• marvel'ın orijin filmleri biraz kabızdır genelde; ama bu film gayet iyi. kıyaslama yapmak gerekirse, iron man, spider-man, guardians of the galaxy ve (biraz) ant-man'in arkasında kalıyor. ama captain america, thor, black panther ve dr. strange'in orijin filmlerinden daha iyi ve daha eğlenceliydi.

    filmin en güzel tarafı ise, bize hater dudebroların ağlayışını izletmek oldu. sjw, boykot, tahta göt diye çıktıkları yolda yarım milyarlık box office başarısı suratlarına çarptı. şu anda "yoo ne boykotu? kim boykot? biz sallamıyoruz captain marvel'ı?" demeye başladı amk delileri ahadhfjhgfdd. bu sığırların ekşi temsilcileri de hala "brie larson'ın saçı gün teyzesi saçı :((((((8" diye ağlaşıyorlar.

    --- spoiler ---

    filmin iyi taraflarına gelecek olursak:
    - brie larson gayet iyi olmuş. bence biraz yan karakterlerin (fury hariç) tırtlığından kaybediyor. avengers: endgame'de doğru düzgün oyuncularla yanyana gelince parlayacaktır. dudebrolar "ifadesiz" filan diyordu; ama gayet mimikli, yüzü gülen bir carol danvers vardı karşımızda.
    - karakter çok iyi betimlenmiş. superman filan dediklerine bakmayın. bu işleri biraz takip etmiş birisi, captain marvel ile superman'in alakasız olduğunu anlar.
    - 90'lar referansları diyorum sadece.
    - dövüş sahnelerini aşırı beğenmedim ama yadırgamadım da. fena değildi yani, takibi çok zor değildi.
    - aman yarabbi, "i don't have to prove anything to you" sahnesi mükemmeldi. sırf bu sahne filmin geri kalanını yükseltiyor benim gözümde. o kadar iyi sahneydi.

    kötü tarafları:
    - yan rollerde lashana lynch ve kızını canlandıran oyuncu çok kötüydü. bütün iyi siyahi kadın oyuncuları black panther'a mı verdiniz kardeşim, bu ne kötü oyunculuktur? betty gabriel filan cast edilseydi keşke. bu karakterler carol danvers'ın hikayesi için çok önemli olduğu için, filmin genel kalitesini kaydadeğer ölçüde aşağı çekiyorlar.
    - hikayenin carol dışındaki kısımları çok kötüydü. skrull-kree savaşında ilk yarıda niye kree'yi tuttuk, sonra niye skrull'a döndük hiç anlaşılmıyor. ronan'ın olaydaki yeri doğru düzgün anlatılmamış (muhtemelen gotg'deki hikayesine dayanılarak). çok kötü ve özensizdi o kısımlar. ilerleyen dönemlerde kree-skrull savaşı anlatılacağı için bu kısma dikkat edilmesi lazımdı bence.
    - izlediğimiz salondan da olabilir belki; ama filmin ışıklandırması rezaletti. karanlık sahnelerde hiçbir şey anlayamadım.
    --- spoiler ---

    son olarak, captain marvel'ın thanos ile karşılaştırılması bana çok absürt geliyor (titan ve wakanda sahnelerini izleyen herkese de saçma gelmesi lazım). evet, çok güçlü bir karakter; ama stormbreaker'a sahip thor'dan daha güçlü olduğunu düşünmüyorum. sadece power-space-reality taşlarına sahip olan thanos dahi çok rahat alt edebilir bu karakteri. o yüzden "captain marvel gelecek, thanos'u dövecek" gibi bir hypeın saçma olduğunu düşünüyorum.
  • (bkz: #87498572)

    gişede patlamayacağı zaten malum olan filmdi. neyin kafasındasınız anlamadım. 2 milyar civarı hasılat beklenen endgame den 1 ay önce vizyona giren ve o filmin kilit karakteri olacağı bilinen captain marvel in filmi nasıl patlayabilirdi ki .
    hater denen kesim da gidip izleyecekti mecburen ve izlediler de.
    hasılat ,özellikle de bir marvel filmi için kalite ölçüsü değil.
  • pek ciddiye alınmayan ikinci after credit sahnesinin, tesseract'in mcu'daki zaman çizelgesinde nereye oturduğunu merak edenler olmuş. hatta avengers: endgame spoiler'ı olduğunu düşünenler de var. ben de bilgilerimi tazelemek ve merak edenlere yardımcı olmak için biraz araştırdım.

