• kızışmış erlere bölüklerinde kapalı kalacakları günler ve gecelerde değerlendirilmek üzere zihinlerinde otuzbir malzemesi toplamaları için tanınan sosyal hak.
  • izin kagıdında yazılanlara uyarsanız hicbiryere****** gidemeyeceginiz, sadece 4-5 saat yesil adamlar gormeden ve selam vermeden dolasabilmenizi saglayan bir nevi mola
  • koyun gibi devamli bir arada tutulup gudulen askerlerin ciktiklarinda da anlamadigim sebeplerle geyik surusu gibi birarada gezdigi izin. carsi iznine cikmis askerler yaklasik 4.2 mil oteden net bir sekilde tanimlanabilir.
  • askerin nedense ugruna oldugu, ama izin saati gelince de sadece di$ari cikip mal mal gezdigi askeri teneffus. bu soyledigim ozellikle parasiz gariban asker icin gecerlidir. bir subayin askere verebilecegi en baba cezalardan biri de bu konsepti iptal etmektir.
    (bkz: car$i iznine cikmama cezasi)
  • askerin, şehir içerisinde, "er ve erbaşa serbesttir" yazan tüm yerlere girmeye yetkisi vardır. ille de izin kağıdında $uraya giremez, burada olamaz denmesine gerek yoktur. çarşı izni asker için bir nevi eksiklerini giderip, bankadan parasını çekmek için bire bir fırsatlardan biridir. hele hele bulunulan askeriyenin telefonla arayabilme olayı yoksa, çarşı izninde bunlar rahat rahat giderilir.
  • - gariban asker: gomtanım bi çarşı izni şeyedeceeğidim
    - komutan: eh gel gel verelim.. (belgeler hazırlanır)
    - g.a: sağlun gomtanım
    - k: eh hadi...
    er çıkar kapıda selam verir , yoluna devam eder.. bi kaç saniye sonra..
    - k: oğlum gel bakim.. senin paran varmı?
    - g.a: yohtur gomtanım
    - k: eheh al bakayım şu parayı gez biraz istanbulu öğren..

    zamanında böyle bir diyaloğa rastladığım, hayatında köyünden çıkmamış insanların kısıtlıda olsa dünyayı tanıma fırsatı bulduğu aktivite..
  • hafta içi kendi hemcinsleri ile aynı koğuşta yatmaktan kudurmuş er ve erbaşların gidip azcıkta olsa sosyalleşebilme izni.
  • internet bağımlısı askerlerin kendilerini delice internet kafelere atıp coştukları izindir. genelde sabah 8:30-10:00 arası çıkılıp 16:00-19:00 gibi geri dönülür. zaman ve mekana bağlı olarak bu süreler değişebilir kısalabilir uzayabilir sıfıra inebilir.
  • çarşı iznine çıkarken alınan çarşı izin cüzdanının arkasında "dışarda kibar ve centilmen ol" yazar..
hesabın var mı? giriş yap