• tamamen materyalist yaklaşımla götürülmeye çalışılan bilim dünyasında freud un açtığı, görünmeyene, görünenin arkasındaki soyut kavramlara yöneliş kapısından içeri girmiş ancak freud gibi belli noktalara takılmadan çok daha ilerilere geçip yeni boyut kapılarından içeri girmeyi başarmıştır.

    tarih, mitoloji, hatta kuantum fizigi gibi birçok konuda derin bilgi sahibi olduğundan, danışanlarının rüyalarını analiz ederken çeşitli sembollerin köken ve anlamlarını yüzyıllarca öncesine kadar götürür, kişinin genetik kökenleri yani hangi kültürlerin izlerini taşıdığı gibi çeşitli bilgilerle harmanlayıp yorumunu bunlara göre yapardı.

    freud, sembolleri daha çok bilinçaltından kaynaklanan bir şekilde incelerken, jung bunların anlamlarını araştırırken bilinçaltının da ötesine geçerek bazen tarih, bazen mitoloji, bazen de arkaik simgelere dönüp, o sembolün hangi kültürlerden nasıl bir genetik aktarımla o kişiye geçip nasıl bir mekanizmayla ve en önemlisi neden o kişinin rüyasında açığa çıktığını sorgulardı. yani freud gibi sembolün kendisi üzerine değil, daha çok onun kökenleri ve vermek istediği mesaj üzerine yoğunlaşırdı.

    günümüzde, freud, jung, adler ve diğer bazı öncü bilimadamlarının öğretilerindeki çeşitli noktaları sentezleyerek daha kapsamlı bir beyin bilimi, psikoloji ve psikiyatri bakışı oluşturmaya çalışan bilimadamları da yok değildir.
  • jung, eğer kendi yaşam süresinin dışarısında durup kendisini tahlil edebilseydi takdir ederdi ki, kendisi modern çağın bir özeleştirisi, tarihin sağaltıcı iç kuvvetlerinin bir billurlaşması olduğu gibi modern çağın bir arızasıdır da. zira jung'un, mesleğinin meselelerini hem ele alışı hem de o meselelerin alanlarını sonsuza doğru genişletmesi, yani bir noktayı diğerine bağlarken gösterdiği hayranlık uyandırıcı doğallık ve zarafet, bir hekimin repertuarında bulunamaz. jung felsefeci olmayı da reddeder -ve haklıdır- çünkü onun doğal merakı görülebilir dünyayı kapsamaya değil onun içine sızmaya ve en beklemediği yerinden zırhını delip geçmeye yönelmiştir. bu bir hiledir ve kişiye dünyayı aldatıp onun en kıymetli sırlarını kaçırma olanağı sağlar -ama yine de dünyayı kendisine düşman etmez. kitabın en sonunda ufak harflerle yazılmış olan bu hile bir büyücü hilesidir.
  • freud ve adler'den daha kaçık bulunan psişe ve arketip kavramlarıyla klasik psikalanlizi krize sokan ünlü kuramcı. freud kendisini varisi ilan etmiş ancak 8 yıllık birlikte çalışmalarından sonra fikir ayrılığına düşümüşlerdir. bu nedenle freud kendisini psikanalizden afaroz etmiştir.
  • (bkz: anima)
    (bkz: animus)
  • jung terapiyi insanin kendini tanimasi ve yeniden bicimlendirmesi olarak gormustur. tedavi hastanin bilinc dunyasinin sorusturulmasiyla baslar. bilince oncelik taninir. bilincdisi guclerin taninmasi amaciyla kisinin ruyalari, duslemleri ve artistic yapitlari yorumlanir. danismada kabul, icsel dunya ile iliski kurma, transferans ve karsit transferans teknikleri kullanilir.

    jung'un kurami ampirik gozlemlere dayanmaktadir. bu kuram ilk kez testlerin olusmasina katkida bulunmustur. kuram oldukca mistiktir. jung, gelistirdigi kuramla cagdas dusunce yapisini etkilemistir. ortaya koydugu insan tipolojileri insanlarin sinirlandirilamayacagini savunanlarca elestirilmistir.
  • “the healthy man does not torture others - generally it is the tortured who turn into torturers.”

    carl jung
  • "what you resist, persists" - carl jung
  • "...hani öyle pek de kötü bir insan değilimdir. elbet, elimden geleni yaparım hastalarım için. ancak, ruhsal tedavide çok önemli bir nokta var ki, o da hekimin ne bahasına olursa olsun hastanın iyileşmesi için çaba harcamayı bir ilke diye benimseyemeyeceğidir. hasta karşısında olağanüstü bir dikkatle davranıp, kendi istem ve kanılarımızı ona zorla benimsetmekten kaçınmamız gerekir. belli ölçüde özgür davranma imkânını her zaman kendilerine tanımak zorundayız. doğanın ölmesine karar verdiği bir hastayı nasıl hekimler iyileştiremiyorsa, insanlar da yazgılarının elinden koparılıp alınamaz. bir insanı, ilerdeki gelişimi için üstlenmesi gereken kötü bir durumdan kurtarmak doğru mudur, değil midir gibi bir soru, bazan gerçekten uyanıyor insanın kafasında. kimileri vardır, korkunç denecek ölçüde sersemce işlere kalkışmaktan alıkoyamazsınız kendilerini; çünkü bu, düpedüz onların yaradılışları gereğidir. böylesi saçmalıklara yeltenmelerini engellemeniz hiç bir yarar sağlamaz. biz, ruhsal alanda bir gelişimi amaçlıyorsak, bunu ancak kendimizi olduğumuz gibi kabullenmek ve bize emanet edilen yaşamı ciddiye alarak yaşamakla sağlayabiliriz. günahlar işlememiz, yanılgılara düşmemiz, sakat adımlar atmamız zorunludur; çünkü, gelişim sürecini kamçılayan değerine paha biçilmez uyaranlardır bunlar. benden iç dünyasını değiştirebilecek bir söz işitip, işittiği sözü hiç umursamaksızın çekip giden kimsenin arkasından seslenerek, kendisini geri çevirmeye çalışmam hiç aklımın ucundan geçmez doğrusu! böyle bir şeyin hrıstiyanlıkla bağdaşmadığını ileri sürebilirsiniz, vız gelir bana. ben doğadan yanayım. eski çinlilerin bilgelikler kitabı'nda şöyle yazar: 'üstat bir ara dedi ki, insanların ardından koşmazmış, çünkü bir işe yaramazmış bu. dinlemeleri gerekenler söyleneni anlar, anlamaları gerekmeyenler dinlemezmiş.'... freud, her ne pahasına olursa olsun bir hastayı iyileştirmenin yerinde bir davranış sayılamayacağını belirtir. benim yüzüme karşı bu görüşünü birçok kez yinelemiştir ve bunda da haklıdır."

    c. g. jung, konferanslar analitik psikolojinin temel ilkeleri, bozak yay., çev. kamuran şipal, 1. baskı 1982, (sf.168-170).
  • "the pendulum of the mind alternates between sense and nonsense, not between right and wrong."
    /c.j.
  • chris stevens'in okumayi, alintilamayi pek sevdigi psikolog ve psikiyatrist.
    her ne kadar daha freudyen bir kisiligim olsa da kendisini cok severim. rahat olmayi, dingin olmayi bana ögreten eglenceli ve sevgili insandir kendisi.

    "you know, it's like jung says... the unconscious.. it's revealed through the imagery of our dreams, which express our innermost fears and our desires."
    - chris stevens, northern exposure - 1x08 - aurora borealis: a fairy tale for big people
hesabın var mı? giriş yap