• oncelikle (bkz: cassis), (bkz: dijon) ve dijondan cagrisimla (bkz: hardal) diyerek, daha da sonra amerika'yi tekrar kesfetmemek amaciyla, likorle ilgili ayrintili bilgi icin (bkz: creme de cassis) diyerek, bu likorun boyundan buyuk islere girisip, ab hukukunun en bilinen davalarindan birine adini verdigini belirtelim. efenim olay asagi yukari soyle cereyan etmis: almanya, sadece belli bir alkol yuzdesine sahip ickileri likor olarak kabul eden yasalara sahipmis ve bu yuzdenin altinda alkole sahip iceceklerin "likor" olarak satilmasina mevzuat izin vermiyormus. velakiiin, dusuk alkollu iceceklerin gazoz gibi hop hop hop icilip coluk cocugu alkolik etmesinden korkan alman yasakoyucunun hesabi bagdat'tan olmasa da dijon'dan donmus. cassis de dijon ureticileri nedir uleyn bu, mallarin serbest dolasimina aykiri diye meseleyi avrupa adalet divanina goturmusler ve davayi kazanmislar, serbest dolasimla ilgili temel uygulamalardan biri cassis adiyla anilir olmus. gokten uc sise cassis dusmus, biri yazana, biri okuyana, birini de sonra iceriz...alkolu az dedik diye soda muamelesi yapmanin alemi yok bu guzide likore degil mi ama efenim...
  • ab muktesebatina* ''mutual recognition''* kuralinin eklenmesini saglamis icki ve ayni isimle anilan dava. bu anlasmaya gore ab uyesi ulkelerden birinde gecerli olan bir kural oteki ulkelerde de gecerli olur. yani, eger bu likor ciktigi ulkede** satilabiliyorsa, mallarin serbest dolasimi ilkesi dahilinde oteki uye ulkelerde de satilabilir ve uye ulkeler buna itiraz edemez. bu dava avrupa adalet divaninin gucune guc katmasiyla sonuclanir; ''uye ulkelerin kendi kanunlari ile ab kanunlarinin cakismasi halinde ab kanunlari gecerli olur'' kuralinin da sembollerinden biridir.
  • fransızca, ahududu reçeli. avrupa birliğinde tarım politikasında krize yol açan olaylardan biri.
  • kıymetli bir davadır. bugün tam 40. yıl dönümü. içimde nasıl bir coşku nasıl bir neşe... sabah 9. senfoni ile uyandım.
    şaka şaka, o kadar da avrupacı değiliz. avrupa komisyonu tweet atmış.

    dava nedir?
    fransız likörü olan cassis'e, almanya kendi alkol standartlarına uymadığından ithalat yasağı koyar ve olaylar gelişir. söz konusu likörün alkol oranı düşük. almanya bunu meyve likörü diye satmak için, gerekli alkol standartının sağlanmadığını iddia ediyor.

    almanya diyor ki düşük alkollü içecek her yerde satılır ve insanları alkole teşvik eder. atad da diyor ki tüketici yüksek ya da düşük alkol diye seçme şansına sahip mi, evet. tercih şansı olduğunda göre senin iddian bir zorunluluk hali değil. topluluk çapında bir standart olmadığından devletler kendi düzenlemelerini yapar, bu normaldir. ama bu düzenleme farklılıkları, ticareti engelleyemez. ancak zorunluluk halinin olması gerekir. onun dışında, ürün fransa'nın mevzuatına uygun mu, evet. o zaman engelleyemezsin.

    bu ne anlama geliyor? bir tek pazardan söz edilirken her ülke kendi mevzuatını böyle öne sürüp ithalat yasağı mı koyacak kardeşim?
    ortada binlerce ürün var ve hepsi için uyumlaştırma yapmak da hemen olmayacağından, komisyon da bu davayı örnek alarak diyor ki üye ülkeler birbirlerinin mevzuatlarını tanısın.
    mevzuat farklılığına dayanan ticari engeller olmasın.

    sonuçta bir ülkenin mevzuatına uyan ürünün, diğer ülkede satışı engellenemiyor. yani karşılıklı tanıma dediğimiz olay için dönüm noktası bu dava.
hesabın var mı? giriş yap