'un cappuccino'sudur. fındıklı, çikolatalı, klasik ve özel karışımlı çeşitleri vardır. ayrıca nescafe ve ülker de kendi ürünlerini satmaktadır.

    hazır paketler halinde satılan cappuccino'lar oniki buçuk gr. olarak piyasaya sürülmüştür ve 130 ml. su veya süt ile karıştırılması önerilir. özel kupalarında veya keyfinize göre herhangi bir kupada içilebilir. ama kokusunu iyice içinize çekmek istiyorsanız geniş kupalarda içmeniz güzel olacaktır.

    içeriğinden dolayı enerjisi ve yağ miktarı yüksektir. bu nedenle rejim yapan veya kilo yönünden hassas olan bünyelerin tüketimine dikkat etmesi gerekmektedir.
  • süt ve süt köpüğüyle beraber sunulan espresso.

    adı italyancada aziz francesco keşişlerinin giydiği "cappuccio", yani kapşonun renginden gelmektedir. geleneklere göre sadece sabah kahvaltısında içilmesi gerekmektedir. farklı bir zamanda isterseniz suratsız italyan garsonlarından azar işitme ihtimaliniz var...
  • antalyaya tatile gittigimizde 2.5 milyon oldugunu gorup ha siktir ne dion la sen dedigimiz kahve turu.. bide bayaa yil gecti ustunden o zamanlar 2.5'tu yane dusunmek lazim
  • icmeden once kasikla kopugunun yenmesi de guzel olan hadise
  • öncelikle bardağın 1/3 ü kadar espresso hazırlanır. sonra bir o kadar da sıcak süt eklenir üzerine. kalan 1/3 miktardaki sut başka bir kaba konur , buhar üreteci* bu sütün yüzeyinin altına gelecek şekilde sokulur ve açılır, buhar vermeye başlayınca, üretecin ucu, sütün derinine ve yüzeyine doğru hareket ettirilerek köpük yapımına başlanır. kremvari köpüklü bir yapıya ulaşılınca bu malzeme de 2/3 ü dolu olan bardağa dökülür ve arzuya göre şeker ilave ederek içilir. sabahları içilmesi daha makbuldür, italyan raconunda sabah harici kremalı şekerli kahve içmek delikanlıyı bozar.
  • dibi espresso üzeri ise köpürtülmüş süt ve rendelenmiş çikolatadan oluşan içecek. bunun dışında adı geçen instant capuccino tarzı nescafe, jacobs ürünleri külliyen yalandır.
hesabın var mı? giriş yap