• ayni anda 2000 insani tutabildigi iddia edilen bu komplekse, roma vatandasi olan herkes girebiliyormus. hatta kutuphane gibi bolumlerle birlikte genelev dahi var, tam anlamiyla halk hizmeti.

    caracalla kendisine augustus ceasar, hadrian gibi bir nam birakmasi icin bir dizi mimari projeye imza atiyor ve bu hamam kompleksi de onun bastaci oluyor. fakat hem insaatin hem de isletmenin ekonomiye etkisi buyuk oluyor. sonucta birkac tane isitmali olimpik havuz yapmis adamlar 1800 sene once, kirk tane firin varmis havuzlara giden suyu isitacak. burada yakilan odun da bedava degil, agactan toplanmiyor. ya da toplaniyor ama kac agactan? bu havuzlar icin her gun kesilen agaclar uc futbol sahasini dolduruyormus (son bilgi uydurmadir, bir amerikan olcu birimi olarak futbol sahasini hep kullanmak istemisimdir, kisfmet buguneymis)

    tabii ne yazik ki onca suya ragmen, caracalla'nin bugun adini kimse bilmiyor. hos hadrian da bilinmiyor, varsa yoksa ceasar ama o da augustus degil julius. halbuki asil altin cagi baslatan augustus. bir de nero var, kenan dogulu yuzunden moda oldu. *

    (hicbir entryi boyle sacma sapan bitirdigimi hatirlamiyorum, bitse de gitsek dedim resmen)
  • bir şekilde aklıma geldi ve okumaya başladım. okudukça hamama aşık oldum. zamanına göre muhteşem bir yapıymış gerçekten de.

    aslında bir hamam demek biraz haksızlık olur. yapımı neredeyse 20 yıl sürmüş ve yapıldığının zamanın en güzel yapıtlarından biri olarak görülmüştür. romalılar sefa pezevengi olduklarından yaptıkları hamamları bir yıkanma, arınma yeri değil de dinlenme yeri olarak görüyorlardı. bu yapının içinde de birçok başka dinlenme yeri vardı. kütüphane, vücut bakım yerleri, egzersiz yapmak için alanlar (özellikle güreşçiler için birçok oda var, hatta ayrı bir kum odası dahi var), yürüyüş alanları, filozoflar için tartışma odaları, akademik çalışma odaları ve uçsuz bucaksız bahçeler varmış. burada yapının bir planı var.

    yapının hepsi, hipokaust yöntemiyle ısıtılıyormuş. yani odun veya kömür binaların altında yakılıyor, sütunlar aracılığıyla döşemelerin altına ve duvarlara veriliyormuş. ancak bu ısınma yönteminin maliyeti çok yüksekmiş. günlük ziyaretçi sayısı zaman zaman 8000'i buluyormuş ve bu adamları bedavaya hoş tutmak pek de kolay değilmiş. zaten roma hamamlarına odun bağışlamak, o yıllarda bir prestij getirisi olarak görülüyormuş.

    ayrıca hamamın tümü 62 dönümlük yer kaplıyormuş ve dikdörtgen biçime sahipmiş. hamam, en az 252 sütun içeriyormuş ve bunların 16 tanesi 12 metreden yüksekmiş. ama binanın büyük kısmı 847 yılındaki büyük depremde yıkılmış. ayakta kalan sütunlar binanın eski ihtişamını gösteremeyince yıllarca depo olarak kullanılmış.

    şimdilerde her yıl binlerce turist ziyarete geliyor. ama eski görüntüsünden yoksun halini görmek nasıl bir tat verir bilemedim.

    olsa da çimsek.
  • alexander severus un i.ö 217 de yaptırdığı ünlü hamam. ankada da aynı hamamdan mevcuttur roma imparatoru caracalla nın döneminde yapılmıştır kazılardan elde edilen sikkelere göre bu hamam 500 yıl düzenli olarak kullanılmıştır.
  • natatio denen açık havuz, frigidarium denen kapalı soğuk su havuzu, tepidarium denen ılık su havuzu ve calidarium denen sıcak su havuzlarının ana aksı oluşturduğu bir plana sahiptir. yanlarda soyunma odaları, gymnasiumlar, avlular, özel banyolar, kütüphane, konferans salonu gibi farklı üniteleri de olan kompleks planlı bir yapıdır.
  • 1600 kisilik kapasitesi oldugu rivayet olunuyor.

    (bkz: terme di caracalla)
  • (bkz: baden baden)
hesabın var mı? giriş yap