    öncelikle tesseract, marvel sinematik evreni içinde bolca gördüğümüz bir nesne. kendisi sonsuzluk taşlarından (infinity stone) uzay taşı (space stone) aslında. filmlerde biz onu bir küpün içinde (cosmic cube) gördük. onu kullanan kişiye uzayın her yerine istediği gibi yolculuk edebilme imkanı sağlıyor, esas gücü bu. daha sonradan thanos'un sonsuzluk eldiveni (infinity gauntlet) için toplayacağı taşlardan biri. hatırlarsanız thanos, loki'den uzay taşını aldıktan sonra istediği gezegene gemi olmadan gidebilmeye başlıyordu avengers*'da.

    captain marvel'da tesseract'in 1980'lerin sonunda, pegasus projesi kapsamında usaf/nasa işbirliğinde kullanıldığını görüyoruz (usaf: united states air force). amaç yüksek teknolojili hava araçları üretmek. bu çalışmalar kree bilim insanı mar-vell'in bir şekilde ilgisini çekiyor. kendisi filmde açıklandığı üzere ırkı ve savaş yanlısı fikirleri konusunda hakikati bilmeden büyümüş birisi. mar-vell skrull ırkını kree zulmünden kurtarmak için bir yol bulmak istiyor ve en kolay seçeneğin pegasus projesi olduğuna kanaat getiriyor. tesseract'in ışıktan hızlı bir motora güç kaynağı olabileceğini ve böylece skrull'ların kree ırkından uzaklara kaçabileceğini düşünüyor. filmde bunları gördük.

    mcu'da ise biz onu daha önce de çok kereler görmüştük. captain america ve thor, daha sonra da the avengers filmlerinde. son olarak da captain marvel'da önemli bir nesne olarak tekrar karşımıza çıktı. teker teker açıklayalım: tesseract'in marvel sinematik evrenindeki zaman çizelgesi.

    1) tesseract, asgard kralı, thor'un babası odin'in ganimetlerinden biri. ilk thor filminde odin'in kendisini daha önceden cömertçe kullandığına dair bir eskiz de görüyoruz.

    2) 1409'da odin bunu dünyaya saklamaya karar veriyor. seçtiği yer tønsberg, norveç. zaten thor: ragnarok'ta da thor ve loki, buranın odin için neden önemli bir yer olduğunu görüyor.

    3) tesseract mart 1942'ye, yggdrasil kitabını kendine rehber edinerek onu keşfeden red skull'a kadar saklı kalıyor.

    (book of yggdrasil: asgardlılar tarafından uzun zaman önce yazılan antik bir kara büyü kitabı. yggdrasil ise iskandinav mitolojisinde dokuz katmanın yer aldığı mitolojik bir ağaç.)

    hydra tesseract'in gücünden nasıl istifade edileceğini buluyor ve bunu gelişmiş hydra silah ve araçları yapmak üzere kullanıyorlar. neyse ki kaptan amerika ve ssr bunların ipliğini pazara çıkarmakta gecikmiyor. (ssr: strategic scientific reserve, 1940'ta nazilerle savaşmak üzere kurulan savaş bürosu)

    4) captain america: the first avenger'ın finalinde hatırlayacaksınız ki tesseract atlantik okyanusu'nun derinliklerinde kayboluyor. kısa süre sonra tony stark'ın babası howard stark tarafından bulunup çıkartılıyor.

    5) zaman akışı burada biraz bulanıklaşıyor. ama iron man 2'de anlıyoruz ki howard stark zamanında project pegasus'ta çalışmış. büyük olasılıkla howard bey da tesseract araştırma grubunun içinde bulunuyordu, iron man 2'de tony stark'ın elinde gördüğümüz notlar da bu dönemden kalma.

    6) kree bilim insanı mar-vell pegasus'a sızıyor ve 1989 itibarıyla da tesseract projesinin başına geçiyor. howard stark'ın mar-vell'in gerçek kimliği ve amacını biliyor olması hatta bunu kendi gemisine götürmesine de bilerek göz yumması olası.

    7) 1995'te ise captain marvel'ın finalinde gördüğümüz üzere, kedi goose (flerken) tesseract'i nick fury'nin masasına kusuyor.

    8) nick fury tesseract'i pegasus çalışmasına geri gönderiyor. shield direktörü olduğunda ise daha önceden usaf/nasa işbirliğinde yürütülen araştırmayı soruşturuyor.

    9) 2011'de thor dünyaya iniyor. after credit sahnesinde ise nick fury'nin erik selvig'i pegasus projesi kapsamında tesseract araştırmalarının başına geçmesi için tekrar işe aldığını görüyoruz.

    10) the avengers'a geldik. loki tesseract'i pegasus projesinden başarıyla çalıyor ve chitauri'lerin uzaydan gelerek new york'u istila etmesini sağlıyor (neden bunun için uzay taşına ihtiyaç vardı? portal açabilmek için). istila durdurulduktan sonra ise thor, tesseract'i asgard'a geri götürüyor. daha önceden zarar görmüş olan bifrost (asgard'ın başka dünyalara açılan kapısı, yani yine bir geçit), bu sayede tamir edilebiliyor.

