• yıllar yıllar evvel* * düzenlediğimiz bir gitar festivali kapsamında ankara' da iki gün konuk ettiğimiz, bu vesileyle tanışma fırsatı bulduğum değerli gitarist-besteci.

    cesena (italya) doğumludur, berlin' de yaşar..
    eşi türk olduğu için sık sık türkiye' ye gelir, bodrum' daki yazlığında kalır. oldukça düzgün türkçe konuşur..

    anlattığına göre ilkokulda bile ders dinlemek yerine nota yazdığı için okuldan atılmış bir müzik sevdalısıdır.
    gitar eğitimine carmen lenzi mozzani ile başlamış, pesaro konservatuarında devam etmiş, akabinde alıp yürümüştür.
    berlin college of arts ve istanbul konservatuarında gitar eğitimi vermiştir.

    gençlik yıllarında aklına;

    "ulan ne oluyor da oluyor"
    "arkadaş bir insanı durduk yere sıkıntı basar mı?..bak yine başladı!.."
    "bir terslik var ama tam olarak idrak edebilmiş değilim"
    "sikecem, kafam karıştı!..kolay bir çıkış yolu yok mu kardeşim?"

    türü sorular / sorunsallar takılan her avrupalı gibi, doğunun baharat kokulu esrarına merak salmıştır.
    (bu durum beni her ne kadar kıllandırsa da, yine de seviyoruz kendisini)

    akademik gitarcılardan çok farklı bir yapısı ve müzik anlayışı vardır.

    sürekli yeni deneyimler peşindedir, ama öyle

    "dur gitarı çay kaşığıyla çalmaya çalışayım, belki alnımdan öpen olur"
    "gitardan eşşek anırması sesi çıkarıp müzikte yeni bir çığır açayım, düman çıkarayım.."
    "gitarı dötüme sokup sağa sola vursam, hani böyle bir anarşist manarşist kisvesi altında prim yapabilir miyim acep?"

    gibi terbiyesizliklere meyletmemiştir.
    (durduk yere aklıma hasan cihat örter üstadımız geldi..beni andı herhal..)

    eserleri klasik gitar edebiyatının en özgün eserleri arasındadır.

    eline gitar almış her türk gencinin az buçuk bildiği koyunbaba' nın haricinde ve ötesinde çok değerli eserlere imza atmıştır.
    misal sinbad, a step to paradise, to play or not to play, hommage a jimi hendrix, orta şekerli gitar konçertosu, bunlardan sadece birkaçıdır.

    bunların haricinde suite for the little prince gibi, ismine yakışır sadelikte ve samimiyetteki eserleriyle gönüllerimize taht kurmuştur.

    1932 yapımı luigi mozzani gitar kullanır..
    eserleri genelde scordatura gerektirdiği için hannabach extra low tension tel kullanır..

    denizcilikle ilgilenir, küçüklerin gözlerinden, büyüklerin ellerinden öper, kaplan kovalarsa kaçar, kovalamazsa kaçmaz, v.s.
  • gitarda akor sistemi her değiştiğinde akla gelen büyük adam. uygun akora gelip tellere dokunduğunuzda adeta bütün parça kulağınıza çalınmış gibi etki bırakır. koyunbaba ile zaten tam anlatmak istediği yere götürür insanı; arkanızda tüm içtenliğiyle sıcacık bir köy, yemyeşil tepeyi aşınca masmavi, uçsuz,bucaksız bir deniz. birde variationen uber ein anatolisches volkslied adı altında uzun ince bir yoldayım düzenlemesi var ki anadolu topraklarını bu kadar iyi yorumlayan ender insanlardandır. ioannis andronoglou yorumu tavsiyedir.
  • gitarcafe'de iki kez canli dinleme mutluluguna eristigim gitar efsanesi, gelmis gecmis en baba gitarist/bestecilerden birisi... turk olmayip da ozgun turk muzigi besteleyebilen yegane usta, ustalarin ustasi... ayrica turkcesi de cok hos...
  • 21 kasım 2012 günü, kızıltoprak yankı sanat evi'nde, mütevazi ve etkileyici bir resital veren, baba insan, baba müzisyen.
  • koyunbaba muhteşem bir beste. yıllar once tüneldeki küçük anzak kilisesindeki konserinde, domeniconi'den bizzat dinleyip cok etkilenmistim.
    bu gecen sure icinde tekrar dinleme fırsatım hiç olmadı.
    bildigim kadarıyla domeniconi'nin "koyunbaba" yı iceren bir albümü basılmadı.ama william kanengiser- echoes of the world , juile goldberg -dulce ve alex komodore-passport :international guitar music albumlerinde bu besteyi bulabilirsiniz.
  • bizzat kendisinin anlattığı koyunbaba'nın masterclass derslerini youtube'a yüklemeye başlayan eşsiz besteci ve gitarist.
    ilk video için [https://youtu.be/xopsotv6hrg 1- the introduction of the piece // masterclass "koyunbaba" with carlo domeniconi ]
  • zeki müren’i andıran gözleri, beethoven’ı andıran saçları olan gitar maestrosu. kendi eseri olan koyunbaba’yı ondan dinledikten sonra başka yorumuna kulak kapatmamıza sebebiyet vermiş müzik adamı. bir ricardo moyano kankası.
  • müzisyen. adil arslan'la birlikte batı doğu divanı ve üryan isimli albümlere imza atmıştır.
  • koyunbaba dışında bize has en önemli çalışması aşık veysel'in uzun ince bir yoldayım türküsü için yaptığı düzenlemedir. variationen über anatolischen volkslied adını taşır.

    tema ile başlar, sonra beş varyasyon bölümü ve uzun bi final düzenlemesi ile noktalanır. birinci ve üçüncü varyasyonlar tellerin aşağısından çalınarak hafif bağlama sesi çıkarılır. çok melodik varyasyonlardır.

    final bölümünde ölçü sürekli değişir. kazık bi parçadır. bi türlü dinleyemediğim için, bi gün oturup bütün parçayı yarım hızında notalarına bakıp çalmış, o yavaşlıkta kasede kaydetmiş, sonra kasedi hızlı ileri almada dinleyerek nasıl bi şey olduğunu anca öyle keşfedebilmiştim.

    tema bölümü kolaydır, zaten gitar öğrencileri sadece tema bölümünü çalarlar. hüsrev isfendiyaroğlu her konserinde bu parçayı mutlaka çalar. bugüne kadar bi kere olsun dinlemek nasip olmadı.

    gönül domeniconi'den dinlemeyi istiyor tabii ki.
  • gitarın diğer enstrüman ve seslerle uyumunu sevdiren italyan besteci. doğulu tınıları hemen seziliyor eserlerinde. ısrarcı, ritmik bir döngü
hesabın var mı? giriş yap