• seven brief lessons on physics'in yazarı. bilale anlatır gibi fiziğin yedi önemli konusunu anlatıyor, satışları grinin elli tonu'nu sollamış falan deniyor ne kadar doğru bilmem. haysiyetsizce internetten indirdim okuyorum.
  • seven brief lessons on physics kitabından sonra reality ıs not what ıt seems: the journey to quantum gravity kitabı okununca kuantum evreninde sizi eşsiz bir gerçekliğin içinde bırakan harikulade bir bilim insanı.
  • fizik üzerine yedi kısa ders adlı kitabının bitişinde beni ağlatmıştır. bahsekonu kitap temel fizik teorilerini oldukça basit ve tatlı bir dille anlatıyor. peki neden ağladın diye soracak olursanız bir kitap ancak bu kadar dokunaklı bir şekilde bitirilebilir de ondan. evet, hem de bir fizik kitabı olmasına rağmen.

    carlo rovelli büyük bir insansın. büyük bir bilim insanısın. en hakiki mürşitsin.
  • eserleriyle beni derinden etkilemiş italyan bilim insanı. gençliğinde sosyalist mücadeleye katılmış, başına buyruk yaşamış. anılarında verona emniyetinde polis tarafından falakadan geçirildiğine de kısaca değinir.

    "ama bu devrim hayalleri çabucak bastırıldı ve düzen geri geldi. dünya öyle kolay değiştirilmiyor.

    toplumda statü kazanma dalgasına ayak uydurmak, kariyer yapmak, para kazanmak ve güç kırıntıları toplamak, hepsi bana gülünç geliyordu. bunları çözemiyordum. ne mutlu ki bunlardan geriye bütün bir dünyayı keşfetmek kalıyordu ve dağların ardında hep sınırsız ufuklar hayal ediyordum."

    kitapları mutlaka okunması gerekir. akademik olarak fizikle alakası olmayan insanların ufuklarını katlamak için birer silahtır hepsi.

    gerçeklik göründüğü gibi değildir
    ya zaman var olmasaydı
    fizik üzerine yedi kısa ders
    anaksimandros

    birbirinden hoş ve dolu eserler. umarım diğer kitapları da dilimize çevrilir ve türk okuru bu adama daha çok değer verir.

    "kuantum mekaniğinde, bir sistemle etkileşime girdiğimizde genel olarak yalnızca bir şeyler edinmeyiz, aynı zamanda o sistem hakkındaki bilginin bir bölümünü de yok ederiz."

    edit: okumak isterseniz kendisinin bir röportajını da çevirdim.
  • gerçeklik göründüğü gibi değildir kitabını okudum. benim gibi fizikten çok da anlamayan biri için bile ilgi çekiciydi. bir çok yeri anlamakta zorlanmış olsam dahi en azından daha önce kafamı hiç yormadığım konseptler için beni düşündürdü. bilim konusunda ise iştahımı açtı. diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum.
  • (bkz: #120622129)
  • hakkında ikinci kez entry girdiğim fizikçi. türkçeye çevrilmiş tüm kitaplarını okudum ve (bkz: lee smolin)'le birlikte hayranlık duyduğum bilim insanlarından.

    henüz türkçeye çevrilmemiş birkaç yazısını çevirdim ve tek dosyada birleştirdim; uzay ve zamansız evren modeli, fizik ve felsefenin önemi, karadelikler, hatta zihin felsefesi... kısa ve öz bir derleme oldu. okumak isterseniz.
  • fizik üzerine yedi ders, the order of time, helgoland ve there are places in the world where rules are less ımportant than kindness: and other thoughts on physics, philosophy, and the world adlı kitapların yazarı, fizikçi bilim insanı. fizik üzerine yedi ders ve the order of time'ı okuyup çok etkilenmiştim. bilimin ve devrimlerin bütünlüğüne referans vererek ilerleyen kitaplar. o dönemler yeni çağın hawking'i deniyordu. ben de the order of time'ı okurken aynı hisse kapılmıştım. ilk fırsatta helgolang ve 2022'de çıkan there are places in the world where rules are less ımportant than kindness'ı okuyacağım.
  • anlatmak istediklerini çok zarif ve çekici şekilde kaleme alabilen, düşünce dünyası çok geniş biri. kendisini sadece "bilim insanıdır" şeklinde tanımlamak herhalde eksiklik olur. okuyun ve okunmasını sağlayın derim.
  • helgoland bence en iyi kitabıdır. her kitabı ayrı ayrı müthiştir.
hesabın var mı? giriş yap