    11) thor: ragnarok'a kadar odin'in mahzeninde gözlerden uzak kalan tesseract, tekrar loki tarafından gizlice ele geçiriliyor. infinity war'un ilk dakikalarında gördüğümüz üzere loki, çaldığı bu tesseract'i thanos'a sunuyor. küpü parçalayan thanos uzay taşını ortaya çıkarıyor ve sonsuzluk eldivenine -nihayet- takıyor.

    gördüğünüz üzere captain marvel'ın ikinci ve son after credit sahnesi, herhangi bir avengers: endgame spoiler'ı vermediği gibi, mcu zaman akışını da bozar nitelikte değil şimdilik. avengers: endgame'in nasıl bir yol izleyeceğini bilmiyoruz, avengers'ın geçmişe giderek the snap'i engellemeye çalışacağı söylentiler arasında. yine de goose'un tesseract'i nick fury'nin masasına geri kusması hiçbir şeyi değiştirmiyor. zaten -büyük ihtimalle- 1995'te olup biten bir olaydı.

    edit: usaf bilgisi eklendi.
    edit 2: kaynağı unutmuşum, onu ekledim.
  • marvelın ortalama üstü, güzel filmlerinden birisi. marvel bir gün dc ile ortak bir film çekerse superman'i kim öldürecek lan bizden diye düşünüp oluşturmuş bu captain marvel'ı.

    bir wonderwoman hayranı olarak captain marvel'ı izlemek oldukça tatmin etti beni açıkçası. marvel'ın en eski karakterlerinden birisiydi ve wonderwoman'dan sonra bu filmin çıkmasını dört gözle beklemiştim her zaman.

    filmin hikayesi, karakterin açıklanması bir çok marvel ve dc filmine göre gayet güzeldi. aksiyon filmden hiç eksik kalmamış, sıkıcı sahne diyebileceğiniz, geçmesini dört gözle beklediğiniz çok sahne bulunmuyor. ayrıca son senelerdeki star wars, dc, marvel'ın o iğrenç çocuksu mizahından da sonunda uzaklaşabilmişler. bayık bayık şakalar yok hiç. hepsi yerinde ve güzeldi.

    bu film marvel'ın karaktere hazırlık yaptığı bir film olmuş. kimdir nedir neler yapabilir ve marvel evreninde nerede olacak her şeyi açıklamışlar. fakat captain marvel güzel bir hikayeye sahip. çizgi romanlardan bildiğimiz bazı şeyleri de filmlerde görebilseydik çok güzel olacaktı fakat olsun, bu haliyle de yeterli olmuş. bu arada filme ne kadar captain marvel desek de en önemli ve en güzel anların hepsinde fury vardı. nedense fury'i oldum olası sevmem fakat bu filmde bayıldım. aynı captain marvel gibi fury'nin de geçmişini görmek ve marvel ile ilgili ilişkilerini göstermeleri marvel'ın bir çok sorusunu cevaplamış ve gelecek için güzel bir zemin hazırlamış.

    bir de saygıdandır, stan lee cameosu çok güzeldi. sanıyorum ölümünden sonraki ilk cameosunu gördük, venom'da vizyondayken hayatını kaybetmişti ama cameo çekilirken hayattaydı sanırım. gerçi ölmeden önce cameoları için bir hazırlık yaptığı ile ilgili teoriler vardı ama bilemeyiz tabii.
  • marvel studios'un yaptığı en iyi şey olay örgülerini ilmek ilmek işeyip filmler arasında organik bağ kurdurup seyirciyi önceden hazırlamasıydı.
    captain marvel'in bu olay örgüsünden kopuk olarak bir anda ortaya çıkışı yıllardır süre gelen yenilmezler serisine bir uyumsuzluk sağladı.
    yapılan eleştiriler bu bağlamda olumsuz.
    misal black panter önce civil war'da göründü sonra kendi solo filmi, örümcek adam aynı durumda buda yadırganmadı.
    captain marvel eli yüzü düzgün bir film. yenilmezler'den, dolaylı yollardan mcu'den bağımsız olarak düşünürsek tabi.
    olan adam warlock'a oldu zannımca. o mcu'ya daha iyi uyum sağlayabilirdi.
    şu kadın erkek ayrımı safsatasına da gerek yok.
    yine ekonomik bir meta olarak görülüp bir gişe filmini sanki lütufmuşcasına 8 martta yayınlamak para basma makinesi stüdyonun bu konuda ne kadar hassas olduğunu tartışmaya çok kolay açar.
    konuyu dağıtmayalım;
    eli yüzü düzgün bir film fakat mcu'nun olay örgüsüne göbekten daldığı için yabancılık hissi vermiştir.
    ha unutmadan pulp fiction referansını bir ben farketmiş olamam değil mi?
  • feministliğe kaçmadan,kadinlar günü kamu spotu tadinda,hikayeyi bağlayan daha çok karakteri tanıtma amaçlı, devam filmleri için ümit veren bir filmdi.
    marvel fanı değilim ancak çoğu filmini izlemişimdir. standardın biraz altındaydı ancak izlemesem de eksik kalırmış.
  • bu filmde ana karakterlerinin yarisinin kadin olmasi durumu var, herhangi feminist bir durum yok, aksine insanliga dunyaya ovgu var, biz insanlar dustuk mu kalkmasini biliriz babinda, korkmayin yani isirmaz sizi :)

