• aşağıdaki metinleri bülent diken ve türkay nefes'le birlikte hazırladıkları bir makalede kullanmış şahsiyettir:

    "nihâyetinde, hiçbir sosyal düzen müstehcen bir tamamlayıcısı ve hiçbir sosyal bağ arkasında karanlık, resmî söylem tarafından dışlanmış bir 'öteki' yan olmadan varolamaz."

    "suçlunun suçlu olmak için yasaya, yasanın da yasa olabilmek için suçluya ihtiyacı vardır ..."

    "kapitalizm, artık, ödipal bir söyleme ihtiyaç duymamakta ...; kontrol, kastrasyon yoluyla, yani öznenin eylem kabiliyetinin, varoluşunun kısıtlanması veya engellenmesiyle yapılmamaktadır. kontrol, kapitalizmin sonsuz ve her yerde mevcut olan evreninde akışkan hâldedir." (slavoj zizek referansıyla)

    "... 'süper-egonun en önemli özelliği uygun bir ölçeğinin bulunmamasıdır. birey, süper-egonun direktiflerine kural olarak ya eksik ya da fazla uyar, dolayısıyla birey ne yaparsa yapsın sonuç yanlış, birey suçludur. süper-egonun sorunu, onun hiçbir zaman olumlu bir kurala çevrilememesidir' ... ." (zizek'ten alıntı)

    "her yaratıcı potansiyel, her önemli sosyal hareketlenme, sınıflar ve tabakalar arasındaki çatışmalar ve karşıtlıklardan değil, 'kaçışlardan' doğar ... ." (gilles deleuze ve félix guattari'ye referansla)

    "'sadece her şeyi kaybettiğinde... her şeyi yapmak için özgürsün.. kendimizi daha iyi hâle getirmek için her şeyi yıkmalıyız' ... ." (chuck palahniuk'tan alıntı)

    "... 'saf kaos, farklılaşmamış gerçekliktir' ... ." (alex callinicos'un sözü)

    "1936 yılında, faşizmi incelediği yazılarında ve program'da bataille, sol'un faşizmin örgütlenme biçimlerinden öğreneceği çok şeyi olduğu sonucuna varıyor ... . 'yıkımın ve düzensizleşmenin işlevinin önemini anlayın... varolan dünyanın yıkımında rol oynayın... düzensizleş(tir)mek için savaşın...'." (georges bataille'den atıfla)

    "...bir kaçış çizgisi yeniden sabitleşebilir, yani üzerine yeni bir hiyerarşi inşâ edilebilir ..."

    "... 'özgürlüğü onları köleleştirerek, cesareti onları korkutarak öğreteceğiz' ... ." (palahniuk'tan)

    "geleneksel acı daha pedagojiktir; ham vücudu, sembolik düzene tâbi olmaya uygun hâle getiren, onu 'terbiye' eden bir özelliktedir."

    "... mazoşist, tanımı itibarıyla kendi adaletini uygulayan kimsedir."

    "almanlar (1997) adlı kitabında elias, düelloların alman üst sınıfının 'uygar' yaşam tarzının temel bir özelliği olduğunu belirtmektedir." (norbert elias kastediliyor elbette)

    "freud'un teorisine göre yığınlar da aile gibi organize olmakta, bir babaya, lidere veya efendiye ve de bu babaya tâbiiyetleriyle kimliklerini elde eden üyelere ihtiyaç duymaktadır."

    "... 'yarı-aptallar için nihilizm' ..." (dövüş kulübü için kimilerinin yorumu olarak)

    "... 'yarı-aptallar için marksizm' ..." (dövüş kulübü için yazarın yorumu olarak)

    "'nesiller, sadece gerçekten ihtiyaç duymadıkları şeyleri alabilmek için hayatları boyunca nefret ettikleri işlerde çalıştılar'." (sanırım dövüş kulübü'nden alıntı)

    "...çöp, fetiş değeri boşaltılmış metadan başka bir şey değil."

    "... jacques-alain miller'a göre aslında günümüz kapitalizminin temel üretimi çöptür ... . (zizek'e atıfla)

    "feda, benim isteğimi yerine getirmese bile sembolik bir otoritenin varlığının kanıtı olarak bir işlev görür ... ." (zizek'e göndermeyle)

    "... 'tanrının ilgisini <kötü> biri olarak çekmek hiç çekmemekten daha iyidir. tanrının nefreti, ilgisizliğinden daha iyidir' ... ." (palahniuk'tan)

    "network toplumuyla ilgili temel problem 'düşmanın kim olduğuna nasıl karar verileceği'dir ... ." (michael hardt ve antonio negri'ye referansla)

    "edim (act), eylemden (action) özneyi değiştirebilme kapasitesiyle farklılaşır, bu yüzden intihar en kusursuz edimdir."

    not: "postmodern şiddet - network toplumunda dövüş kulübü" başlıklı, mayıs/03'te yayımlanmış bir makaleden yazımı aynen korunarak alınmıştır. ayrıca, palahniuk alıntıları filmin senaryosundandır yani...
hesabın var mı? giriş yap