    bir de amerikan film endustrisi, kendi vatani icin sokakta olmayan birseyi filme koymuyor, amerika'daki kadin erkek esitligi ideal oranda olmasa da turkiye'deki en esitlikci gecinen insanin bile sasiracagi boyutlarda.

    isin aci tarafi su anda turkiye'de kadinlarin sosyal hayattaki yeri gittikce daralmakta, 20 yil onceye gore bile azaldi, yani amerikanin sosyal dokusu ile aramizdaki ucurum geometrik olarak artiyor. dolayisi ile 20liyaslarda olan, cogunlukla ortadogu ve yeni turkiye kulturune maruz kalarak buyumus eksi yazarlari eski turkiye'yi bilmiyorlar, o noktadan biz geriye giderken amerikan toplumunun ne kadar ilerlediginin, dolayisi ile son yillarda hemen hemen tum amerikan film ve dizilerinin de bu ilerlemeye paralel olarak ilerlediginin farkinda degiller.

    ozetle, bu filmi begenmeyebilirsiniz, benim icin herhangi bir marvel filmidir, kotu degil ama sanat harikasi da degil, sadece eglencelik bir yapim, her marvel filmindeki amerikan propagandasi bana daha itici geliyor veya son sahnelerdeki deri ceketin yanmamasi olayi daha rahatsiz edici, fakat bu filmi icindeki disil unsurlar nedeniyle begenmiyorsaniz sorun sizdedir. yoksa endustri acisindan hic de feminist bir yapim falan degil.
  • şu an icin aciklanan rakam amerika acilisi 150 milyon dolar dünya gişesi 455 milyon dolar. bu rakamlar yarina kadar guncellenecektir. buyuk ihtimalle 1 milyar dolari rahat gecerek en fazla izlenen marvel filmlerinden biri olacak.
    marvel, infinity war sonunda bu filmi haber verip endgame öncesi gösterime sokarak muthis bir ticari hamle yapti.
    adamlar bu kafayla batmazlar.
  • anlamsız bir boykot girişiminden sonra yavaş yavaş hakettiği puanlara gelen endgame öncesi son marvel filmi.

    brie larson'ın karaktere uyumu konusunda biraz şüphelerim vardı ancak izledikten sonra gayet yakıştığını düşündüm. film standart bir origin filmi. hikaye olarak ne eksiği ne fazlası. görsel efekt olarak ise üst düzey bir iş ortaya konulmuş. aksiyon sahnelerinde yer yer değişik teknikler denenmiş olduğunu düşünüyorum. bana farklı gelen açılar vardı.

    karakteri tanıtmak ve bir nebze olsun sevdirmek açısından yeterli bir film olduğunu düşünüyorum. aşırı seksi, karizmatik, yüksek egolu bir karekter çizmekten ziyade daha naif ve sempatik olması hoşuma gitti.

    endgame'de, captain marvel'in avengers ekibiyle nasıl bir uyum veya ilişki içerisinde olacağını merakla bekliyorum.

    kişisel puanım: 7,4
  • eleştirildiği kadar kötü olmayan film. gerçekten filmin eleştirilmesinde "başka" etmenlerin olduğunu anlıyorsunuz. nitekim diğer marvel filmlerinden ton olarak bir farkı yok.

    --- spoiler ---

    filme gelecek olursak, hem captain marvel hem de nick fury origin hikayesi diyebiliriz bir nevi.

    filmde eksikliği hissedilen en büyük etmen önceki filmlere yapılan göndermelerin sağlıklı doldurulamaması. aslında bunun önüne tek bir howard stark cameosu ile geçebilirlerdi. s.h.i.e.l.d olayı da biraz havada kalıyor. s.h.i.e.l.d mazisi 2. dünya savaşı sonrasına dayanıyor, stark ve peggy "süper güç" kavramına hakimken nick fury olaydan pek habersiz.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap